Chat

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Pete

Sivuja: 1 [2] 3
31
Kaikkea kalastuksesta / ABC - kalastuksen aakkoset
« : Helmikuu 17, 2008, 12:16:12  »
Eli ajattelin että jos tehtäisiin tällainen aakkos-threadi kalavehkeistä tai kalastukseen liittyvästä. Juttu menee niin, että aakkosjärjestyksessä kerrotaan lyhyesti jostain kalavehkeestä, pyydyksestä, tuotemerkistä, kalapaikasta tms.
A:stahan se alkaa, joten:

A

ABU Ambassadeur hyrräkela, jo legendaariseksi muodostunut käsite hyrräkeloissa. Kokoja löytyy niin jigikeloista isoihin valtamerikeloihin. Lohi- ja vetouistelijoiden suosikki.
Värejä useita ja jopa kullattuja versioita löytyy.

32
Onnea ja menestystä tuleville vuosille, onneksi omasta pakista on kaikki yhtä Rapalaa lukuunottamatta hävitetty. Ja periaatteessa kaikki mitä vielä löytyy menee myyntiin tai annetaan pois.
http://www.kauppalehti.fi/4/i/porssi/hex/porssitiedote.jsp?id=200712130028

33
Rakentelu / Punatamminen perhovapaputki !
« : Joulukuu 06, 2007, 18:34:42  »
Kaverin kanssa suunniteltiin tällainen pari vuotta sitten ja nyt se tuli valmiiksi. Punatamminen, 6-kulmainen, sisälle menee 9´ kaksiosainen vapa, pohjassa sisällä pehmuste samoin kannen alla. Remmi on nahkaa.
Kommenttejakin otetaan vastaan.

34
Kirpputori / M: Kaksi perhokelaa
« : Marraskuu 21, 2007, 22:32:29  »
System2 6-7L, levyjarrullinen, legendaarinen System2-kela. 60e+keskusteluvara posteista.
Tämä kela ilman uuden mallin hajoavia muoviosia sekä hiljaisemmalla räikällä(joka on myös pois).
Arvostelut täällä:
http://www.perhokalastajat.net/?action=arvostelut&id=20

Abu Diplomat 5-6, levyjarrullinen, uutta vastaava. Pohjat+Orvis Wonderline DT-6-F.
50e+keskusteluvara posteista.
Myyty.

35
            Meritaimenen perhokalastus


Onko meritaimenen perhokalastuksesta tullut tämän ajan trendikalastus muoto ? Kuten jo aikaisemmin itse olen huomannut sen, että perhokalastuksen suosio ainakin nuoremmissa kalastajissa on saanut lisää pontta. Siitä osoituksena on välinevalmistajienkin into tehdä settejä juuri aloitteleville perhostajille.
Näillä seteillä on tietysti hyvät kuin huonotkin puolensa. Niin sanotusti halvalla ei koskaan saa hyvää ja setti on usein joltain osin puutteellinen, joskin ihan käypä tavalliseen ”sunnuntai kalastukseen” koskilla.

Palataan takaisin meritaimenen perhokalastukseen, se myös on saanut lisää harrastajia, tai ainakin kokeilijoita. Syitä tähän ollaan haettu ruuhkautuneista korttikoskista, hauen perhokalastuksen menestyksekkäästä harrastamisesta, Ahvenanmaan kuulumisista sekä internetin keskustelupalstojen jutuista. Netistä löytyykin useita itseään ”gurun” asemaan asettavia tietäjiä, enemmän ja vähemmän asiaan vihkiintyneitä perhokalastajia. Henkilökohtaisesti olen saanut olla siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olen saanut seurata vierestä kymmenillä reissuilla kuinka ammattilaiset kalastavat meritaimenta perholla juuri näillä Ahvenanmaan rannoilla.
”Pingo” Eriksonin matkassa ei tiedon puutteesta ja välineiden sopivuudesta ainakaan jää reissu uupumaan. Pingo on kirjanpitonsa mukaan saanut taltutettua yli tuhat meritaimenta juuri perhovälineillä, useimmat niistä juuri rannalta tai kahlaamalla kalastamalla. Välineitä hänelle suoltaa Loop, jonka tuotekehittelijänäkin hän on ollut. Vapoja, siimoja, kahluuhousuja, kenkiä, takkeja sekä keloja on kulkenut testeissä läpi varmasti satoja. Joten kokemusta tältä mieheltä löytyy ja hän ei niitä tietoja panttaa.
Useimmat paikat varsinkin Ahvenanmaalla ovat yksityisten lupien alla ja siksi onkin hyvä ottaa selvää alueen säännöistä ja kalastus systeemeistä ennen kuin aloittaa kalastamisen varsinkin rannalta käsin.

Manner-Suomessa löytyy myös näitä meritaimen paikkoja. Aina Pohjanlahden perukoilta Kotkan ohi itärajalle saakka löytyy hyviä ja parempia paikkoja. Hyvät paikat pysyvät piilossa ja niistä ei juuri huudella ylimääräisiä, saaliista kuulee kyllä aina silloin tällöin huhuja. Karttaa tutkimalla ja merikorteista syvyyksiä ja rantojen muotoja katselemalla sekä paikanpäällä käymällä selkiytyy taimenen olinpaikat. Muutaman kalan saatuaan osaa katsella jo hieman eri silmin missä näitä hopeatorpeedoja voisi olla.
Hyvä kauemmin meritaimen perhokalastusta harrastanut kaverikaan ei ole ollenkaan huono idea, jos sellaisen jostain saa mukaansa paikkoja näyttämään. Itse en ala mainostamaan sen kummemmin mitään erityistä paikkaa, koska jokainen osaa etsiä tai kysellä potentiaalisia paikkoja. Sekä rannikkoa ainakin riittää, samoin kuin saaristoa…
Parhaita aikoja ovat syksy ja kevät, mutta niillä paikoilla joilla jäätä ei tule, on kalastus ja saaliin saaminen mahdollista läpi vuoden. Eräänä vuonna sain ensimmäiset meritaimenet 31.12 iltapäivällä, kauheassa räntäsateessa,  +-1 asteen lämmössä juuri ennenkuin lahdukka meni jääriitteeseen.
Hyvät paikat omien kokemusteni mukaan sisältävät ainakin näitä elementtejä:
-   Rakkolevä pohjaa.
-   Isoja jopa pintaan asti olevia kiviä.
-   Sopivasti maininkia myrskyn jälkeen.
-   Iso aava lähellä.
-   Joskus hiekkaranta, talvella jopa uimarannat meren rannoilla keräävät  meritaimenia.
-   Niemenkärjet.
-   Matalahkot lahdukat joissa vesi pysyy hieman lämpimämpänä/lämpeää auringon lämmittäessä tai niihin tulee lämpimämpää vettä tuulen osuessa sopivasti.
-   Kivikkorannat, isosta järkäleistä ihan "pulteri" kokoiseen kivikkoon.

Perhoina toimivat niin tinseliviritelmät, tuulenkalaa imitoivat perhot kuin pienet katkaperhotkin. Usein kokeneemmat perhostelijat kuten juuri Pingo, käyttävät streamerin yläpuolella sivuperukkeessa pientä kirkkaan väristä katkaperhoa.

Välineinä toimivat, kokemuksista ja mieltymyksistä riippuen 7,6” - 9´ jalan vavat, luokissa   #5-10 , kelat joissa hyvä ja usein vedeltä suojattu levyjarru(ruoste iskee todella helposti merivedessä) ja siimana WF tai ampupää-viritelmät. Nopeammat vavat ovat ainakin henkilökohtaisessa suosiossa. Merellä kun hyvin harvoin on täysin tyyntä ja taimenen kalastus on usein tuulisen vyöhykkeen koluamista.
Varusteina kahluuhousut/kengät ja riittävästi alusvaatetusta sekä tyrskyistä lentävän veden suojaksi on hyvä ottaa kahluutakki tms sekä pipo. Kynsikkäät ovat myös joidenkin perhostajien käsissä nähty.

Tässä pieni ja vaatimaton läpileikkaus meritaimen perhokalastuksesta. Toivottavasti keskustelua syntyy puolin ja toisin.

36
Rakentelu / Vapaputket/kuljetuspaketit
« : Lokakuu 19, 2007, 16:42:04  »
Minkälaisia keksintöjä teillä on vapaputkiksi ?
Itse olen käyttänyt puhelinlaitokselta saatua punaista muoviputkea, ei kaikkein näyttävintä, mutta suojaa hyvin ja siihen saa päätytulpatkin hyvin.

37
Millainen on parhaaksi tai tehokkaimmaksi todettu tapa uittaa Jerkki-Proffaa ?
Varsinkin näin kylmenevään veteen osuvia uittotapoja.

Normi jerkeillä kyllä jotenkin tyylit tiedän, mutta tämä Jerkki-Proffa on uusi tuttavuus.

