Kanadanmajava

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 4. huhtikuuta 2010 kello 13.15 käyttäjän Hoksaahven (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Majava.jpg


Kanadanmajava eli amerikanmajava (Castor canadensis) on alunperin Pohjois-Amerikassa esiintynyt majavalaji, jota nykyään tavataan myös Etelä- Amerikassa ja Suomessa.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa]

Kanadanmajava voi kasvaa jopa metrin mittaiseksi ja painaa 35 kilogrammaa. Se on maailman kolmanneksi suurin jyrsijälaji kapybaran ja euroopanmajavan jälkeen. Sen erottaminen euroopanmajavasta on hankalaa, sillä ulkoisia eroja on lähinnä hännän muodossa.

Levinneisyys[muokkaa]

Amerikanmajavan luontainen levinneisyysalue ulottuu Pohjois-Amerikan metsäisiltä seuduilta Meksikon pohjoisosaan ja Yhdysvaltojen koillisosiin sekä Floridaan. Siirtolaisten turkiksenpyynnin myötä kanadanmajavan elinalue kapeni idästä lähtien ja 1900-luvulle tultaessa laji oli lähellä sukupuuttoa. Sittemmin kanta on rauhoitustoimenpiteiden ansiosta kasvanut luontaisesti sekä istutusten ansiosta. Lajia on istutettu myös Etelä-Amerikan Chileen ja Argentiinaan.Euroopassa lajia on istutettu vain Suomeen.

Elinympäristö[muokkaa]

Amerikanmajava elää vesistöjen lähellä, usein itse patoamiensa altaiden äärellä. Lajia tavataan myös ihmisasutuksen läheisyydessä.

Elintavat[muokkaa]

Lajin käyttäytyminen on pitkälti samanlaista kuin euroopanmajavan. Se rakentaa patoja ja elää risuista ja oksista tehdyssä pesässä, jonka kulkuaukko on veden alla. Ravinnokseen se käyttää erilaisia kasvinosia, lähinnä lehtipuiden kuorta, oksia ja lehtiä.

Lähteet[muokkaa]

  • Wikipedia