Nokkakala

Kalapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nokkakala.jpg
Nokkakala tai nokkahauki (Belone belone) on pitkä ja kapea kala, jolla on pitkä, nokkamainen leuka. Se on tavallisesti 5-70 cm pitkä ja painaa noin kilon. Nokkakalan luut ovat vihreät.

Nokkakala elää Itä-Atlantilla, Välimeressä ja Itämeressä lukuun ottamatta Perämeren liian vähäsuolaista takaosaa. Nokkakalaa esiintyi runsaasti 1940-luvulla ja 1970-80 lukujen vaihteessa, yleisyyden vaihtelut liittyvät todennäköisesti Itämeren suolapitoisuuden muutoksiin.

Nokkakala liikkuu parvissa pinnan lähellä ja syö kalaa. Se kutee touko-heinäkuussa. Mätimunat kelluvat tai takertuvat esimerkiksi ajelehtiviin vesikasveihin.

Aiheesta muualla