Luiro

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. heinäkuuta 2009 kello 23.19 käyttäjän Harri (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luiro on yhteensä toistasataa kilometriä pitkä Kemijoen latvahaara. Toisin kuin lännempi Kitinen ja itäisempi Kemihaara, virtaa Luiro suhteellisen asumattomassa maastossa.

Lokan allas jakaa Luiron ylä- ja alaosaan. Yläosa alkaa Sodankylän Luirojärvestä Saariselän tunturimaisemasta ja virtaa mutkitellen etelään. Lokan altaan eteläpulella joki on huomattavan mutkainen ja ympäröivä maasto soinen. Joki kulkee Savukosken Tanhuankylän kautta Pelkosenniemelle, jossa ohittaa vielä pienen Luironkylän, kunnes Kairalan kohdalla laskee Kitiseen, ja nämä yhdessä kohtaavat Kemihaaran hieman Pelkosenniemen kirkolta pohjoiseen.

Suurjoista Luiro on erityisen erämainen, ja vesivoiman rakentamisen jälkeen joen koskipaikkoja on ennallistettu. Jokeen istutetan taimenta, ja siitä voi kalastaa myös harjusta ja haukea.

Aiheesta muualla

Malline:Tynkä/Vesi

de:Luiro