Propilkki > Pelivinkit, tekniikat ja taktiikat

Kuinka voitan kilpailun ja menestyn pelissä FAQ

(1/4) > >>

Mikko_-Procyon-:
Tähän threadiin toivon kirjoittajien laittavan hyvää ja asiallista sisältöä ja perusteellisia vastauksia. Yksittäiset havainnot eivät tule pääsemään FAQ-listalle. Hyvät ja ansioituneet vastaukset siirtyvät tähän avausviestiin osaksi FAQ:ta

Yleistä:

Pelissä on lukematon määrä erilaisia muuttujia, jotka kaikki täytyy osata ottaa huomioon, että kisan voi voittaa. Alla on luokiteltu näitä muuttujia eri alaotsikoihin (joita toivottavasti käyttäjät täydentävät). Luonnollisesti en pelintekijänä näiden tarkkoja merkityksiä kerro enkä paljasta. Luettelon on tarkoitus olla lista asioista, joihin varsinkin kannattaa kiinnittää huomiota. Listaan tulee aikanaan lisäyksiä, kuten ”syvyys”, jolla tarkoitetaan pilkin uittosyvyyttä. Nykyinen versio ei vielä tue tätä toimintoa. Myös kampanjaan liittyville asioille tulee aikanaan alaluokat.

Yleinen tie voittoon: Seuraa mitä tietokoneen pelaajat tekevät. Näin opit vähitellen tietämään, missä kalat liikkuvat ja mistä niitä kannattaa kokeilla. Voit myös päätellä itse kalojen ottipaikkoja omaan kokemukseesi perustuen, pelissä on ainakin yritetty jäljitellä niiden realistista käytöstä.

1) Vuodenaika

Yleistä: Pelissä on 3 eri vuodenaikaa, joissa jokainen vaihtelee kalantulollisesti keskenään. Kalojen kutukäyttäytyminen vaikuttaa joillain lajeilla syöntiä heikentävästi, mutta toisilla se taas lisää syönti-innokkuutta. Yleisesti vuodenaikojen välisiä eroja kannattaa tarkkailla ja pelata samaa järveä jokaisena eri ajankohtana. Tuloslistoista voi päätellä, mitkä lajit ovat helpommin saatavissa milloinkin, mutta kannattaa huomioida että päiväkohtaista vaihteluakin esiintyy ja ne voivat sotkea tulosten suoranaista analysointia. Syystalvella pilkitään ensijäillä ja syönti voi olla ajoittain hyvääkin. Keskitalvella on pimeää ja syönti yleisesti hieman heikompaa, mutta joillain lajeilla paras mahdollisuus on juuri tähän aikaan vuodesta. Suuri osa kilpailuista käydään kuitenkin keskitalvella ja tämän vuoksi myös huonomman syönnin osalta pitää tietää kalojen metkut tälläkin vuodenajalla. Kevättalvi johtaa varsinkin ahvenen ja särjen syöntien parantumiseen, mutta myös eräät muutkin lajit piristyvät. Kuitenkin eräillä lajeilla tapahtuu passivoitumista, kuten kirjolohella, kutuajankohdan lähestyessä.

Tie voittoon: Seuraa tuloslistoja, paina mieleen mitä lajia kannattaa pyytää minäkin ajankohtana, niin osaat valita pilkkisi oikein ja keskittää pyynnin juuri oikeaan kalalajiin. Väärä kohdelaji voi johtaa häviöön tai karvaaseen pistesijaan.

2) Kellonaika

Yleistä: Kalojen syömisajat vaihtelevat auringonnousujen ja päivänpituuden myötä. Alku- ja keskitalvella päivä on lyhyt ja syönti ajoittuu päivän valoisimpaan hetkeen. Eräät lajit pitävät kuitenkin silloinkin aamu- ja iltahämäristä. Keväämpänä päivä pitenee, jolloin paras syönti kohdistuu juuri aamuun ja iltaan, mutta päivällä esiintyy useampia syöntijaksoja, kun taas välillä on hiljaisempaa.