38
Sekalaista juttua / K-18, vain täysi-ikäisille !
« : Lokakuu 03, 2007, 18:04:21  »
Todella osuvaa kirjoitusta, ja vielä kunnon haaste siihen kylkiäiseksi.
Lue ja ihmettele, mutta muista; K-18.

http://sata.laif.fi/2007/09/23/moikka-maailma/

39
Perhokalastus / Uusi perhokela ? ? Tai sitten ei.
« : Syyskuu 04, 2007, 17:23:36  »
Oletko uutta perhokelaa vailla, tämä malli ei ole tyhjätaskuja varten.

http://perhokulma.workspace8.smilehouse.com/PublishedService?pageID=9&itemcode=11

40
Kaikkea kalastuksesta / Kalapaikka
« : Elokuu 19, 2007, 19:10:46  »
Mitä vaatisit siltä, ehkäpä "unelma" kalapaikalta, tunnelma ja ulkona olemisen fiilistely on suuri osa kalastusta, mutta paikka sen tekee sen tunnelman myös.
Onko se:
-joki
-meri
-järvi
-lampi
-kaislikko
-matalikko
-aava merenselkä
-aamu-usva
-yön pimeät hetket kosken niskalla
-uistelun autuus
-jigittely karikon kupeessa
-jne.
-jne.
vai mikä tekee sen tunnelman ja "unelma" kalapaikan.
Tässä yksi fiilistely kuva aikalailla unelma paikalta...

41
Sekalaista juttua / Kevennystä !
« : Heinäkuu 16, 2007, 22:41:34  »
Kaveri kertoi kun oli tuolla Inkoossa tai jossain sielläpäin tankkaamassa Busteriaan kesken kalareissun. Viereisellä mittarilla oli sellainen helvetillisen kokoinen huvijahti. Ainakin metrin ylempänä kannella ukko tankkasi jahtiaan.
Kaveri laski sen 30-40 litraa sinne Busterin tankkiin ja ajatteli heittää sellaista veneilijöiden "small talk"-juttua huvijahti miehelle.
"Taitaa olla aika iso tankki tuossa sun veneessä ?", ukkeli ei vastannut mitään, 400 litraa tankattuaan ukkeli laittoi pistoolin takaisin pumpun kylkeen.
Kaveri sanoi:"Aikalailla tyyristä taitaa olla ajelu tuollaisella ?". Ukko katsoi kannelta alas ja totesi:" Siltä se saattaa köyhästä tuntua".
Kaveri meni ja maksoi sen bensansa ja päätyi siihen tulokseeen, että se oli ensimmäinen ja viimeinen merihenkinen "small talk" huvijahti tyyppien kanssa.

42
Kaikkea kalastuksesta / Maailmanennätys kirjolohi.
« : Heinäkuu 04, 2007, 09:43:40  »
Sattui silmään kun luin entisen asuinkaupungin nettilehteä. Itsekkin tuolla Lake Defienbaker:illa kuha kalassa käyneenä onnittelen näin netin välityksellä saamamiehiä.
Painoa tällä kirjolla oli 43.6 paunaa eli noin 19.7 kiloa. Kuvasta voi hyvin erottaa pyrstön muodon, joka ei todellakaan ole mikään Suomen-mallinen pyöreä "pikkupojan" tumppu.

Tässä kuvaa ja juttua:
http://www.trophytroutguide.com/gallery/albums/userpics/10002/world_record_rainbow_trout_konrads%20%28Small%29.jpg

http://www.trophytroutguide.com/articles/world_record_rainbow_trout_adam.htm

43
Sekalaista juttua / Yleisövessan seinä
« : Kesäkuu 20, 2007, 10:40:30  »
Jokainen kalamies on varmastikin reissuillaan käynyt jossain huoltoaseman, linja-autoaseman, jonkun baarin tai leirintäalueen yleisessä vessassa.
Joskus niissä näkee hyvinkin hauskoja kirjoituksia seinissä, vaikkakin se ei omistajaa juurikaan naurata se sotkeminen. Mutta kuitenkin, laittakaa tähän threadiin niitä hauskoja lauseita, aforismeja tai iskulauseita mitä olette seinissä nähneet.
ps. ne "Urpo on mulk-ku"-tyyliset kirjoitukset eivät ole edes hauskoja....

44
Sekalaista juttua / HD-mies
« : Kesäkuu 03, 2007, 10:55:23  »
Kun HD-mies oli ostanut kaupasta itselleen tuliterän HD.n ystävipiiri kohahti. Meinasitko ryhtyä ammuskelemaan ihmisiä, työkaveri virkkoi. HD-mies vastasi vain salaperäisesti: liv ty rait, rait ty liv. Hänen uutuuttaan kiiltävä Harley Davidson American Legend nahkatakki hölskyi hänen hartioillaan, kun hän ruokatunnilla lähti esittelemässä uuttaa pyöräänsä työkavereilleen. Hän oli jo heti päivästä nolla omaksunut alan lingon ja esitteli pyöräänsä amerikkalaisitten ääntäen:
- mä sahaan pakoputken kahtia, junou laut noises seiv laivs.
- tän stongan mä heitän mettikkö ja laitan tilalle simpanssihengarin.
- Mikä se on, kysyi toimari pää pyörällä?
- Hähähä, siinä voi kuivattaa tyttöjen pikkupöksyjä.
- Sit mä laitan itsemurhakaasun tähän, koko ajan pohjassa.

