Kuusamo Uistin Oy

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 24. kesäkuuta 2010 kello 10.06 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Kuusamo Uistin Oy on vuonna 1967 Kuusamossa perustettu suomalainen kalastustarvikevalmistaja, joka on erikoistunut metallisiin uistimiin. Eräät Kuusamon tunnetuimmat uistimet ovat Professor ja Räsänen.


Historia[muokkaa]

1960-luvun puolessavälissä kuusamolaiset Paavo Korpua ja Paavo Putila alkoivat valmistaa matkamuistoja navetan takaosassa. Pian tuotevalikoima laajeni myös uistimiin, kun ensimmäiset Kitkan viisaat, vaaput tulivat myyntiin. Kuusamon Uistin merkittiin kaupparekisteriin 6. lokakuuta 1967. Kun heidän vaappujensa suosio kasvoi, he päättivät laajentaa toimintaansa. He siirtyivät navetan perukoilta parakkiin, palkkasivat lisää työvoimaa ja hankkivat metallisorvin. Tästä alkoi yhtiön menestyksekäs ura metalliuistinten valmistajana. Lipat ja lusikkauistimet ilmestyivät valikoimaan, ja niitä lähetettiin tukkuliikkeille Helsinkiin ja Ouluun. Kuusamon uistimia ei vielä tunnettu koko maassa eivätkä tuotteet menneet kaupaksi kaikkialla. Joten Paavo Putila lähti edustamaan Kuusamoa Suomen maalle. Kun Kitkan viisaat, Lätkät ja Lappi-pilkit tunnettiin jo etäämmälläkin, pystyi yhtiö rakentamaan teollisuushallin ja alkaa valmistamaan legendaarisia Professoreita ja Räsäsiä.

Kuusamon Uistin nykyisin[muokkaa]

Kuusamolla on tällä hetkellä töissä noin 30 ihmistä, ja sen liikevaihto on noin 2,3 miljoonaa euroa. Uistimia viedään myös ulkomaille, vaikkei niitten tunnettavuus siellä olekkaan kauhean suuri, on Kuusamolla silti omat kannattajakuntansa ympäri maailman. Vuodesta 1995 lähtien Kuusamon Uistin on julkaissut joka vuodelle rajoitetun määrän Vuosiuistimia, jotka ovat hieman arvokkaampia ja erikoislaatuisempia kuin tavalliset uistimet.

Kuusamon Uistin kehittää ja testaa jatkuvasti uusia uistimia, ja lukuisista prototyypeistä vain muutamat pääsevät uutuuksina kaupan hyllylle.

Uistimia[muokkaa]

  • Professor on tyypiltään lusikkauistin ja se on erittäin suosittu viehe suomalaisten kalastajien keskuudessa Räsäsen ohella. Sillä saadaan pääasiassa Haukea, mutta siihen voi käydä kiinni myös Ahven, Taimen, Lohi tai Kuha.
  • Räsänen on lusikkamallinen uistin. Se on erittäin suosittu Professorin ohella. Yleisin saaliskala on Hauki, pienemmällä viehemallilla myös ahven, mutta Räsäsellä saadaan myös muita kaloja.

Lähteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]