Tie voittoon: Kisat pidetään aina tiettyinä ajankohtina, joten olosuhteet ovat aina samat kaikille osallistujille. Kisan aikana ei kannata kuitenkaan masentua jos kala ei syö heti, sillä syönti voi alkaa yllättäen ja myös loppua kuin seinään. Niinhän se menee oikeastikin.

3) Eri kalalajit

Yleistä: Eri kalalajit syövät eri vuoden- ja kellonaikoina. Tämä käytös on syytä oppia tunnistamaan, jotta pyynnin voi kohdentaa juuri oikealla ajanhetkellä oikeaan lajiin saaliin maksimoimiseksi. Eri lajit ovat myös kiinnostuneita eri pilkeistä ja syöteistä, joten kokeiltavaa riittää. Ja ettei homma olisi liian yksinkertaista, eri lajit asustelevat myös hieman erilaisilla paikoilla ja niillä on painotetut kiinnostumiset esim. kasvillisuuteen, virtaveteen tai vaikkapa syvyyteen liittyen. Muut kalat pelkäävät haukia ja väistävät niitä mieluusti. Hauet taasen ovat mieluusti aloillaan, mutta saattavat innostua saalistamaan ja silloin pilkkijöiden vieheitä viedään! Osa parvista pelkää kairaamisen ääntä ja muuta melua ja väistävät rauhallisemmille alueille. Toiset lajit taas kiinnostuvat pienestä elämästä ja ne voi houkutella kaukaakin paikalle taitavalla pilkin uittamisella.

Tie voittoon: Ota selvää mitä lajia on ”tarpeeksi” kussakin järvessä ja keskitä pyynti siihen lajiin, jota on eniten tai mitä on mahdollista saada painoltaan eniten. Hio taktiikkasi ja tietämyksesi huippuun juuri tätä lajia koskien.

Lajikohtaisia havaintoja: (käyttäjät saavat kommentoida)


--- Lainaus käyttäjältä: 95 - Helmikuu 27, 2007, 18:27:01 ---Ainakin minulla hauet on tykänny Kultapysty pilkistä.

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: Yuz - Huhtikuu 16, 2007, 15:37:20 ---Suuremman petokalan lähestymisen huomaa usein siitä, kun syönti lakkaa reiällä vähäksi aikaa lähes kokonaan. Silloin kannattaa varautua pidempään väsyttelyyn.

--- Lainaus päättyy ---

4) Eri pilkit

Yleistä: Pelissä on pilkkejä 3:ssa eri kategoriassa. Pystypilkit ovat yleispilkkejä kaikille lajeille, mutta hyvin usein jokaisella lajilla on omat suosikkinsa. Tasapainoja taas suosivat isommat kalat (niin isommat yksilöt kuin lajitkin). Lätkistä ja lusikoista ovat taas kiinnostuneita suurimmat saalistajat. Mosareita ja mutu-liitsejä kannattaa käyttää varsinkin istutetuille jalokaloille. Väreillä on suuriakin vesistökohtaisia eroja, joten jokaiselle vesistölle on syytä selvittää sen omat ottipilkit. Jos taas haluat kalastaa pelkästään ennätyskaloja, kannattaa jättää nämä pienten kalojen pilkit kokonaan käyttämättä, vaikkakin kalantulo voi yleisesti heikentyä. Kalaa voi pyytää vain sellainen viehe, joka on pyytämässä. Jatkuva pienenkalan nostaminen vie siltä arvokasta pyyntiaikaa pois, joten vieheen koolla voi olla viisasta karsia nämä miljoonaveljet pois tieltä.

Tie voittoon: Jos järvessä on pientä kalaa, pilki sopivalla yleispilkillä. Jos järvessä on taas isompia yksilöitä seassa, voit kokeilla keskittää pyynnin isompiin ja valita isomman kalan vieheet.