Työporukka oli ihan sekaisin, HD-mies oli muuttunut totaalisesti. Normaaleja ihmisiä halveksiva asenne kumpusi tuosta merkkitietoudesta, kun HD-mies kiersi pyöräänsä ja osoitteli sormellaan eri osia.

- Tästä nää putket mettikkö ja jäykkäkeula eteen. Rait to haart, haar to rait.

Toimari katsoi HD-miehen habitusta. Hieno nahkatakki, HD-avainnippu pyöri käsissä kuin revolveri ja bootsit kiiltelivät uutuuttaan. Toimari nielaisi, on se äijä. Tämän alleviivasi vielä HD-miehen lause ennenkuin he lähtivät lounaalle kuuntelemaan miksi Easy Rider on maailman paras elokuva.

- Kato pyörän sä saat rahalla, mutta muu täytyy ansaita. If juu tount anderständ kestiön, tont äsk tö kestiön.

Työviikko päättyi ja HD-miehellä oli edessään ensimmäinen ralli. Hän oli lukenut ajankohdasta netistä, yrittänyt ottaa selvää mitä siellä tehdään, mutta koko HD-maailma oli tuntemattomana hänen edessään kuin Kongon sysimusta viidakko. Eikä hän tiennyt puolistakaan asioista mitään mitä hän toisteli, mutta pyörä hänellä oli ja hänestä oli kovaa vauhtia tulossa hiljaisen naapuruston kovin nelikymppinen äijä. Tuoreen avioeroon haavoihin oli kaadettu mystinen kaksiosainen sana, jolla hän ratsastaisi takaisin villiin nuoruuteensa.

Rallipäivä koitti ja hän oli lukenut, että joku porukka starttaa motarin Shelliltä kohti rallia. Siellä oli jo monta pyörää rivissä, kun hän kurvasi paikalle. Kaikki paikallaolijat mittalivat uutta tulokasta, jolla oli nahkatakki ja tuulipuvun housut. HD-mies katseli ihmeissään kuskeja. Maltan ristejä, gorea, partaa, nahkaa, ahavoituneita naisia, avokypärää ja telttakääröjä. V###u ihan aitoja harrikka-ihmisiä. Hän nousi pyöränsä päältä, mutta kytkinkäden noustessa tangolta pyörä töksähti sammuksiin ja oli kaatua. Helvetin nolona HD-mies selitti:perkuleen  itsemurhakaasu, ei olis pitänyt heti eka ralliin asentaa.

Sitten lähdettiin liikkeelle, kun muut vilkuttivat rampilta varovasti liikenteen joukkoon, HD-mies ampaisi vasemmalta koko letkasta ohi moottori kakkonen pohjassa ulvoen. Hä hä hä, kyllä tämän rallin minä vien, nauroi HD-mies umpikypärässään. Vähän matkaa ajettuaan letka katosi peräpeilistä ja HD-mies tiesi, että nyt on hyvin pullat uunissa. Hän johtaa tätä rallia.
----jatkuu hetken kuluttua----

