Nokkakala

Kalapedia
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 20. lokakuuta 2012 kello 12.27 käyttäjän OdeFish (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nokkakala.jpg
Nokkakala tai nokkahauki (Belone belone) on pitkä ja kapea kala, jolla on pitkä, nokkamainen leuka. Se on tavallisesti 5-70 cm pitkä ja painaa noin kilon. Nokkakalan luut ovat vihreät.

Nokkakala elää Itä-Atlantilla, Välimeressä ja Itämeressä lukuun ottamatta Perämeren liian vähäsuolaista takaosaa. Nokkakalaa esiintyi runsaasti 1940-luvulla ja 1970-80 lukujen vaihteessa, yleisyyden vaihtelut liittyvät todennäköisesti Itämeren suolapitoisuuden muutoksiin.

Nokkakala liikkuu parvissa pinnan lähellä ja syö kalaa. Se kutee touko-heinäkuussa. Mätimunat kelluvat tai takertuvat esimerkiksi ajelehtiviin vesikasveihin.

Aiheesta muualla