5) Eri syötit
Pelissä on tällä hetkellä erivärisiä kärpäsentoukkia, mutta syöttitahnat, katka, surviaiset ja kalasyötti on vielä tulossa. Toukkien värillä on järvi/päiväkohtaisia eroja, joita kannattaa seurata kaikkien muiden muuttujien osalta.

Tie voittoon: Kannattaa kokeilla muitakin toukkien värejä, koska varsinkin huonolla syönnillä pienikin parannus syöntiin voi olla avain voittoon.


--- Lainaus käyttäjältä: juhox - Huhtikuu 28, 2007, 19:17:11 ---Jos lehmilammella reijältä tulee sorva tai pari kannattaa koittaa vihreää toukkaa ,joka toimii  minusta hyvin sorvalle, ehkä juuri sen vuoksi kun ravinto sorvilla koostuu osaksi kasveista.mormuskat ovat toimineet hyvin lehmilammen sorville.

--- Lainaus päättyy ---

6) Eripituiset kilpailut

Menestys eripituisissa kilpailuissa vaatii erilaiset strategiat. Lyhyissä kisoissa pieni riskinotto kannattaa, sillä jo yksikin isomus voi olla yhtä kuin voitto. Pidemmissä kilpailuissa tuurikalojen merkitys vähenee ja kokemus/tasaisuus kasvattaa merkitystä.

Tie voittoon: Lyhyissä kisoissa hakeudu omille isojen kalojen apajille, tai varmalle pienempien pyyntipaikalle. Isommissa keskity ainoastaan massapaikoille, joista tulee sattumalta pyynnin ohessa isompia.


--- Lainaus ---Shark: Itse olen pitänyt turnauksissa yllä päinvastaista taktiikkaa; Lyhyissä kisoissa hakeuden pienien kalojen, mutta suurien parvien ympärille pilkille. Pitkät yli tunnin kestävät kisat vaativat toisenlaista taktiikka; hakeuden paikalle, jossa isojen kalojen osuus on suurempi. Varsinkin kirjolohta kannattaa pilkkiä pitkissä sessioissa; niitä tulee yleensä samalta reiältä muutamia, ja koko on yleensä yli kilon. Haukia ei kannata alkaa pilkkimään, niitä on aika harvoin parvissa, ja keskikoko yleensä alle kilon.

Eli: 10 - 30 minuutin turnauksissa: suurten parvien äärelle, ja pysy pienellä säteellä. Ainoastaan lahnojen ja suurten pasurien parvia kannattaa alkaa etsimään yli 15 minuutin kisoissa. Tasaisella pikkukalojen nostolla pääset kisassa helposti sijoille 2-5.

Tunnin - kahden tunnin kisoissa etsi kirjolohia, jätä hauet huomioitta. Itse en pilki turnauksissa myöskään kuhia. Saamalla pari kohtuukokoista kirjolohta nouset helpohkosti kolmen joukkoon, ja pisteitä tulee.

Lopuksi erään kilpapilkkijän viisaus: Tasaisuudessa piilee voiton siemen.
--- Lainaus päättyy ---

7) Sää

Pelissä vaihtelee tuulensuunta, lämpötila, pilvisyys ja selkeys/sade. Säätilan muutokset saattavat vaikuttaa syöntiin joko parantaen sitä tai huonontaen. Merkitys ei ole kovin suuri (ettei kaikki muuttujat mene mössöksi keskenään), mutta vaikutusta sillä silti on. Suurin merkitys säätilalla tulee olemaan kampanja-moodissa ja hahmon varusteissa, mutta se ei ole vielä ajankohtaista:

Tie voittoon: Säähän ei voi juurikaan vaikuttaa, mutta se voi selittää huonoa/hyvää syöntiä.

