Muut keskustelut > Keskustelua Kalapedian artikkeleista

Oulun Toppilan putkella kalastus

(1/3) > >>

Juseli:
                   Sijainti
Toppilan putki on Toppilansalmessa lämpövoimalan takana. Auton voi jättää isolle sorakentälle joka on putken vieressä.


                   Tietoa kalapaikasta
Kalapaikka saa nimen "putki" siitä että Toppilan lämpövoimala laskee lauhde- tjsp. vetensä mereen. Putkesta tuleva vesi on lämmintä. Virtaus on kova ja pohja on kivinen.


                   Kalasto
Toppilan putkella liikkuu monenlaista kalaa, koska merestä on suora yhteys kalapaikkaan. Ahventa, säynävää, särkeä, seipeä, kolmipiikkejä, lahnoja, pasureita ja ruutanaa saa läpi kesän. Keväällä putken vierestä saa pientä taimenta. Yleensä alle 30cm. Heinäkuun lopusta lokakuun alkuun putkella liikkuu paljon kuhaa.

Haukea on todella vähän. Vain yhden olen onnistunut saamaan.


                   Välineet, syötit ja vieheet
Kalastus onnistuu normaalilla mato-ongella, mutta virveli/kelaonki helpottaa heittoa ja kalan väsytystä. Mato ongen kohon tilalle vaihdetaan paino ja sivutapsi johon laitetaan yksihaarakoukku. Painoa täytyy olla vähintään 20g, ettei se lähde virran mukana ja pilaa kalastusta. Syöteiksi kelpaavat normaalit kastemadot, mutta isoa ahventa ja kuhaa jahdattaessa syöttinä käytetään pieniä seipiä tai pasurin, särjen tai isomman seipin lihaa. Pieniä seipejä (noin 5 – 10 cm) saadaan pienireikäisellä täkyhaavilla putken vierestä. Putkella onnistuu myös heittokalastus.

Hyviä vieheitä kuhan ja isomman ahvenen kalastuksessa ovat jigit ja lipat. Lippoihin saattaa takertua myös säynäviä ja alkukesästä myös taimenia. Parhaimmat värit kuhan jigityksessä ovat moottoriöljy ja tummanvioletti. Ahvenelle taas kirkkaan punainen. Lipoista sateenkaarenvärinen Mepps Aglia 2.


            Kalastus
Parhaaksi ottipaikaksi ahvenelle on osoittautunut oranssin pressun meren puoli, varsinkin aamulla. Säynävää taas saa pressun alta. Kuhaa saa pressun ja putken välistä. Muita kaloja saa melkein mistä vain.


*Piirsin vielä selvennökseksi kuvan:

Kuvassa punaiset pilkut ovat paikkoja, joissa seipiä yleensä on. Vihreät ovat ahventen ottipaikkoja, siniset kuhan ja ruskeat säynävän. Oranssi viiva on pressu. Vasemmassa reunassa on Toppilansalmi.Suuret kiitokset Percalle kuvista!

*Kolumnin teossa auttoi käyttäjä El Barto.


edit: korjattu kirjoitusvirheitä + rivityksiä


Shark:
Missä tuo 'Toppila' sijaitsee Oulussa? Pysyykö talvellakin sulana, jos lämmintä vettä kokoajan laskee sinne?

Laku:
Mahtaakos paikka olla sula, ja tuleeko kalaa sieltä helmikuun puolessa välissä virvelillä taikka mato-ongella? Jos virvelillä tulee niin millä tulisi talvella? Ja niinkuin mainitsinkin, niin tuleeko yleensäkkää kalaa helmikuun puolessa välissä??  :-)

solidsteel:

Hyvä esitelmä kyseisestä kalastuspaikasta. Ottipaikat, ja vinkitkin ovat paikkaansa pitäviä. Muutaman kerran olen käynyt tuolla kalassa, ja saanut jigillä ahvenia putken suusta, ja vähän isompaa appuraa myös meren puolelta vaapulla. Olen joskus nähnyt saatavan mitallista kuhaakin ongella. Täkyyn tuntuisi nappaavan parhaiten. Todennäköisesti näin talvella sula alue ei järin suuri ole, joten heittely voi olla vaikeaa.

Kaivo:
Kiitokset Juselille artikkelista! Laitetaanpa tähän yhteyteen vielä opaskartta Toppilan putkesta kiinnostuneille. Putki on merkitty isoon karttaan punaisella renkulalla, pikkukarttaan punaisella pisteellä:


http://kartta.ouka.fi/

- Kaivo

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta