Chat

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Puoliammattikalastaja55

Sivuja: [1]
1
Muut kalastuslajit / Vs: Kolkkaaminen
« : Maaliskuu 11, 2017, 02:43:57  »
Noin viisi kertaa olen kokeillu. Mielenkiintoinen laji kyllä. Tosi eräjormien kalastusmuoto.

2
Vetouistelu / Vs: Vetouistelemalla kuhaa?
« : Maaliskuu 02, 2017, 03:10:42  »
Moi,
Mites te ootte tänä vuonna saaneet kuhaa vetouistelemalla??? Itse kalastan eräässä Pirkanmaan humusjärvessä enkä saanut sieltä kesällä yhtäkään kuhaa uistelemalla. 8 ja 11 cm satulamallin jesseillä kalastin. Aiempina vuosina tullut kyseiseltä järveltä paljon kuhia 
noilla satulamallin jesseillä. Firetigeria ja sini-hopeaa mustilla raidoilla ja oranssilla mahalla käytän useimmiten. Myös puna-kultaa ja oranssi-keltaista olen käyttänyt. Kuhapaikat ovat hyvin tiedossa. Vaappujen uintia en ole koskaan tarkistanut, että kuinka ne uivat, mutta en minä ainakaan usko, että vaapun uinti olisi mihinkään muuttunut viime vuosista. Onko siis minussa vikaa vai onko vain ollut poikkeuksellisen huono kuhavuosi??

Itellä ainakin tuli tänä vuonna ihan hyvin. Nyt ku kalahomma ei enää ole niin vakavaa, niin jouti vetämään uistinta omaksikin iloksi. Ei kyllä pysty mitään niin ku yleisesti sanomaan että huono kuhavuosi olisi ollut. Liekkö joku sun järvellä verkottanu kuhien talvimontut edellistalvena?


3
Kati on vastuuton kalastaja ja antaa huonon kuvan kalastuksesta. Kalojen oikeaoppinen ja lainmukainen käsittely täysin hukassa. Esim. saaliiksi saatu hauki "lopetetaan" seivästämällä hauki, jolloin kala jää kituen kuolemaan. Pilkkikalat jätetään jäälle tukehtumaan ja muita kaloja rannalle tukehtumaan jne.

Todella asiatonta toimintaa ja huonoa esimerkkiä muille. Ei jatkoon. 

4
Pyydyskalastus / Vs: Iskukoukkukalastus
« : Helmikuu 27, 2017, 20:15:09  »
Ei jestas, ei ihan voi matoja ja selkärankaisia verrata toisiinsa. 

5
Terve Puoliammattikalastaja55.

  Tarkoitat hauen karulla kohtalolla sitä, että se joutui vielä "pelastumisensa" jälkeen huijatuksi tasuriini? Tai sitten koko tapahtumasarjaa, josta ainakin osa on ollut sitä luonnollista selviytymistaistelua. Mitkä noin haavoittuneen kalan selviytymismahdollisuudet olisivat olleet, ellei se olisi saattunut erehtymään tasuriin? Se menisi taas sinne oletuspuolelle, eikö vain?

  No, eipä mitä. Minun osallistumiseni keskusteluketjuun lähtee siitä näkemyksestä, että lain noudattaminen on ensisijainen peruste kalareissussa käyttäytymiselle. Toisaalta mielestäni fanatismi ei edistä mitään asiaa. Pikemminkin se aiheuttaa vastareaktioita. En näe hyväksi myöskään politikoinnin sekoittamista arkielämän käytäntöihin. Sillä ei ainakaan edisteta asioiden etenemistä. Päinvastoin. Politiikalle on omat käytännönmukaiset kanavansa, joissa se kulkee oikeammalla asialla. :roll:

Ihan perinteisellä maalaisjärjellä asioihin suhtautumalla normiyksilö pärjää pitkälle. Siis, kuten monesti on jo esiin tuotu, käsitellään saaliiksi otettava kala asiallisesti. Ei jätetä pikkisinttejäkään jäälle, vaikka niitä ei mukaansa huolisi. Sitten vielä hieman ryppyotsaisille pohdittavaa. Oletteko varmoja, että taittaessasi ahvenen niskat, se taatussti kuolee? Vai käykö sille niin, että se kokee nelievä halvauksen. Avaappa kokeeksi yksi kala niskantaiton jälkeen ja katso, vieläkö sydän lyö. Jos niin, eikö ole mahdollista että, olet juuri syyllistynyt eläinrääkkäykseen? :?

No terve mieheen

Joo, meinasin hauen kohtalolla juuri tuota raadelluksi tulemista. se että se sun tasuriin kävi ja sai nopean kuoleman oli taas onni onnettomuudessa. Aika nolla olisi ollut selviytymismahdollisuus, tulehduksia tullut ym.

