Kalimeenoja

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 10. maaliskuuta 2010 kello 14.16 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Kalimeenoja tai Kalimenoja on valjastamaton ja lähes luonnontilainen pikkujoki, joka virtaa Oulun kaupungin ja Haukiputaan kunnan alueella Pohjois-Pohjanmaalla. Nimestään huolimatta Kalimeenojana tunnettu virtavesi voidaan luokitella pikkujoeksi, ja se kuuluu OulujoenIijoen vesienhoitoalueeseen. Joen pääuoman pituus on noin 40 kilometriä, ja siinä on useita koski- ja suvantopaikkoja. Kalimeenoja on määritelty arvokkaaksi pienvesistöksi.

Joki alkaa Kalimeenlammen laskuojana Kiimingin ja Oulun kunnanrajalta, ja virtaa länteen halki Saviharjun, Korvenkylän, Kalimeenkylän sekä Kellon kylien, laskien Perämeren Kuivasmereen Kellon Kiviniemessä.

Kalimeenoja on koko matkaltaan virkistys- ja kotitarvekalastuskäytössä. Melontakohteeksi Kalimeenoja ei yleensä sovellu johtuen uoman vähävetisyydestä ja mataluudesta. Uoma on myös monin paikoin lähes umpeenkasvanut, eikä siten kuljettavissa vesitse. Joen vesi on tummaa johtuen alkulähteiden suoperäisyydestä.

Kalimeenojaan laskee useita pienempiä uomia, jotka ovat pääasiassa suo-ojia. Suurimmat laskuojat ovat Jäälinjärvestä laskeva Jäälinoja sekä Hekkalanlahti-nimisestä järvestä laskeva Himottuoja–Lahdeoja. Myös Huutilampi Oulun Heikinharjussa laskee Kalimeenojaan.