8 ) Pilkin uittaminen

Pilkkivapaa voit heiluttaa kahdella tavalla. Vasen nappi pohjassa vavan asento pysyy ”perästä kiinni”, joka muistuttaa normaalia heiluttelua. Oikean napin kanssa voit liikuttaa koko vapaa, jolloin voit tehdä mm. pitkiä ja hitaita nostoja. Sopiva pilkin uittaminen voi herättää muuten passiivisen kalan mielenkiinnon ja saada syönnin alkamaan. Myös kokonaiset parvet voivat tulla lähistöltä paikalle, jos vain osaat heiluttaa vapaasi oikein. Liika heiluttaminen kuitenkin pelottaa kaloja.

Tie voittoon: Harjoittele sopivaa uittotapaa.


--- Lainaus käyttäjältä: karib - Helmikuu 12, 2007, 16:18:35 ---Pilkkiä voi uittaa kolmella eri tavalla. Nuo kaksi edellä mainittua ja kolmas: paina vapa alas hiiren vasemmalla näppäimellä, paina oikea näppäin pohjaan ja vapauta vasen. Pidät vaan oikean pohjassa, niin näin voit tehdä syviä koukkauksia aivan avannon pinnasta ruudun yläreunaan.

--- Lainaus päättyy ---

9) Yleinen strategia

Alkuvaiheessa kisoissa menestyminen voi olla vaikeaa. Hyvä aloitus on käydä pilkillä harjoittelemassa jokaisella eri vuodenajalla ja kellonajalla. Kisoissa kannattaa seurata muita ja varsinkin tuloslistat lukea tarkkaan läpi. Silloin saa hyvän yleiskuvan, että millä lajilla kisat voitetaan ja ketä kannattaa lähteä peesaamaan. Kun kokemusta alkaa kertyä, kannattaa hakea itse ne omat/parhaat paikat jokaisessa kisassa. Oikea viehe on syytä osata valita jokaiselle kalalajille (ja vesistölle) erikseen. Lyhyissä kisoissa riski-strategialla voi menestyä, mutta pitkissä kisoissa kannattaa hakeutua sinne missä on eniten kalaa massana.

Tie voittoon: Kokemus, harjoittelu. Tunti tunnin jälkeen, päivä päivän jälkeen.


--- Lainaus käyttäjältä: Tosimies - Helmikuu 16, 2007, 18:19:24 ---Jos avannollasi syö aluksi hyvin mutta syönti loppuu kuin seinään älä heti lopete pilkkimistä vaan vaihda pilkkiä ja syönti saattaa taas alkaa...

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: Aatami - Helmikuu 16, 2007, 18:32:34 ---Korostaisin reikien poraamista. Vaikka ihan vieri viereen, kymmenen reikääkään ei ole liikaa. Omien kokemusten mukaa tos pelis kannattaa porailla paljon ja kiertää myös vanhoja reikiä. Muun muassa Saarijärvellä luoteessa, puron yläpäässä, kannattaa porata reikä jokaisen saaren etu- taka- ja sivukohtiin ja myös muutama satunnainen. Sitä kautta saavuttaa monesti ylivoimaisiakin voittoja. Pilkkeinä kannattaa käyttää tasapainoista puna-valkoa tai sitä kirkkaan vihreetä. Myös kaikki pystyt antaa saalista hyvin mutta kiiskeiltä ei voi välttyä...

--- Lainaus päättyy ---

10) Eri järvet:
(Pelaajat saavat täydentää)

Ruuhijärvi:


--- Lainaus käyttäjältä: Yuz - Helmikuu 16, 2007, 19:24:04 ---Ruuhijärvellä siikaa tulee järven keskivälin etelärannalla olevasta niemestä vähän pohjoiseen, syvänteen reunasta.

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: SUURkalastaja jyväskyläst - Helmikuu 26, 2007, 20:05:25 ---Jos haluat saada Iso-Ruuhijärveltä kirreä pilki siinä isossa syvänteessä ja syvänteen reunoilla! Kalaa tulee yleensä parhaiten puna-hopeisella tasurilla ja Räsäsellä(raitalusikka), mutta myös rautulätkällä ja microtasurilla olen joitain kirrejä saanut. Aika kevättalvi, ilta!!!

