Sampi

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 22. heinäkuuta 2010 kello 03.31 käyttäjän Kala erkki (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Sampi.jpg

Sampi (Acipenser sturio) on uhanalainen eurooppalainen sampikalalaji.

Sampi kasvaa tyypillisesti 1–2 metriä pitkäksi, ja sen keskimääräinen paino on noin 150 kg, tosin se voi kasvaa jopa 315-kiloiseksi. Kala on selkäpuolelta tummanharmaa, vatsapuolelta kellanvalkea. Sen kuono on pitkä, ja leuasta töröttää viiksisäikeitä. Selkä on ryhmyinen. Sammet voivat elää 40-vuotiaiksi, ja tulevat sukukypsiksi vasta noin viidentoista vuoden iässä.

Sampi viihtyy lähellä mutaista pohjaa, josta se etsii ruokaa viiksisäikeiden avulla. Aikuiset yksilöt pysyttelevät jokisuulla, mutta ne nousevat kutemaan sorapohjalle lähemmäs latvavesiä.

Sampi oli aikaisemmin yleinen kaikilla Euroopan rannikoilla, mutta jäljellä on enää yksi kuteva kanta Ranskassa Girondejoessa. Suomessa villejä sampia on tavattu 1930-luvulla. Suomen suurin kala oli 177-kiloinen sampi, joka pyydystettiin Karjalan Kannaksen rannoilta vuonna 1934. Nyky-Suomen alueen suurin sampi puolestaan saatiin Kokemäenjoesta vuonna 1914, ja se painoi 152 kiloa.