Samaa mieltä totta kai oon mitä kirjoittelit lain noudattamisesta ja kalojen asianmukaisesta käsittelystä. Kyllä huoleti voit olla, kun kalalta niskat kunnolla taittaa niin kuolema tulee välittömästi. ei siinä mitään epäselvää kyllä ole. voi sydän vielä vähän aikaa pumpata, mutta henki on pois. Toki itsekin suosin kolkkaa ja verestä, varsinkin vähän isommilla kaloille. seisova veri ja stressihormonit huonontavat makua ja vähentävät lihan säilyvyyttä.

Heti tappaminen on myös pienemmillä kaloilla voittotilanne kalastajalle ja kalallekin, ja lainkin puolesta. :-) kirjoitin tästä tuonne kalan säilyvyyttä koskevaa ketjuun, katonpa löydänkö samat linkin vielä tuosta stressihormonista...ja löytyhän ne.Suomenkielisessä tutkimusseminaarissa tärkeä kohta alkaa sivulta 47, mutta muutenkin tuossa hyödyllistä tietoa jos haluaa maksimoida syötävän kalan lihan laadun ja maun. kannattaa perehtyä. ite oon näistä hyötyny harrastus mielessä ja asiakkaat myös ku ovat saanu parempaa lihaa pöytään:

http://www.sciencemag.org/news/2015/12/more-humanely-fish-killed-better-it-tastes

http://www.rktl.fi/www/uploads/Seminaarit/tutkimusseminaari_27.9.07.pdf

6
Joo, onpa siinä ollu hauella karu kohtalo. Helposti tosiaan jää oman elämän kokemukset tieteellisessä mielessä heikoksi otannaksi, että voisi yleisemmin mitään asiasta sanoa. hyvä et jotkut tutkii ihan töikseen, niin voi siitä ottaa mallia.

Mutta muuten tässä jutussa itteä kiinnosti juuri tuo miten lainsäädäntö asiaan suhtautui, siksi tätä seurannut. Ja niinhän ne näki poliiissa että jos kalan jättää jäälle tai muualle tukehtumaan niin se on lain mukaan väärin. Eläinsuojelulakia rikkova juttu jos kaloja ei lopeteta heti.

7
Kyllä asia on lähtökohtaisesti yksinkertainen. Mukaan otettava saaliskala on hyvä kolkata ja verestää heti noston jälkeen. Tällä vältytään tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamiselta ja saadaan kalan laatu parhaaiten esiin. Verestetyn kalan maku on parempi, ja se on jopa paremman näköinen ruokana. Käytännön sanelema seikka.

  Toinen asia sitten on kokonaan nämä jeesustelijat, joilla on aina se oma ja ehdottoman oikea näkemys joka asiaan. Kohta ne ovat vaatimassa jokaisen kalan kohdalla ainakin viiden minuutin anteeksipyytösaarnaa ja joku isämeitän vielä siihen päälle ja varmemmaksi vakuudeksi vielä parikymmentä neitsytmariaa, jotta se kalan sielu ei saa traumaattista saattohoitoa irrotessaan suomuveikosta. Siinä se alkaa jo nuotanveto olla kohtuullisen hekumeenista seurakuntatoimintaa.

  Ja kolmannekseen. Mitä faktatietoa näillä kukkahattuilijoilla on siitä, kuinka paljon kärsimystä kala kokee missäkin oloissa? Sattuuhan se niskojen nurinvääntäminenkin ehkä, vaikka kalojen kipuaisteista en tiedä. Mutta, kun katsotaan esim jäälle nostettua kalaa, niin sehän asettuu varsin pian. Ei se kipristele tuskissaan juuri lainkaan. Nämä spekulaatiot kärsimyksen aiheuttaamisesta ovat pelkkää oletusta. Voidaan myös olettaa, ettei kalan välitön tappaminen ole sille yhtään helpompi vaihtoehto kuin sen menehtyminen omia aikojaan. Sanotaan kalan "hukkuvan" kuivalla maalla. Aiheutuuko siitä kärsimystä oikeasti? Näinhän me oletamme, mutta tiedämmekö? Vertauskohtana käytetään tietysti sitä kohdetta, jonka parhaiten tunnemme, eli ihmistä. Ihminen on tasalämpöinen, tiedostava nisäkäs, eli täysin erilainen elintoiminnoiltaan. Vaihtolämpöinen kala jäätyy pakkasella, mutta tunteeko se kylmää. Maapallolla on vaihtolömpöisiä lajeja, joiden vuotuiseen elämänkulkuun kuuluu jäätyminen, joten on luultavaa etteivät ne koe siitä isompaa kärsimystä.

