Troolari

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Troolari on kalastusalus, joka on suunniteltu käytettäväksi troolauksessa, jossa troolia eli laahusnuottaa vedetään pitkin merenpohjaa tai välivedessä. Troolarit toimivat joko yksin tai pareittain (paritroolaus).

Troolari

Purjetroolarit pystyivät troolaamaan maksimissaan 75 metrin syvyydessä, nykyiset modernit troolarit jopa 900 metrissä saakka. Nykyaikaisten troolarien koot vaihtelevat alle kymmenestä noin sataan metriin. Pienimpiä troolareita pystyy hoitamaan yksi henkilö. Yhden tai kahden hengen troolareista käytetään etenkin Perämerellä hieman halventavaa nimeä mopo. Troolareita käytetään myös sisävesillä.

Euroopan suurin kalastussatama on ollut 1970-luvulta saakka Peterhead Skotlannin koilliskulmassa. Huippuvuosina 1980-luvulla Peterheadin satamaa käytti yli 500 troolaria, jotka olivat viikon kerrallaan vesillä. Itämeren suurin kalasatama sijaitsee Tanskan Nexössä. Suomen suurin satama on Porin Reposaaressa. Euroopan unioni on pyrkinyt supistamaan kalastuslaivastoa, minkä vuoksi troolareita on romutettu kaikkialla Euroopassa, myös Suomessa.


Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana troolareita käytettiin miinanraivaajina. Kylmän sodan aikana jotkut valtiot varustivat troolareita elektronisilla laitteilla, joilla pystyi tarkkailemaan vihollisen toimintaa.

Monet entiset troolarit, varsinkin puurakenteiset, ovat saaneet uuden elämän huvi- tai risteilyaluksina.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]