Onkimatojen hoito-ohje

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 1. tammikuuta 2011 kello 17.21 käyttäjän Szczupak (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moni kalastaja käyttää syöttinä onkimatoja, mutta monikaan ei tiedä hyvää kaivuupaikkaa. Vaikka hyvän paikan tietäisikin, on silti keskikesän helteillä on tuskaisen kuuma kaivaa ja miltei mahdotonta löytää matoja. Ei olekaan ihme, että monet ostavat kaupasta madot, mutta niitä ei löydy monista kaupoista. Monet tilaavatkin matonsa netistä.

Matoja kannattaa hoitaa jotta ne pysyisivät hyvässä kunnossa. Tässä artikkelissa on siis joitain vinkkejä niiden hoitamiseen.

Onkimatoja.jpg

Yleisiä hoito-ohjeita[muokkaa]

Matoja ei tule säilyttää auringossa, vaan pimeässä ja viileässä lämpötilassa, eli mieluiten +6-15 celsiusasteen välisessä lämpötilassa - Jääkaappi on siis otollinen paikka.

Ehkäpä yleisin virhe on lisätä vettä, kun matorasian multa alkaa kuivua päältä. Näin ei kannata tehdä, sillä madot kosteuttavat itse multansa. Jos multa ei mielestäsi ole tarpeeksi kosteaa sen sekaan kannattaa laittaa hieman kostuneita sanomalehden palasia. Mikäli mullasta tulee liian kosteaa, se kannattaa vaihtaa kokonaan kuivempaan.

Kalastusreissulle ei yleensä kannata ottaa kaikkia matoja mukaan. Silloin ylimääräiset voivat kärsiä kuumuudesta.

Pienten matojen selviytymisen kannalta on tärkeää, että isot ja pienet madot ovat eri purkeissa. Ravinnoksi sopivat esim. salaatti ja lehdet.

Näillä ohjeilla saat matosi pysymään hyväkuntoisina ja elämään mahdollisimman pitkään. Kaikesta huolimatta jotkut yksilöt kuolevat ja mätänevät. Mätänevät madot pitää poistaa, ettei haju tartu muihinkin matoihin, sillä mädäntyneen hajuiset madot eivät houkuta kaloja kovin hyvin.


Lähteet[muokkaa]