45
Kaikkea kalastuksesta / Kalastustarvikeliike vs. Halpamarket
« : Huhtikuu 25, 2007, 15:51:25  »
Kalastusvälineliike on aina bisnes, ja bisnes vaatii sen, että joku tai useat käyttävät palveluita eli ostavat tuotteita. Usein nämä kalastusvälineliikkeet ovat pienempiä kuin jotkut "prismat", "euromarketit", "biltemat", "honkkarit" ja vaikka "anttilat". Pienen erikoisliikkeen on vaikea kilpailla volyymissä suuren kauppaketjun tai suuremman automarketin kanssa. Internetkin vie osansa pienen erikoisliikkeen ostajista.
Tavalliselle vavanheiluttajalle se on aivan sama mistä sen uistimensa tai haukisettinsä mökkikäyttöön tai perhostelun kokeiluun hankkii, kunhan sen saa halvalla ja mahdollisimman helposti. Nykyäänhän se on hyvinkin mahdollista, hyvä ettei mukana tule tyyppiä joka kalankin laittaa valmiiksi koukkuun. Onnistumisen, oivaltamisen, löytämisen ja keksimisen raja on kokonaan poistunut, on helpotettu aloittamista ja opettelua. Mutta onko se hyvä asia ? Puuttuu kokonaan se parhaiten opettava osa, eli oppi ns."kantapään kautta" kokeilemalla. Siitä syntyy se onnistumisen ja keksimisen riemu ja mielestäni silloin ollaan kalastusharrastuksen syvimmässä olemuksessa. Onnistumisen ilossa.
Takaisin niihin erikoisliikkeisiin. Itselle tuollainen kalastusvälineliike on enemmän kuin vain kauppa josta se uistin haetaan. Usein tai aina, kauppias tai myyjä, on omistautunut asialleen myös vahvasti, se on elämäntapa se kalastus. Kauppias on perustanut liikkeen, ei pelkästään bisneksen, vaan myös rakkaudesta kalastusta kohtaan. Markettien myyjä joka myy samalla kattiloita ja tamppooneja tulee ja myy sinulle hyvät uistimet sinne mökkijärvelle. Ei, ei ja vielä ei, ainakin minun puolelta.
Pienissä erikoisliikkeissä kun tulet tutuksi, siellä saat varmasti neuvoja, ohjeita ja vielä viimeisen päälle palvelua. Hyvät kalapaikatkaan eivät ole enää niin salaisia. Kalamies on kaveri toiselle kalamiehelle. Vaikka välillä liioitellaankin jutuissa,
mutta toinen kalamies osaa pudottaa siitä kalamiehenlisän pois.
Omasta puolestani maksan sen euron tai 50 senttiä enemmän siitä, että ostan sen kaupasta tai kauppiaalta joka on omistautunut asialle, enkä sellaisesta paikasta jossa vaippahyllyjen jälkeen tulee Rapalan alennuskori ja hyllymetreittäin kaikenlaista kalastustavaraa, mutta asiantuntevaa myyjää ei näy missään.
Pienet kalastustarvikeliikkeet ovat perinteisesti jo kalamiesten "kokoontumispaikkoja", ei anneta niiden hävitä.
Ainahan voi vedota siihen, että raha ratkaisee, ostetaan sieltä mistä halvimmalla saadaan.
Kiitos ja anteeksi.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan.

46
Perhokalastus / Tärähtääkö Tainionvirralla ? !
« : Huhtikuu 10, 2007, 17:43:33  »
Onko tämä tulevaisuus "ruuhkapaikoissa" ?
http://www.itahame-lehti.fi/edrumArt.jsp?article=140752

47
Heittokalastus / "Kontrasti"-väritys uistimessa.
« : Helmikuu 23, 2007, 14:24:54  »
Millaisia kokemuksia kalastajilla on ns. "kontrasti"-värityksistä ?
- Mihin vuodenaikaan toimii ?
- Mitkä väritykset ?
- Millaiset kuviot uistimessa ?
- Millaisissa paikoissa ?
- Ja mitä saaliita
Ym. Ym.

48
Perhokalastus / Kelauskäsi !
« : Syyskuu 15, 2006, 09:29:17  »
Tätä aina välillä pohditaan ja ihmetellään kädenvaihtoja kesken väsytyksen sekä siiman mahdollista sotkeutumista kampeen ym. ym. sepustusta. Samoin pitääkö kelaava käsi olla se "vahvempi" vai riittääkö koordinaatio heikommalla kädellä kelaus toimintaan.
Kertokaa ja äänestäkää.

49
Perhokalastus / Putkiperhojen säilytys
« : Elokuu 25, 2006, 18:32:53  »
Onko jollain palstalaisella ideoita tai omia kehitelmiä putkiperhojen säilytykseen. Itsellä ne ovat vain isossa Planon uistinlaatikossa joka jaettu pienenpiin "karsinoihin". Pystyy hieman laittamaan samanvärisiä samoihin lokeroihin.
Usein alle jää kuitenkin sellaisia perhoja piiloon joita ei tiedä laatikossa olevankaan, siksi kyselisinkin teiltä millainen olisi hyvä rasia tai säilytys kotelo.

50
Sekalaista juttua / Katsele kaloja livekameralla !
« : Elokuu 25, 2006, 13:37:58  »
Oulujoelta nettikamera kalaportaassa:

http://www.oulunenergia.fi/index.php?1234

Välillä siellä seikkailee isompiakin tanttuja sekä lohia.


Linkki päivitetty..
-Qkkeli

51
Kaikkea kalastuksesta / Saaliin kuljetus ja säilytysastiat tms.
« : Elokuu 12, 2006, 20:48:11  »
Minkälaisilla vermeillä kuljetatte sen mahtavan saaliinne kalavesiltä kotipuoleen tai yleesäkin millä tavalla kuljetus astiaan kylmyys saadaan aikaiseksi.
Tuli vain mieleen kun tätä hellettä näyttää vain jatkuvan.

Kaverini oivalsi hyvän konstin pitää kylmälaukku todella kylmänä. AGA:lta hiilihappojäätä muutama paketti pohjalle ja sen päälle pari Hesaria, sitten vain kalat siihen päälle.
Hiilihappojää pitää kylmälaukun tosi kylmänä pitkään ja kun jää on kadonnut jää jäljelle vain tyhjät paperipussit missä hiilihappojää oli.

Muita keksintöjä ja kikkoja odotellaan.

52
Oulun lääni / Kuivajoen tuntijoita
« : Heinäkuu 03, 2006, 23:44:33  »
Onko jollain kokemusta Kuivajoen kalastuksesta. (Oulunläänissä)

Mielelläni lukisin kokemuksia tai jos jollain on linkkejä tarinoihin tai joesta tehtyihin juttuihin. Etsin Googlella jo, mutta kaikki tieto otetaan vastaan. Kiitosta !

53
Rakentelu / Vaappujen uudelleen maalaajaa etsitään !
« : Kesäkuu 06, 2006, 16:30:32  »
Olisi tuossa 15 senttisiä Nilsuja nippu, jotka pitäisi uudelleen maalata. Itse en siihen pysty/kykene/osaa/en omista tarpeita ja taitoa, joten kyselenkin josko joku täältä olisi valmis pientä korvausta vastaan maalaamaan jokusen Nilsun uuteen kuosiin.
Väreistä voidaan sitten keskustella kun maalaaja löytyy. Tähän kesän ja syksyn kalasessioon jos ne vielä saisi.

Vastauksia YV:llä tai tähän threadiin. Kiitos !

54
Länsi-Suomi / Olkijoki asiaa.
« : Maaliskuu 30, 2006, 23:07:42  »
Missä tämä tällainen Olkijoki on ?

55
Kaikkea kalastuksesta / Saaliin valokuvauksesta
« : Maaliskuu 10, 2006, 18:07:59  »
Saaliin ikuistaminen valokuvaamalla on yksi osa säilöä muistoja reissuilta. Samoin hyvät kuvat maisemista, kalapaikoista ja tapahtumista kalavesillä. Kyselisinkin sitten minkälainen kuva on hyvä otos, saaliista, siis miten kalaa pidellään, miten se asetellaan, onko kalastaja kuvassa vai onko paras kuva sellainen ns. asetelma jossa on kala, viehe, vapa ja vielä jokin osuva tausta....Mielipiteitä, kommentteja ja ehdotuksia.
Hienoja ovat myös usein aamu-usvaiset joen niska kuvat, kaislikon reunassa näkyvä mulaus, pinturi kellumassa peilissä tms.


PS. Karmeimpia ovat ne joissa avattu ja haalistunut kala lojuu jossain kivellä, maalla, veneessä tai sitä roikotetaan käsissä verineen kaikkineen.

56
Ulkomaat / Kanadan kalareissusta !
« : Heinäkuu 31, 2005, 21:34:40  »
Tein taas pieniluontoisen Pohjois-Amerikan
kiertueen. Nyt aikaa kului reilu pari viikkoa.
Viimeksi olin siellä kalalla
muistaakseni 3 tai 4 vuotta sitten.
Silloin olin Kalliovuorilla Albertassa sekä British Columbiassa,
nyt olin Albertassa ja Saskatchewanissa.
Edellisellä reissulla ei ollut uistinvermeitä
ollenkaan mukana, vain perhokamat. Nyt päinvastoin.

Kalastelimme kaverin kanssa enimmäkseen paikallista
kuhaa, pickerel:iä aka. walleye:tä uistimella ja jigeillä.
Järven nimi oli Fort Qu´Apelle Lake Sask. provinssissa.
 
Ensimmäisellä reissulla sain uistimella muutaman vähän
paremman kokoisen, noin 1kg-1.4kg kuhan. Kaveri oli saanut
muutamaa viikkoa aikaisemmin 4.2kg kuhan samoilta
paikoilta ns.walleye rig:llä.
Parhaiten toimi Nilsun 9cm ja värissä
hopea/mustaselkä. Siihen tuli eniten tapahtumia.
Kaveri sai muutaman pienemmän jigillä. Pyrstönä keltainen
ja oranssi/ruskea sirppimalli.
Suurimmat järvestä saadut ovat olleet liki 7 kiloisia ja niitä
tulee joka vuosi useita. Järvellä pidetään kisoja joka
kesä, ja juuri kuhankalastuksessa.

