Hiillostaminen

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 28. toukokuuta 2010 kello 21.19 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hiillostaminen eli halstraaminen tarkoittaa etenkin kalan,toisinaan myös lihan, kypsentämistä hiilloksella erityisessä pitimessä eli halstarissa, jonka puoliskojen väliin hiillostettava erä puristetaan.

Halstari

Halstari on paksusta teräslangasta tai ohuesta terästangosta muotoiltu paistoväline. Siinä on kahva ja usean kymmenen senttimetrin pituisen varren jatkeena kaksiosainen, päästä saranoitu ritilä, jonka puoliskojen pysyminen toisiaan vasten varmistetaan esimerkiksi varren ympäri kiinnittyvällä koukulla.

Kalan hiillostaminen

Hiillostettavaksi käyvät erityisesti rasvaiset kalat, kuten silakka, lahna, lohi tai säynävä. Kalat perataan, suolataan ja tarvittaessa suomustetaan ennen hiillostamista. Halstarin ritilä voidaan voidella ruokaöljyllä tai muulla ruuanlaittorasvalla tarttumisen estämiseksi. Kala on kypsää, kun sen selkäevä irtoaa helposti.<ref>Aulio 1990, 326</ref>

Lähteet

Viitteet

<references />