Ero sivun ”Vimpa” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(Yhtä välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Vimpa''' (''Vimba vimba'') on vaelluskala, joka elää murtovesissä ja nousee jokiin kutemaan toukokuun alkupuolella. Levinneisyysalue painottuu Euroopassa itään. Se alkaa Elbestä ja Tonavasta ja ulottuu Kaspianmereen lännestä laskeviin jokiin. Itämeren, Kaspianmeren ja Mustanmeren vimpakannat ovat kuitenkin toisistaan erillään ja Kaspianmeren vimpa  luetaankin omaksi alalajikseen. Suomessa vimpa nousee satunnaisesti perämereenkin laskeviin jokiin, mutta sen vakiintunut levinneisyys ulottuu Isojokeen saakka. Jokien patoaminen rajoittaa sen nousua useisiin jokiin.
+
[[Tiedosto:Vimpa.jpg|200px|thumb|right|Vimpa]]
 +
 
 +
'''Vimpa''' (''Vimba vimba'') on vaellus[[kala]], joka elää murtovesissä ja nousee [[joki]]in kutemaan toukokuun alkupuolella. Levinneisyysalue painottuu Euroopassa itään. Se alkaa Elbestä ja Tonavasta ja ulottuu Kaspianmereen lännestä laskeviin jokiin. Itämeren, Kaspianmeren ja Mustanmeren vimpakannat ovat kuitenkin toisistaan erillään ja Kaspianmeren vimpa  luetaankin omaksi alalajikseen. Suomessa vimpa nousee satunnaisesti perämereenkin laskeviin jokiin, mutta sen vakiintunut levinneisyys ulottuu Isojokeen saakka. Jokien patoaminen rajoittaa sen nousua useisiin jokiin.
 +
 
 +
Vimpa kasvaa korkeintaan 40 cm:n pituiseksi ja kilon painoiseksi. Kutuasussa koiraan selkäpuoli on tumman siniharmaa ja vatsa kellertävä. Vimman erottaa [[lahna]]sta sen turpeasta nokkamaisesta yläleuasta.
  
[[Tiedosto:Vimpa.jpg|200px|thumb|right|Vimpa]]
+
== Katso myös ==
  
Vimpa kasvaa korkeintaan 40 cm:n pituiseksi ja kilon painoiseksi. Kutuasussa koiraan selkäpuoli on tumman siniharmaa ja vatsa kellertävä. Vimman erottaa lahnasta sen turpeasta nokkamaisesta yläleuasta.
+
* [[Vimpan onginta]]
  
 
== Lähteet==
 
== Lähteet==

Nykyinen versio 9. toukokuuta 2010 kello 08.56

Vimpa

Vimpa (Vimba vimba) on vaelluskala, joka elää murtovesissä ja nousee jokiin kutemaan toukokuun alkupuolella. Levinneisyysalue painottuu Euroopassa itään. Se alkaa Elbestä ja Tonavasta ja ulottuu Kaspianmereen lännestä laskeviin jokiin. Itämeren, Kaspianmeren ja Mustanmeren vimpakannat ovat kuitenkin toisistaan erillään ja Kaspianmeren vimpa luetaankin omaksi alalajikseen. Suomessa vimpa nousee satunnaisesti perämereenkin laskeviin jokiin, mutta sen vakiintunut levinneisyys ulottuu Isojokeen saakka. Jokien patoaminen rajoittaa sen nousua useisiin jokiin.

Vimpa kasvaa korkeintaan 40 cm:n pituiseksi ja kilon painoiseksi. Kutuasussa koiraan selkäpuoli on tumman siniharmaa ja vatsa kellertävä. Vimman erottaa lahnasta sen turpeasta nokkamaisesta yläleuasta.

Katso myös[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

  • Lauri Koli: Suomen kalat. 3. painos. WSOY, 2002. ISBN 951-0-23123-1.

Aiheesta muualla[muokkaa]