Erikoisin kuhankalastus tyyli oli myöhään, juuri ennen
todellista hämärää. Aivan pieneen jigiin laitettiin iilimato,
joka kiinnitettiin päästään kaksikerroin koukkuun.
Tämän jälkeen rekattiin vain hyvien ottipaikkojen yli
tuulen mukana, ja jigi pomppi perässä n. 3-4 metrin siimassa.
Parhaissa havaitsemissamme kuhapaikoissa oli vettä noin 2-3 metriä.
Jos laittoi ulos liikaa siimaa, jäi jigi lähes poikkeuksetta
kiinni pohjan kivenkoloihin.
Kaveri kertoi että siiman kulma on liian pieni, jos sitä laskee liikaa
ulos ja tämän takia tarttuu pohjaan.
Toisena tekniikkana oli laittaa pieni lipalla varustettu  
helmellä "laakeroitu" siimaperuke, jossa oli vain koukku. Koukkuun
joko iilimato tai pieni nippu matoja. Ja taas sitä vedettiin hiljalleen
yli oletettujen ottipaikkojen.
Tällä jälkimmäisellä tekniikalla saimme viimeisen kahden tunnin aikana
noin 12-15 pienempää kuhaa, joista kaksi suurinta otimme mukaan.

Yleisinä rajoituksina Sask. provinssissa oli:
-Järvitaimen, 4 kpl, joista vain yksi yli 65cm. Ei alamittaa.
-Hauki, 6 kpl, joista vain yksi yli 75cm. Ei alamittaa.
-Ahven 25 kpl.
-Kuha 5 kpl, joista vain yksi yli 55cm. Ei alamittaa.
-Istutettu taimen, 5 kpl. Ei alamittaa.
-Siika, 8 kpl. Ei alamittaa.

Useimmat kalastivat juuri Walleye-rig:llä ja se kuulemma onkin suosituin
ja tehokkain kalastustyyli paikallisilla.

Kalastuksen valvojat tulevat hämärissä rantaan ja tarkastavat
kalastajien luvat sekä saaliin kalastajien lähtiessä järveltä pois.
Luvattomasta pyynnistä, tai luvattoman kokoisista kaloista tärähti
1, 3 tai 5 vuoden kalastuskielto KOKO provinssin alueelle. En tiedä kuinka
tätä kontrolloidaan, mutta näin kalastusoppaassa lukee ja näin kalastajat kertoivat tapahtuvan..
(PS. pelkästään Sask. provissi on Suomen kokoluokkaa)

Albertassa kävimme järvellä johon oli istutettu isoja, sekä pienempiä
taimenia. Järven nimestä minulla ei ole hajuakaan. Kaveri vain tiesi paikan ja kaupan josta sinne sai lupia.
Saimme 3 taimenta joista suurin n.2kg (sekä minun digikameran)
Aikaisemmin aamulla oli joku saanut yli nelikiloisen jollain lippauistimella.
Itse kalastimme lähes pelkästään lusikka-uistimilla. Paras oli jokin
Tobyn ja Salamanderin välimuoto, värissä puna/hopea. Tyyli oli heittää mahdollisimman pitkälle ja antaa uistimen vajota. Kelaustyylinä oli mahdollisimman epätasainen rytmi.
Paikkana ihan mukava, mutta hieman kalastuksellisesti tylsä,
koska järvi oli soikion muotoinen, ilman mitään niemen nokkia, saaria tms.

Kalastusvälineet Kanadan puolella ovat noin 1/4 - 1/2 vähemmän
Suomen hinnoista. Eri provinsseissa on vielä eroja hinnoissa, koska verotus on provinssien kesken erilainen.
Joitain ostoksia tuli itsekin tehtyä.....!
 
Jos sinulla on joskus mahdollisuus mennä Kanukkilaan käymään, älä
unohda kalavehkeitä kotiin. Kokemuksia, uusia konsteja ja kalastustyylejä oppii varmasti.
Ja erilaisista paikoista ei tule pulaa !

57
Perhokalastus / Super Tinseli kokemuksia / kokeiluja...
« : Kesäkuu 16, 2005, 17:20:17  »
Päätin tuossa keväällä tehdä pienen testin kaikkien "hyönteis-imitaatio friikkien" kiusaksi. Päätin kokeilla pelkästään erilaisia ja kokoisia Super Tinseleitä koko kevään ja kesäkuun.
Kyselisinkin muiden perhokalastajien kokemuksia ja kokeiluja, niin Tinselin uittamisesta, sitomisesta, värityksistä, materiaaleista, painotuksista, koko variaatioista ym. ym.

Itse kokeilin kolmea erilaista materiaalia ja mitä erilaisempia kokoja.
Uitossa ainakin nyt viime reissulla maanantaina iski kirjolohet todella kovaa ylävirtaan heitettyyn, ja virtaa nopeammin alaspäin vedettyyn 6# perhoon. Usein tuli huti iskuja, mutta sitä komeampia hyppyjä... Kaksi taimenta taas tuli alavirran puolelta kivien takusia haravoidessa.

Kertokaa kokemuksia ym. ym.

