Jigi

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. heinäkuuta 2009 kello 00.21 käyttäjän Harri (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jigi

Jigi on silikonista valmistettu matoa ja toukkaa muistuttava viehe. Siihen kiinnitetään paino, jonka ansiosta se uppoaa etuosa edellä. Sitä pyritään pomputtelemaan pohjassa tai sen lähellä. Jigillä kalastetaan yleensä niin, että vieheen annetaan upota pohjaan, jonka huomaa siiman velostumisesta. Tämän jälkeen tehdään vavalla nykäisy ja kelataan löysät pois, mitä jatketaan siihen asti kunnes siima on kelautunut kokonaan takaisin kelalle. Toinen tapa nostaa viehe pohjasta on tehdä yhdestä viiteen nopeaa kammenpyöräytystä vavan ollessa koko ajan siiman suuntaisena. Tämän tekniikan etu on siinä, että vastaisku saadaan tehtyä heti ja nopeasti, koska vapa on jo valmiiksi alhaalla. Vastaiskun ei tarvitse olla pitkä, kunhan se on hyvin nopea. Jigissä on useimmiten vain yksi koukku, ja nopealla vastaiskulla saadaan maksimoitua koukun tarttuminen. Kala nappaa vieheeseen useimmiten vieheen ollessa laskeutumassa takaisin pohjaa kohti noston jälkeen.

Jigikalastuksessa käytetään usein jäykähköjä vapoja ja punottua siimaa, jotta saataisiin mahdollisimman hyvä tuntuma vedenalaisiin tapahtumiin sekä pohjan muotoihin. Yleisimmät jigityypit ovat toukkajigi, matojigi ja kalajigi.

Jigillä voidaan saada melkein jokaista suomessa esiintyvää kalaa.

en:Jigging es:Jigging ja:ジグ (釣り)