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Shark: Jos pelaat vaikeustasolla vaikea, omien kokemuksieni mukaan kannattaa seurata Andrei Anikinia. Mies on löytänyt jokaisessa Ruuhijärven kisassa jotka olen pelannut siikaparven, ja voittanut ylivoimaisesti kisan.
Jos et pelaa vaikealla tasolla, etsi jokaisessa yli 30 minuutin kisassa vähintään noin puolet ajasta kirjolohia, tai siikaparvia, ja jos niitä ei kuulu, palaa oletettujen pikkukalojen ääreen.
--- Lainaus päättyy ---

Taivallampi:


--- Lainaus käyttäjältä: Jussi_ - Maaliskuu 06, 2007, 18:17:21 ---Taivallammelta heti ensimmäisellä lammella laiturin päässä vie iso "Viiman" tai tasurit.
Kertaakaan ei ole vielä tullut ylös asti. Onkohan "Matojoen hauki?

Taivallammen ensimmäiseltä lammelta nousee hyvästi ahventa kuparipystyllä ja vihreällä toukalla.
Myös hauet on mahdollisia.

Taivallammelta Ensimmäiseltä lammelta lähtevästä purosta saa kivasti pikku taimenta mikrotasurilla.

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: Hemulisoturi - Maaliskuu 06, 2007, 18:26:05 ---Lähes aina samoilta paikoilta tulee n.500g hauki. Kerran tosin siimat katkonut siinä laiturin lähettyvillä.
Ihan kivastikkin taimenta? Itse en ole kyllä yhtään saanut. Haukia sensijaan useita.
Mielestäni vielä paremmin ahventa ja haukea nousee mikrotasurilla.Syys- tai kevät ja yleensäkkin aamu ja juuri tuo ensimmäinen lampi.

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: perza - Huhtikuu 27, 2007, 22:27:00 ---Taivallampi:
Jos isoa ahventa ja haukea haluaa niin kannattaa mennä koittamaan sieltä vasemman yläkulman puoleisesta lammesta syvänteen reunoilta. Myös oikean alakulman lammesta on paistikarkeita ahvenia noussut.


--- Lainaus päättyy ---

Mustalampi:


--- Lainaus käyttäjältä: Yuz - Helmikuu 26, 2007, 20:37:21 ---Ahventa tulee Mustalammella yleensä mukavasti syvänteiden välistä.

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Tässäkään paikassa ei kannata aina mennä merta edemmäs kalaan. Josksu tulee hyvin pannukarkeita ahvenia pussillinen siitä aivan lähdön edustalta!
Myös lähdöstä katsottuna vasta rannalta saadaan hyviä saaliita mm. säyneitä on sieltä tullut.
--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Shark: Hakeudu ainakin alle tunnin kisoissa suurten parvien oleskelupaikoille; kala lammessa on pientä, mutta nopealla pilkkimisellä kartutat pussiasi nopeasti. Kahden tunnin kisoissa käytä noin puoli tuntia haukien etsimiseen, jos saat ajassa puolessa tunnissa vaikkapa kaksi haukea, keskity suuriin pikkukalojen parviin. Jos et saanut em. ajassa haukea, lopeta etsiminen, ja pilki pikkukaloja parvesta.
--- Lainaus päättyy ---

Saarijärvi:


--- Lainaus käyttäjältä: Kiiskinen - Helmikuu 16, 2007, 09:40:59 ---Empä tiedä mutta tuo musta/vihreä tasuri kelpaa isolle ahvenelle hyvin saarijärvellä. Syvänteen reunoista noussut vähän alle 1kg
ahvenia.

