Perhosiima

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 13. maaliskuuta 2010 kello 08.57 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Perhosiimaa käytetään perhon heittämiseen haluttuun paikkaan, eli heitossa heitetään siimaa, jonka jatkeena on peruke ja siihen solmittu perho.

Perhosiima on n. 30 m pitkä kaksikerroksinen siima. Lujuuden antaa siiman ydin, joka yleensä on monisäikeistä punosta, nylon-dacron'ia tai muuta kuitua. Heitto- ja kalastusominaisuudet tulevat siiman pinnoitteesta, yleensä PVC-muovia tai polyuretaania, joka on muotoiltu sellaiseksi, että siimaa voidaan heittää.

Siimat voivat olla joko kelluvia tai uppoavia - joko kokonaan tai osittain. Uppoavilla tai kärjestään uppoavilla siimoilla on tarkoitus upottaa perhoa syvemmälle kalan näköpiiriin.

Siimatyypit

Perhosiimoja on olemassa sekä uppoavia, että kelluvia. Uppoavia siimoja on olemassa eri nopeuksilla uppoavia siimoja. Lisäksi on olemassa siimoja joissa vain kärkiosa on uppoava. Tämän tyyppisiä siimoja kutsutaan nimellä sink-tip. Aloittelijalle sopivin siima on kelluva siima. Siimoissa on olemassa eri muotoisia siimoja; aloittelijalle sopivat siimatyypit ovat kaksoiskartiosiima (DT) ja torpedosiima (WF). Torpedosiimalla saadaan heitettyä pitemmälle kuin kaksoiskartiosiimalla. Kartiosiiman toiminta on herkempää, eli sen avulla saadaan heitettyä nätimpiä ja kalaa vähemmän häiritseviä heittoja. Näistä aloittelijalle paremmin sopii torpedosiima.

Perhosiiman väri

Perhosiimoja on monen värisiä ja jokaisella on omat suosikkinsa. Kun kalastetaan arkoja kaloja kirkkaissa vesissä, kannattaa ehkä käyttää mahdollisimman vaatimattoman värisiä siimoja. Aloittelevan perhokalastajan kannattaa kuitenkin hankkia hieman värikkäämpi siima, jolloin sen seuraaminen on helpompaa heittoharjoittelussa ja perhokalastuksen opettelussa.

Perhosiiman huolto

Perhosiima tulee pestä aina silloin tällöin riippuen siitä, minkälaisissa vesissä kalastaa. Jos kalastuskohteen vesi on humuspitoista ja likaista, kelluva perhosiima kannattaa pestä tai muutoin puhdistaa jopa jokaisen käyttökerran jälkeen. Kovassa käytössä vesi 'kuivaa' PVC-siimaa viemällä siitä muovin pehmennysaineita. Siima kannattaakin silloin tällöin ja aina pesun jälkeen käsitellä siiman hoitoaineella. Huom! Älä käytä muita kuin PVC-siimojen hoitoon tarkoitettuja aineita PVC-siimoihin.


Hyvin pidettynä ja huollettuna nykyaikainen perhosiima kestää vuosia, ellei siimaa vedä kalastettaessa rikki kiviin tai riko sitä viallisissa vaparenkaissa. Perhosiima loppuu vasta, kun sen pintamateriaalina olevan PVC-muovin pehmennysaineet haihtuvat siitä niin, ettei se enää veny ytimenä olevan dacron'in mukaan. Tällöin siiman pinnoite katkeilee siiman venyessä. Ikäloppua, kuivaa ja pinnoitteeltaan katkeillutta siimaa ei pidä käyttää, koska se hioo hiomapaperin tavoin perhovavan siimarenkaat nopeasti pilalle.

Katso myös

Lähteet