Meritaimen ja perhokalastus merellä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko meritaimenen perhokalastuksesta tullut tämän ajan trendikalastus muoto? Kuten jo aikaisemmin itse olen huomannut sen, että perhokalastuksen suosio ainakin nuoremmissa kalastajissa on saanut lisää pontta. Siitä osoituksena on välinevalmistajienkin into tehdä settejä juuri aloitteleville perhostajille. Näillä seteillä on tietysti hyvät kuin huonotkin puolensa. Niin sanotusti halvalla ei koskaan saa hyvää ja setti on usein joltain osin puutteellinen, joskin ihan käypä tavalliseen ”sunnuntai kalastukseen” koskilla.

Palataan takaisin meritaimenen perhokalastukseen, se myös on saanut lisää harrastajia, tai ainakin kokeilijoita. Syitä tähän ollaan haettu ruuhkautuneista korttikoskista, hauen perhokalastuksen menestyksekkäästä harrastamisesta, Ahvenanmaan kuulumisista sekä internetin keskustelupalstojen jutuista. Netistä löytyykin useita itseään ”gurun” asemaan asettavia tietäjiä, enemmän ja vähemmän asiaan vihkiintyneitä perhokalastajia. Henkilökohtaisesti olen saanut olla siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olen saanut seurata vierestä kymmenillä reissuilla kuinka ammattilaiset kalastavat meritaimenta perholla juuri näillä Ahvenanmaan rannoilla. ”Pingo” Eriksonin matkassa ei tiedon puutteesta ja välineiden sopivuudesta ainakaan jää reissu uupumaan. Pingo on kirjanpitonsa mukaan saanut taltutettua yli tuhat meritaimenta juuri perhovälineillä, useimmat niistä juuri rannalta tai kahlaamalla kalastamalla. Välineitä hänelle suoltaa Loop, jonka tuotekehittelijänäkin hän on ollut. Vapoja, siimoja, kahluuhousuja, kenkiä, takkeja sekä keloja on kulkenut testeissä läpi varmasti satoja. Joten kokemusta tältä mieheltä löytyy ja hän ei niitä tietoja panttaa. Useimmat paikat varsinkin Ahvenanmaalla ovat yksityisten lupien alla ja siksi onkin hyvä ottaa selvää alueen säännöistä ja kalastus systeemeistä ennen kuin aloittaa kalastamisen varsinkin rannalta käsin.

Manner-Suomessa löytyy myös näitä meritaimen paikkoja. Aina Pohjanlahden perukoilta Kotkan ohi itärajalle saakka löytyy hyviä ja parempia paikkoja. Hyvät paikat pysyvät piilossa ja niistä ei juuri huudella ylimääräisiä, saaliista kuulee kyllä aina silloin tällöin huhuja. Karttaa tutkimalla ja merikorteista syvyyksiä ja rantojen muotoja katselemalla sekä paikanpäällä käymällä selkiytyy taimenen olinpaikat. Muutaman kalan saatuaan osaa katsella jo hieman eri silmin missä näitä hopeatorpeedoja voisi olla. Hyvä kauemmin meritaimen perhokalastusta harrastanut kaverikaan ei ole ollenkaan huono idea, jos sellaisen jostain saa mukaansa paikkoja näyttämään. Itse en ala mainostamaan sen kummemmin mitään erityistä paikkaa, koska jokainen osaa etsiä tai kysellä potentiaalisia paikkoja. Sekä rannikkoa ainakin riittää, samoin kuin saaristoa… Parhaita aikoja ovat syksy ja kevät, mutta niillä paikoilla joilla jäätä ei tule, on kalastus ja saaliin saaminen mahdollista läpi vuoden. Eräänä vuonna sain ensimmäiset meritaimenet 31.12 iltapäivällä, kauheassa räntäsateessa, +-1 asteen lämmössä juuri ennenkuin lahdukka meni jääriitteeseen. Hyvät paikat omien kokemusteni mukaan sisältävät ainakin näitä elementtejä:

  • Rakkolevä pohjaa.
  • Isoja jopa pintaan asti olevia kiviä.
  • Sopivasti maininkia myrskyn jälkeen.
  • Iso aava lähellä.
  • Joskus hiekkaranta, talvella jopa uimarannat meren rannoilla keräävät meritaimenia.
  • Niemenkärjet.
  • Matalahkot lahdukat joissa vesi pysyy hieman lämpimämpänä/lämpeää auringon lämmittäessä tai niihin tulee lämpimämpää vettä tuulen osuessa sopivasti.
  • Kivikkorannat, isosta järkäleistä ihan "pulteri" kokoiseen kivikkoon.

Perhoina toimivat niin tinseliviritelmät, tuulenkalaa imitoivat perhot kuin pienet katkaperhotkin. Usein kokeneemmat perhostelijat kuten juuri Pingo, käyttävät streamerin yläpuolella sivuperukkeessa pientä kirkkaan väristä katkaperhoa.

Välineinä toimivat, kokemuksista ja mieltymyksistä riippuen 7,6” - 9´ jalan vavat, luokissa #5-10 , kelat joissa hyvä ja usein vedeltä suojattu levyjarru(ruoste iskee todella helposti merivedessä) ja siimana WF tai ampupää-viritelmät. Nopeammat vavat ovat ainakin henkilökohtaisessa suosiossa. Merellä kun hyvin harvoin on täysin tyyntä ja taimenen kalastus on usein tuulisen vyöhykkeen koluamista. Varusteina kahluuhousut/kengät ja riittävästi alusvaatetusta sekä tyrskyistä lentävän veden suojaksi on hyvä ottaa kahluutakki tms sekä pipo. Kynsikkäät ovat myös joidenkin perhostajien käsissä nähty.

Tässä pieni ja vaatimaton läpileikkaus meritaimen perhokalastuksesta. Toivottavasti keskustelua syntyy puolin ja toisin.

Teksti: Pete