Mateen pilkintä

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 20. helmikuuta 2011 kello 15.34 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madevapa- ja pilkki

Tämä artikkeli käsittelee mateen pilkintää niiden kutuaikana.


Pilkkivarusteet[muokkaa]

Madetta pilkitään suurilla madepilkeillä, joita on kahdenlaisia. Suositumpi on hara, jossa on runko, mistä lähtee yleensä 6-8 suurta koukkua. Syötiksi voi kiinnittää pienen kalan, kuten kuoreen tai särjen, mutta se ei ole välttämätön. Se voi kuitenkin houkutella madetta, jos kutuaika ei ole ihan vielä käsillä. Jos harassa ei ole valmista syöttikiinnikettä sen voi kiinnittää esimerkiksi kumilenkillä. Toinen pilkkityyppi on maderyöstäjä, jossa on pitkä putkimainen runko, ja sen päässä on kaksi koukkua. Vavaksi kelpaa yksinkertainen puinen keppi, johon on liitetty päälle haarukat. Siimana voi käyttää, vaikka narua sillä pilkki on painava, ja vailla uintiliikettä. Kairan kannattaa olla vähintään kuusituumainen, jotta mateen saa nostettua helposti nostokoukulla. Mainittakoon myös lämpimät vaatteet, sillä talviöinä saattaa olla kylmä.


Pilkkitekniikka ryöstäjällä[muokkaa]

Mateet kutevat tammi-helmikuun vaihteen aikoihin. Kutupaikat ovat mutapohjaisilla matalilla noin 1-4 metriä syvillä rannoilla, monissa lahdissa. Pilkkimisen alkaessa pilkki lasketaan pohjaan. Pilkin ollessa pohjassa sitä aletaan nostelemaan hieman ylös pohjasta, niin, että toinen pää pilkistä on edelleen pohjassa. Made on huononäköinen kala, joten se pitää saada kuulemaan pilkin töminä. Pilkkiä made luulee toiseksi mateeksi, joka on valmis kutemaan. Kun made kuulee pilkin töminän ja saapuu paikalle se asettuu makaamaan pilkin päälle, ja se tuntuu pienenä painona. Silloin pilkkijän pitää tehdä pieni vastaisku, jotta made jää kiinni. Kun kala on rauhallisesti nostamalla saatu avannon alareunaan se pitäisi saada kääntymään, ja se hoituu helpoimmin nostokoukulla.

Pilkkimistekniikka madeharaa käytettäessä[muokkaa]

Hara.jpg

Madeharaa vedetään pohjalla ja välillä pöyhitään haralla pohjaa, jotta koiraiden kiinnostus heräisi. Tätä jatketaan, niin kauan kunnes tuntuu että harassa on jotain. Tällöin tulee tehdä vastaisku. Vastaisku ei saa olla liian voimakas. Sen tulisi olla sopivan luja ja terävä. Made tarttuu joskus jostain muusta kohdasta, kuin suusta. Varsinkin naaraat tarttuvat vatsastaan koukkuihin. Kun madetta pitäisi ruveta hinaamaan kohti avantoa, ei se käykään niin helposti, jos kala on mahastaan kiinni harassa. Ja kun made on saatu avannon kohdalle, tulee toinen ongelma. Miten saada kala ylös pienestä reiästä, kun se on kiinni mahasta. Tähän tarvitsee, jo vähän taitoa. Yhtenä keinona on antaa mateen itse työntää itsensä avannon reikään. Tällöin madetta olisi pidettävä lyhyen siiman varassa, jotta se itse hamuilisi avannon reikään. <ref>http://web.archive.org/web/20030203170201/www.kalassa.net/artikkelit/madehara/madehara.shtml</ref>

Kuvassa helppotekoinen madepilkki, jolla on tullut runsaasti kalaa.


Lähteet[muokkaa]

<references />