Muokataan sivua Järvilohi

Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näytetään julkisesti sivun muokkaushistoriassa. Harkitse käyttäjätunnuksen rekisteröimistä: se ei vaadi henkilökohtaisia tietoja ja tuo mukanaan lisätoimintoja. IP-osoitteellesi lähetetyt viestit näkyvät keskustelusivullasi.

Ole hyvä äläkä tallenna testimuokkauksia. Voit harjoitella muokkaamista hiekkalaatikolla.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen tallenna alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
[[Tiedosto:järvilohi.jpg|thumb|500px]]'''Järvilohi'''  
+
'''Järvilohi''' (''Salmo salar'' m. ''sebago'') on [[lohi|lohen]] ekologinen muoto, joka ei tee merivaellusta, vaan viettää koko elämänsä makeassa vedessä. Järvilohikantoja on itsenäisesti kehittynyt useissa järvissä Pohjois-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
  
(''Salmo salar m. sebago)'' on relikti eli [[Lohi|merilohi]], joka on jäänyt jääkauden jälkeen makean veden vangiksi. Se on lohikaloihin kuuluva laji, joka viettää koko elämänsä nimensä mukaisesti järvissä eli makeissa vesissä.
+
==Saimaan järvilohi==
 +
Suomessa alkuperäisiä järvilohikantoja on ollut [[Vuoksen vesistö]]ssä, jossa  lohta on myös kutsuttu '''saimaanloheksi''' (''Salmo salar saimensis''). Järvilohikanta jäi vesistöön [[relikti]]ksi, kun  aiemmat läntiset yhteydet mereen sulkeutuivat. Saimaanlohta oli alun perin kaksi kantaa, joista toinen kuti [[Lieksanjoki|Lieksanjoessa]], toinen [[Pielisjoki|Pielisjoessa]] ja [[Koitajoki|Koitajoessa]]. Kutujokien kahlitsemisen jälkeen [[Saimaa]]n järvlohi on nykyään täysin viljelyn ja istutusten varassa. Tavoitteena on kuitenkin luonnossa lisääntyvien kantojen palauttaminen. Vuoksen vesistön lisäksi järvilohta on nykyisin istutettuna muun muassa [[Päijänne|Päijänteessä]] ja [[Inarijärvi|Inarijärvessä]].
  
 +
Saimaan järvilohi on merilohta tummempi, tukevampi ja pyrstöevässä oleva lovi on pienempi. Se jää pienikokoisemmaksi kuin merilohi ja harvoin kasvaa 10-kiloiseksi.
  
 +
Järvilohi on [[Etelä-Karjala|Etelä-]] ja [[Pohjois-Karjala]]n maakuntien nimikkokala.
  
 +
==Muut järvilohet==
  
== Ravinto ==
+
Pelkästään sisävesissä eläviä lohikantoja on itsenäisesti syntynyt ja elää myös muualla, muun muassa [[Laatokka|Laatokassa]], [[Ääninen|Äänisjärvessä]], Ruotsin [[Vänern]]issä, Norjassa sekä monissa koillisen Pohjois-Amerikan järvissä ([[Newfoundland]], [[Labrador]], [[Quebec]], [[Nova Scotia]], [[New Brunswick]], [[Maine]]). Laatokan järvilohi on lisääntynyt luontaisesti Suomen puolelle ulottuvassa [[Hiitolanjoki|Hiitolanjoessa]]; kulkuesteiden poistaminen joesta viime vuosina on sallinut kalan palaamisen näille kutupaikoille.
 
 
 
 
Järvilohen poikasten ensimmäisenä kesänä ravinto koostuu eläinplanktonista,hyönteisistä sekä pohjaeläimistä.Myöhemmin poikaset syövät hyönteistoukkia ja vesihyönteisiä. Aikuisen järvilohen ravintoa on pikkukalat, yleensä muikut. [[Muikku]] ja [[kuore]] kuuluvat pääravintoon, mutta silloin tällöin [[Ahven|ahvenet]] ja [[Salakka|salakat]]. Vuoksen vesistössä myös [[Kymmenpiikki|kymmenpiikit]]. Järvilohi syös aamuvarhain ja illalla muutama tunti ennen auringonlaskua. Kesällä järvilohi oleskelee pääasiassa harppauskerroksessa ja nousee ravintokalojen perässä. Vain syksyllä ja keväällä vesien ollessa kylmää (n. 8-12 astetta), on järvilohi pinnassa. Järvilohi kasvaa hitaammin kuin merilohi. Saimaalla järvilohet painavat ensimmäisen järvivuoden jälkeen noin 0,5-0,9kg, ja kolmannen vuoden jälkeen 2-6kg.
 
