Kalassa.net - Kalastus keskustelut

Kalastuslajit => Perhokalastus => Aiheen aloitti: Javalt - Elokuu 08, 2004, 23:24:58

Otsikko: Hyönteisten säilöminen
Kirjoitti: Javalt - Elokuu 08, 2004, 23:24:58
Sidontamalleiksi olen nyt kalan pääasiallista ravintoa kerännyt.
Vesiperhosia ja muita maahyönteisiä on ollut helppo kerätä hyönteisneuloja apuna käyttäen, mutta onko kukaan teistä saanut hyvin säilöttyä hyönteisten vedessä eläviä kehitysasteita? Kuulemma sprii on tähän tarkoitukseen, mutta miten hyvin värit ja muut säilyy? Kertokaa jos tiedätte muita keinoja tai käytettyjä säilöntäaineita. Kiitos
Olisi ehkä voinut pistää perhonsidonta alueelle :) nooh tehty mikä tehty
Otsikko: Hyönteisten säilöminen
Kirjoitti: Harri_83 - Elokuu 09, 2004, 07:46:51
Joo itekin kyselin ihan samaa joskus että miten saa säilöttyä yms...
Ainut ongelma siinä tuntuu olevan se että värit ei säily vaan ne haalistuu!
Otsikko: Hyönteisten säilöminen
Kirjoitti: matiaz - Elokuu 09, 2004, 09:43:24
No näin ainakin pitäs onnistuu:

Otat jonkun pienen astian/putken, jossa haluat hyönteisiä säilyttää. Ite oon pitäny niitä semmosissa kaardemumma-putkissa...  :wink: ! Sitte sen vaan täyttää sinolilla ja pudottaa sen ötökän sinne. Ja on ne noin iha hyvin säilyny ja väritkin pitäs pysyä tallessa...?
Otsikko: Hyönteisten säilöminen
Kirjoitti: koo - Elokuu 09, 2004, 10:37:43
Tuolta löytyy ohjeita vähän kaikkien ötiköiden säilöntään. Sinol eroaa luullakseni puhtaasta alkoholista juuri siinä, että se värjää.

http://www.ento.csiro.au/education/preserving.html

Myös suomalaisesta (en muista tekijää) vuoden-kaks vanhasta kuvakirjasta Sudenkorennot löytyy ohjeita toukkien säilöntään niin, että värit säilyvät.
Otsikko: Hyönteisten säilöminen
Kirjoitti: Aleksi - Elokuu 09, 2004, 20:39:33
Itse olen tässä kuluneena kesänä keräillyt hyönteisiä säilöttäväksi ns. kahleliuokseen, jonka valmistin Pohjolan perhokalastaja -lehden ohjeiden mukaan.

Kahleliuos (Pohjolan perhokalastaja 4/2000, "Realisimia vesiperhosjäljitelmiin"):
-Jäänestoaine (isopropyylialkoholia) 50ml [osta kirkasta, ei sinistä tms.]
-Akkuvesi 100ml
-Formaliinihappo (35-40%) 20ml
-Etikkahappo (95-100%) 3ml

Tosin etikkahapon jätin kokonaan pois, kun tuntui tuo formaliinihaponkin ostaminen olevan niin takkuavaa. Jäänestoaineen ja akkuveden saa huoltoasemalta, eikä todellakaan maksa paljoa. Formaliini- ja etikkahapon saa täysi-ikäinen henkilö ostettua apteekista, kunhan samalla täyttää vaadittavat suojelulomakkeet. Formaliinihappo taisi maksaa täällä Kajaanin apteekissa jotain parikymppiä (100ml).

Apteekista kannattaa samalla ostaa sopivia näytepurkkeja. Itse ostin muovisia 20 ml:n putkia, jotka ovat halpoja ja asiansa ajavia. Tietysti lasiset näyteputket olisivat parhaimpia, mutta niillä on myös hintaa.

Tuollaisella liuoksella kuitenkin säilyy hyönteiset varsin hyvin. Formaliinihappo tuhoaa valkuaisaineet eliöstä, jolloin näyte säilyy ehjänä. Jäänestoaine pitää puolestaan liuoksen kirkkaana. Akkuvesi laimentaa liuosta sopivaksi kuitenkaan likaamatta sitä, kuten jos käytettäisiin tavallista kraanavettä.

Mielenkiintoista puuhaa tuo näytteiden kerääminen ja säilöminen on, ja siitä on myös hyötyä niin kalastuksen kannalta kuin sidottavien perhojen. Suosittelen lämpimästi!
Otsikko: Hyönteisten säilöminen
Kirjoitti: Javalt - Elokuu 10, 2004, 20:18:46
Varsin mielenkiintoistelta vaikuttaa tämä kahleliuos. Täytyypä huomenna suunnata apteekkiin ja kysyä oisko kyseisiä aineita saatavilla. Kiitos kaikille vastauksista.
Otsikko: Vs: Hyönteisten säilöminen
Kirjoitti: Kuusinkainen - Elokuu 04, 2016, 13:06:57
Hyönteisten säilöntään ei tarvitse käyttää moisia myrkkyjä. Hyönteisten määrityksen ammattilaiset käyttävät säilöntään 70-80% alkoholia. Denaturoituna tai ilman.