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: MJH - Maaliskuu 08, 2007, 17:26:08 ---Muuten kokeilkaapa ihan te oikein hyvät Pro Pilkki 2 käyttäjät sitä Saarijärven alapäässä oikean puoleista poukamaa kuparipysty ja punanen toukka. Ite vetelin taimena niinku muikkua Kokkolasa keväisin!  :-D

--- Lainaus päättyy ---

Lehmilampi:


--- Lainaus käyttäjältä: miseboy - Maaliskuu 06, 2007, 18:47:09 ---Lahnaa tulee lehmilammesta vähän ennen vasempaa puroa

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---Shark: Hakeudu niille paikoille, joista sitä lahnaa/pasuria tulee. Eli joen/puron edustalle. Vedä koko kisa siitä kalaa, ja toivo parasta. Yleensä muutkin hakeutuvat samoille ottipaikoille, joten voitto ei ole koskaan varma. Muilla tyyleillä en ole Lehmilammella pärjännyt.
--- Lainaus päättyy ---

Rautupuro:


--- Lainaus käyttäjältä: juhox - Helmikuu 16, 2007, 16:33:26 ---rautupurolla kannattaa etsiä kuparisella pilkillä vihreän toukan kanssa suvantoja läpi.punnituksen vieressä olevan ison suvannon vastapuoleisen rannan syvänteen reuna on paikka josta löytyy rautua jos näkee sen eteen vaivaa.varmojakin paikkoja löytyy jos jaksaa etsiä.Jos sattuu osumaan rautuparven kohdalle pilkitään kunnes syönti heikkenee ja sitten vaihdellaan pilkkejä ,micro tasuri ,rautulätkä ja siipipysty ovat hyviä valintoja.varsinkin rautulätkä on tehokas jos pilkitään suurrautuja (yli 600grammasia).

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus käyttäjältä: Zupo - Huhtikuu 30, 2007, 10:08:22 ---Rautupuro suoraan ylös semmoseen paikkaan vähä enne rantaa kairaa laita vihree mikrotasuri ja tiputa pilkki 5-30s nii on kala koukussa! (Jos sitä on:D)

--- Lainaus päättyy ---


--- Lainaus ---rautupurolla alhaalta tulee kuparipystyllä ja punanen toukalla harjusta ja siikaa kevättalvella ja aamulla.myös 600g rautujakin tulee
--- Lainaus päättyy ---

Linlonlahti.


--- Lainaus käyttäjältä: perza - Huhtikuu 27, 2007, 22:27:00 ---
linlonlahdelta kannattaa koittaa siitä heti lähdöstä ja ihan rannasta, saattaa sorvat ja isot ahvenet napata! Myös lähdöstä suoraan alaspäin saaren alapuolelta on isoja ahvenia, sorvia ja pasureita noussut.

--- Lainaus päättyy ---

Niemisjärvet:


--- Lainaus ---Niemisjärviltä tulee hyvin kalaa, jos menee siihen missä se keskimmäinen järvi liittyy siihen alimpaan niin siitä kohdasta keskemmälle  sinne syvänteen reunaan ja pilkkii raitalusikalla eli räsäsellä niin siitä pitäis nousta paljon kirjolohia puronieriöitä ja taimenia. Henkilökohtaisesti suurin/parhain saalis siitä kohtaa on ollut 4 kirjolohta + 3 puronieriää + 1 taimen.
--- Lainaus päättyy ---

Mikko_-Procyon-:
Tiedoksi, että siivoilen vähän tätä threadia. Eli jos viestisi on kadonnut, niin sen tieto on todennäköisimmin siirretty tuohon avausviestiin quoteksi. Eli kyseessä ei siis ole mikään "asiattoman viestin poisto", vaan tiedon siirto osaksi FAQ:ta.

Mikko_-Procyon-:
Viestit taas siivottu osaksi FAQ:ta. Saa kirjoitella lisää vinkkejä, jos mielestänne tuolta jotain oleellista puuttuu.

Mikko_-Procyon-:
Lisää käyttäjien kertomia vinkkejä kaivattaisiin kaikkii osa-alueisiin.

kuhanssi:
Jos niitä yli 1kg rautuja haluaa päästä narraamaan, niin menkööt sinne ylimmän suvannon alaosaan, sieltä niitä tulee... Itsellä tähän mennessä 9kpl yli 1kg rautuja tullut sieltä...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta