Ahti

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 9. joulukuuta 2010 kello 12.32 käyttäjän Eris (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kalevalamittaisessa suomalais-karjalaisessa kansanrunoudessa Ahti on rikkaaksi kuvattu soturihahmo, johon liittyy yleensä epiteetti "Saarelainen". Hän esiintyy muun muassa Ahdin ja Kyllikin runoksi tai Valaksi kutsutussa hajonneessa runossa, jota muun muassa Martti Haavio ja Matti Kuusi ovat yrittäneet rekonstruoida hajanaisten säetoisintojen perusteella. Kalevalaa koostaessaan Elias Lönnrot sulautti Ahti-runot osaksi Lemminkäinen|Lemminkäisen hahmoa.

Kalastusloitsuissa esiintyvä "ahti", jolta anotaan kaloja, ei viittaa kalojen hallitsijaksi ymmärrettyyn olentoon. Sana tarkoittaa tässä yhteydessä alun perin aluetta, jolle pyydykset on laskettu.

Ahdin ymmärtäminen Poseidonin tyyppiseksi merenjumalaksi on suhteellisen nuorta perua, eikä tällaisella hahmolla ole pohjaa suomalaisessa kansanrunoudessa tai uskomusperinteessä. Tämän käsityksen mukaisesti merestä kuitenkin käytetään joskus nimitystä "Ahdin valtakunta."

Ahti populaarikulttuurissa[muokkaa]

  • Suomalaisella metalliyhtyeellä Ensiferumilla on kappale nimeltä "Ahti". Se esiintyy levyllä Victory Songs.

Lähteet[muokkaa]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ahti