 
 
[[Tiedosto:Taimen jarvilohi nieria harmaanieria inarijarvi 2010.png|400px|thumb|Inarinjärven saalistilasto]]
 
 
 
== Kalastus ==
 
 
 
 
 
Järvilohta pyydetään pääasiassa [[Vetouistelu|vetouistelemalla]] ja pyydyksillä. Vetouistelu ajoittuu oikeastaan vain kevääseen ja syksyyn, jolloin lohi on pinnassa. Kesällä se on syvässä ja sen saamiseen tarvitaan takilaa tai muita painoja. Järvilohikanta on Suomessa äärimmäisen vaaraantunut.
 
 
 
==Koko ja ulkonäkö==
 
 
 
Järvilohi on merilohta tummempi, tukevampi ja järvilohen pyrstön lovi on pienempi. Järvilohen väritys riippuu veden kirkkaudesta, jossa se elää. Kirkkaissa vesissä järvilohen väritys on hopea ja tummissa vesissä ruskean sävyinen. Järvilohi on pienempi kuin merilohi ja kasvaa harvoin yli 10 kiloiseksi. Suomen suurin järvilohi on painanut 12.4 kiloa ja se on saatu 15.10.2002. Järvilohta on vaikea tunnistaa järvitaimeneen verrattuna samanlaisten piirteiden takia.Se muistuttaa paljon [[Järvitaimen|järvitaimenta]]. Joskus kuitenkin, esim. kudulla järvilohi tummuu niin taimenen näköiseksi, että niitä kahta on todella vaikea erottaa. Silloin on paras irrottaa kylkiviivan ja rasvaevän väliset suomut sekä pää ja lähettää ne kalastusviranomaiselle. Tätä ei suositella, ellei kyseessä ole ennätyskala-tapaus.
 
 
 
==Kanta==
 
 
 
Järvilohen alkuperäiskanta sijoittuu Vuoksen vesistöön. Järvilohta hoidetaan ja istutetaan monille järville suomen alueella, joissa monet muutkin lohilajit viihtyvät. Järvilohen kanta on äärimmäisen vaarallinen, jota yritetään elvyttää istutuksella ja viljelemällä. Järvilohta myös suojellaan, koska kalastus aiheuttaa katoa ja harva istutettu poikanen palaa ensi kesänä kutemaan.
 
 
 
==Viljely ja istutukset==
 
 
 
Saimaassa järvilohen säilyminen suomen eläimistön alkuperäisenä ja sekoittumattomana kantana on ollut Kuurnaan voimalaitoksen rakentamisesta lähtien ollut viljelyksen ja istutuksen varassa. Pielisjokeen pyritään vuosittain istuttamaan 100 000 ja Lieaksanjokeen 36 000 vaelluskykyistä järvilohen poikasta. Se määrä vastaa arviota järvilohen luontaisesta poikastuotantomäärästä. Näillä istutuksilla turvataan järvilohen säilyminen Saimaalla ja Pielisellä. Saimaalla viljellään myös järvilohia. Emokalojen pienen määrän takia viljelylaitoksilla on otettu käyttöön erikoistoimenpiteitä. Jokaisen naaraan mätiä hedelmöitetään jokaisella koiraalla. Haudonnan aikana tehdyt perheet pidetään erillään ja kustakin perheestä otetaan uuteen laitosparveen yhtä monta jälkeläistä mätimunien kehitettyä silmämunavaiheeseen. Näin varmistetaan mahdollisimman monipuolinen ja tasainen perinnöllinen rakenne viljeltäviin emoparviin .
 
