Silkkiuikku

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Question book-4.png Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä tai viitteitä.

Voit auttaa Kalapediaa lisäämällä artikkelille asianmukaisia lähteitä. Lähteettömät tiedot voidaan kyseenalaistaa tai poistaa.
{{#if: | Tarkennus: {{{1}}} | }}

Silkkiuikku (Podiceps cristatus) on Suomen yleisin uikku.


Ulkonäkö[muokkaa]

Kurssi.jpg

Pitkäkaulainen, töyhtöpäinen uikkulintu. Lennossa Silkkiuikku näyttää vaalealta, hoikalta, takapainoiselta ja huteralta. Talvella Silkkiuikun tunnusomainen töyhtö puuttuu. Silkkiuikku on noin 46-51 cm kokoinen aikuisena. Silkkiuikku on myös Suomen suurin uikkulintu.

Äänet[muokkaa]

Silkkiuikulla on runsaasti korisevia, käheitä ja suhteellisen voimakkaita ääniä. Silkkiuikun äänen voi sekoittaa varislintuihin.




Lisääntyminen[muokkaa]

Silkkiuikku.jpg

Pesii ensimmäisen kerran yksi- tai kaksivuotiaana ja saapuu pesimis paikalle pareittain. Silkkiuikku rakentaa kelluvan lautan ja munii siihen 3-6 munaa. Niitä haudotaan 25-29 päivää.

Levinneisyys[muokkaa]

Silkkiuikku on Suomen runsaslukuinen uikku, joka esiintyy etelästä aina oulun ylä rajaan asti. Pesimälintuna suuremmilla, suhteellisen syvillä järvillä, joiden rannoilla on voimakasta kasvillisuuttaa. Vesipintaa pitää olla ainakin 2 hehtaaria. Silkkiuikku voi pesiä myös murtovedessä. Suomessa on arviolta 30 tuhatta Silkkiuikkua.