 Toinen argumentti on tämä tukehtuminen: Aiheuttaako se kärsimystä ja tuskaa? Kuka sen tietää? kukkahattupäässäkö se asia valkenee?
  Nyt minun on tiedon puutteessa verrattava tilannetta ihmiseen.  Jos ihminen tukehtuu esimerkiksi vaikka häkään, niin se tapahtuu niin kivuttomasti, ettei nukkuva siinä edes herää. Valveilla olevakin vain nukahtaa huomaamattaan. Voiko kalan tukehtumista verrata häkämyrkytykseen? En tiedä, mutta en usko sen tiedon asuvan myöskään minkään värisessä kukkahatussa.

ei tota häkämyrkytystä ja tukehtumista voi kyllä verrata toisiinsa. Toisekseen kalan silmät ja kidukset kuivuvat tai jäätyy ja sekin aiheuttaa kipua. ite ainakin uskon niitä jotka näitä juttuja tutkineet ja käyhän tuo ihan järkeenkin että kalat selkärankaisena kärsivät ja kokevat kipua. Aika hölmöä edes muuta olettaa, miksi eivät tuntisi? Ja sitten vielä tutkittu juttu. maallikkona vähän paha lähtetä sanomaan kun ei sitä samaa tietoa asiasta ole kun niillä jotka asiaa kaiken maailman laitteilla tutkineet. Vertaa vaan eri tutkimuksia ja sitä kautta asiasta selkoa. Kalan kivun puolesta puhuvat tutkimukset kyllä vakuuttaa enemmän kun muut.

Et kyllä niskat taittelen pikkukaloilta myös ja isommat tainnutan ja verestän. Ei ole iso homma.

8
ei kait me voida ottaa mallia eläimistä mitä toimia toisten suhteen? eihän siinä olis mitään järkeä. En mäkään hyökää kenenkään kimpuun joka kalastelaa minun "reviirillä" koska luonnossa elukat käykin toisen kimppuun jos liikkuu toisen reviirillä. ihmisyyttä on kuitenkin lait ja niiden mukaan toimiminen, heikoilla monikin pilkkiukko olis jos luonnonlailla mentäs.

9
Voihan vitulla päähän. On ne eräillä huolet jos ei tuon enempää oo pohtimista tässä maailman tilanteessa...ite tosin saan niin vähän kalaa nykyisin että kerkiän tappaa ja verestää jokaisen yksilön heti vedestä nostettuani mutta en näkis mitenkään eläinrääkkäyksenä jos joku vetää 15 kiloo sinttiä eikä jokaista ala tappamaan....johan siinä varmasti kisojen saaliitkin puolittuu jos pitää ruveta niskoja taittelemaan jokaiselta ahvenelta, menee rytmi sekaisin.

Sääntöhän on sitten sama kaikille. Eipä haittaa vaikka määrät vähenisivät kun sijotus sama kuiteskin.

10
Oho, asia nostettu pöydälle. Hyvä niin. Toivottavasti asiaan tulee parannusta ja Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö vihdoin muuttaa sääntöjään vastaamaan tätä päivää.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000005072530.html

11
Kaikkea kalastuksesta / Vs: Kalojen säilytys kalareissulla
« : Joulukuu 16, 2016, 01:05:23  »
4-5 kylmäkallea kylmälaukun pohjalle ja säilyvyyden kannalta ei ole mitään ongelmia edes kesähelteellä. Kaloja ei pidä säilyttää vesisangoissa tai muissa sellaisissa, koska kalat tukehtuvat niihin varsinkin lämpenevässä vedessä. Kalan tukehduttaminen on väärä ja lainvastainen lopettamistapa. Tainnutus esim. kalanuijalla ja sen jälkeen verestys jonka jälkeen kala kylmälaukkuun. Näin toimii tosi hyvin ja kala säilyy.

Talvella esim. pilkillä myös pienet kalat tulee lopettaa heti saaliiksi saatua. Kaloja ei pidä jättää jäälle, pilkkipönttöön, muovipussiin tms. tukehtumaan. Puhumattakaan siitä rääkkäyksestä - jota vieläkin valitettavasti näkee aina joskus - että elävältä kalalta revitään silmä syötiksi. Ei näin! Pienet kalat on helppo lopettaa ottamaalla kala käteen ja laittamalla toisen käden etusormi tai peukalo kalan suuhun ja kääntää nopeasti ylöspäin niin että niska katkeaa.

Kalan mahdollisimman nopea lopettaminen saaliiksi saamisen jälkeen on olennaista lihan säilyvyyden ja myös maun kannalta. Usein ei tiedetä että stressihormonit - esim. tukehtumiskuoleman yhteydessä - lyhentävät kalan säilyvyysaikaa ja huonontavat makua. Katso lisätietoa esim:

http://www.sciencemag.org/news/2015/12/more-humanely-fish-killed-better-it-tastes

http://www.rktl.fi/www/uploads/Seminaarit/tutkimusseminaari_27.9.07.pdf

Sivuja: [1]


center>