58
Kaikkea kalastuksesta / Lohikosket ja villit kalat...?!
« : Maaliskuu 22, 2005, 11:34:00  »
Onko nykyajan kalastuspaikat aina "kalaparatiiseja",
"villin kalan koskia", "luonnonkoskia" tai "lohikoskia".
Silti näistä paikoista saalis useimmiten on huonoeväinen,
taistelutahdoton kirjolohi tai evämerkattu vielä
lötkömpi taimen.
Varsinkin nuorempien kalamiesten mielessä vilkkuu ne
lauseet mitä mainoksissa vilisee...Loppujen lopuksi
paikoissa on vähemmän kuin 2% mahdollisuus saada se aito
luonnon taimen tai järvilohi. Poislukien tietysti Kuusinkijoki
ja Kitkajoki ja ylälapin Enot ym. Keski-Suomen alueella luonnon-
kalan saanti on lähes mahdotonta. Siitä on pitänyt huolta aikaisemmin
uittoperkaukset, teollisuus ja muu vesirakentaminen.

Nuoremmille kalastajille nyt onkin näköjään aivan sama onko saalis
luonnonkalaa vai istukasta, saalis on tärkein, ei se mikä se on
tai miten se jokeen on joutunut. Paras paikka on se mistä
varmimmin kala tulee. Kuinka hyvin tällainen kuvaa sitä missä
kunnossa joki todella on ?

Se, että ottaako kala leechiin vai siihen imitaatio
pintaperhoon ei vielä kerro yhtään mitään siitä, onko
kala aito joen syntyperäinen asukki, vai laitoksesta tuotettu
tankki tuliainen. Kovasti vain aina se itse saatu
pinturikala on se "luonnonkala".

Puhutaan kuinka kala oppii luonnonravinnolle ja kuinka tarkka
siitä tulee tietyn ajanpäästä. Tankkiauton jälkeen joen
varret vain on niin tiukassa ukkoja kalastamassa, että
epäilys siitä luonnonkalan ja vaikeasti pyydettävän haasteellisen
kalan saannista hieman hämärtyy...ilmeisesti saatujen kalojen määrä
peittoaa sen minkälaisia ja mitä kaloja saadaan.

Toiset keventää välineitäkin siksi, että saisi sen "evämakkaran" kanssa
kunnon taistelun aikaan. Vaihdetaan 5-6# välineet 2-3-4# välineisiin ja
pitkitetään siten se taistelu 3:sta minuutista 8:aan minuuttiin.
Sitten voikin kirjoittaa nettiin kuinka se luonnonravinnolle
tottunut kirjolohi todella taistelee, tai kuinka täysin
"ehjäeväinen" luonnontaimen veti pohjasiimoille asti...

On toki muutamia paikkoja joissa kaloja laitetaan jo aivan pieninä
vesistöön ja ne kasvavat aivan omillaan ja alueella on hetken aikaa
kalastuskielto. Tämän jälkeen kalat voivatkin ja varmasti ovatkin
toisenlaisia kalastettavia, tarkempia ja antavat haastetta
kalastajille. Näitä paikkoja vain ei liikaa ole.

Tähän kirjoitukseen voi ja onkin suotavaa antaa vastinetta.
Suoranaiset vit-tuilut voi tulla esittämään naamatusten.

59
Perhokalastus / Annetaan pois ...
« : Marraskuu 02, 2004, 16:29:25  »
Annetaan pois DT#10F leikattu puolikas vaikka ampusiiman tekoon.
En ole mitannut enkä muutakaan, leikattu vain yksi koko DT kahtia ja tämä on toinen puoli. Siima täysin käyttämätön.

Saa omakustanne hintaan.

60
Kaikkea kalastuksesta / Vantaanjoen kalastuksesta
« : Syyskuu 26, 2004, 14:32:37  »
Olisiko mitän ideaa jos Vantaanjoella olisi myös yksi päivä viikossa rauhoitus-
päivä. Näinhän on Tenolla, Tornionjoella ja muillakin lohijoilla. Vantaaseen
nousee myös sitä kudulle yrittävää kalaa. Kutupaikat ovat jossain
kauempana, ehkäpä niissä monissa sivu-uomissa mitkä laskevat Vantaaseen, kuten
Keravanjoki. Niistä kutupaikoista en tiedä sen enempää enkä välitäkään tietää,
toivottavasti niitä vain olisi.
Siis olisiko mielestäsi yhden 24 tunnin jaksolla
kalastuskieltoa mitään vaikutusta ?

Ainakin sitä olisi helppo valvoa jos se koskisi koko jokialuetta, siis pääuomaa
esim. merestä aina Riihimäelle saakka.

Pullalohiakaan ei saisi kalastella vaan olisi täys rauhoitus 24 h.
Kyllä ne istarit siellä pysyy !

Sivuja: 1 [2] 3


center>