Rantaneula

Kalapedia
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 20. elokuuta 2011 kello 17.25 käyttäjän Eris (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Rantaneula.jpg

Rantanuoliainen (Cobitis taenia) eli rantaneula on kala, joka elää hitaasti virtaavissa tai seisovissa hiekkapohjaisissa vesissä. Se hakee ruokansa pohjan hiekasta. Rantanuoliainen on aktiivinen öisin ja on päivisin piilossa kivien alla tai pohjaan kaivautuneena.

Ulkonäkö

Rantanuoliainen kasvaa 8-12 cm:n pituiseksi. Väriltään se on ruskean kirjava. Kyljissä on tummien täplien muodostamia rivejä. Rantanuoliaisen silmästä kuonoon kulkee tumma juova. Rantanuoliaisella on pienet viiksisäikeet ja sen poskissa on piikit, jotka kala voi nostaa pystyyn.

Levinneisyys ja elinympäristö

Suomessa rantanuoliainen on hyvin harvinainen. Sitä on tavattu vain rannikkovesissä Kotkan ympäristössä ja Virolahden ja Pyhtään välisellä alueella, sekä Rautjärvellä sijaitsevassa Hiitolanjoessa. Ulkonäöltään samantapainen kivennuoliainen on huomattavasti yleisempi.

Lähteet