 
 
[[Tiedosto:Järvilohi2.jpg|400px|thumb|Järvilohen levinneisyys Suomessa]]
 
 
 
==Levinneisyys==
 
 
 
Järvilohta esiintyy Saimaan järvissä, joita kutsutaan Saimaan järviloheksi. Järvilohta esiintyy myös Laatokalla, Äänisjärvellä, Ruotsin Värnernissä, monissa koilisen Pohjois-Amerikan järvissä (Newfoundlandin, Labradorin, Quebecin, Nova Scotian, New Brunswickin ja Mainen alueilla)ja Norjassa. Järvilohta on nykyisin alettu istuttamaan Vuoksen vesistöiden lisäksi muun muassa Päijänteellä ja Inarijärvellä. Suomessa järvilohta ei tavata luonnonvaraisena juuri missään muualla, kuin yllämainitussa [[Saimaa|Vuoksen vesistössä]],jonka takia sitä kutsutaan myös saimaanloheksi. Muualta maasta saadut järvilohet ovat saimaanlohen kantaa ja istutusten tulosta, paitsi [[Laatokka|Laatokan]] lohi, jota tavataan Hiitolanjoessa Kangaskosken alapuolelta. Tämä paikka onkin Suomen ainoa virtapaikka missä järvilohi lisääntyy.
 
 
 
 
 
==Elinympäristö==
 
 
 
Järvilohi viihtyy nimensä mukaisesti makeassa vedessä, eikä tee merivaelluksia. Elinympäristö ei erotu muiden lohien elinympäristöstä.
 
 
 
==Lisääntyminen==
 
 
 
Järvilohi on lisääntynyt itseäisesti. Järvilohen kutunousu alkaa kevättulvien aikaan, huipun ajoittuessa kesäkuulle ja jatkuu kesän lopulle[3]. Saimaassa järvilohi ei lisäänny luonnollisen lisääntymiskyvyyttömyyden takia.
 
 
 
 
 
==Taloudellinen hyöty==
 
 
 
Järvilohta kalastetaan muiden lohien tapaan. Järvilohi on hyvä ruokakala ja sen ruokakäyttö ei eroa muiden lohien kanssa.
 
 
 
  
 
==Lähteet==
 
==Lähteet==
 
+
* RKTL Kala-atlas: Lohi 2007. Viitattu 8.5.2008.
[http://web.archive.org/web/20030405094906/www.kalassa.net/ultommi/jarvilohi.shtml Kalassa.netin arkisto]
+
* Hannu Lehtonen: Iso kalakirja - Ahvenesta vimpaan, s. 69–75. WSOY, 2003. ISBN 951-0-28134-4.
 
+
* Salmo salar (peilipalvelin) FishBase. R. Froese ja D. Pauly (toim.).Viitattu 8.5.2008. (englanniksi)
[http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/lohi_jarvilohi/ Riistan ja Kalantutkimus Laitos (RKTL)]
+
* RKTL: Järvilohen luonnonkierron palauttaminen (luettu 15.3.2009)
 
+
* Landlocked salmon management plan. Maine Dept Inland Fisheries and Wildlife Division of Fisheries and Hatcheries (2004).
http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4rvilohi    15.10.2012
 
 
 
http://www.kalasaalis.com/ennatyskalat/J%E4rvilohi/ 15.10.2012
 
 
 
http://www.rktl.fi/kala/tietoa_kalalajeista/lohi_jarvilohi/  15.10.2012
 
 
 
http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/jarvitaimen/tuntomerkit/  16.10.2012
 
 
 
http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/jarvilohi/viljely+ja+istutukset/  16.10.2012
 
 
 
http://www.jarvilohi.fi/fi/lajit/jarvilohi/suojelu/  16.10.2012
 
 
 
  
  
 
[[Luokka:Lohikalat]]
 
[[Luokka:Lohikalat]]

Huomaa, että kuka tahansa voi muokata, muuttaa ja poistaa kaikkia sivustolle tekemiäsi lisäyksiä ja muutoksia. Muokkaamalla sivustoa luovutat sivuston käyttäjille tämän oikeuden ja takaat, että lisäämäsi aineisto on joko itse kirjoittamaasi tai peräisin jostain vapaasta lähteestä. Lisätietoja sivulla Kalapedia:Tekijänoikeudet. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)