Chat

Kirjoittaja Aihe: Veden syvyys  (Luettu 1815 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Pörssihauki

  • Viestejä: 2
    • Profiili
    • Sähköposti
Veden syvyys
« : Toukokuu 22, 2009, 13:40:53 »
Hei,

Vaikuttaako veden syvyys merkittävästi kalan saannin määrään. Kalastan Porin Kokemäenjoen suistossa, jossa veden syvyys on enintään 4 metriä, 0-1m rannasta noin 1 m.

Ja mitä vieheitä kannattaa käyttää matalassa vedessä vai onko sillä oikeastaan mitään merkitystä?


pjk

  • Vieras
Vs: Veden syvyys
« Vastaus #1 : Toukokuu 22, 2009, 17:03:43 »
Aiheesta "kalastussyvyys" saisi kirjoitettua kirjan, joten keskitytään tässä vain haukeen:

Hauki on ensisijaisesti näkösaalistaja, ja kalastussyvyys liittyy vahvasti valaistukseen veden alla. Karkea nyrkkisääntö voisi olla esim. sellainen, että mikäli näkyvyys pinnan alla on jostain syystä heikentynyt (vesi sameaa tai hyvin tummaa / keli pimeä / aallokko kova tms.), petokala tarvitsee vähemmän vettä yläpuolelleen tunteakseen olonsa turvalliseksi verrattuna niihin tilanteisiin, joissa näkyvyys on hyvä. Toisin sanoen, tietyn kokoinen kala voi esim. oleilla samean veden alueella matalammassa kuin kirkkaan veden alueella. Huomioi myös keliolosuhteet. Hankalin olosuhde taitaa useimpien mielestä olla kirkas vesi, aurinkoinen keli ja tyyni sää.

Syvyys liittyy myös kalan kokoon siten, että isoa kalaa kannattaa tavoitella syvästä vedestä tai sen läheisyydestä. Mielestäni kolme metriä on eräänlainen rajasyvyys, jota matalammassa yli 3 kg hauet viihtyvät lähinnä kylmän veden aikaan keväällä (kudun molemmin puolin) ja uudelleen loppusyksyllä – talvella. Kesällä ne oleilevat pääasiassa syvemmällä, vaikka jotkut saattavat toki piipahtaa matalassa joskus ruokailemassa. Ei siis tarvitse ihmetellä jos suurimman osan avovesikautta tuntuu siltä, että pikkuhaukea tulee helpolla mutta isompia ei sitten millään. Kalan kasvaessa sen hapenkulutus kasvaa, joten sen on pakko hakeutua kesällä hapekkaampiin oloihin viileän veden alueelle, siis syvälle.  

Jos näin on, hae kesällä viileämpää vettä siirtymällä sisälahdista ulommas, ei kuitenkaan avomerelle asti. Keskitä heittokalastus niille haukipaikoilta vaikuttaville alueille, joissa syvää (yli 5 m) vettä on "heitonkantaman päässä". Yritä ajatella pinnan alle, kalan näkökulmasta! Hakeudu paikoille, joissa kalan on nopeaa siirtyä syvän ja matalan välillä, vaikka kalastaisitkin edelleen normaalisyvyyksiä. Alueen syvyyskartasta on suurta apua, samaten kaikuluotaimesta. Syvyyttä voi tarkastella jo kotona esim. Kansalaisen karttapaikassa.

Vieheistä puhuttaessa perusedellytys on aina se, että käytössä on eri mallisia ja -värisiä vieheitä joilla voidaan kalastaa halutulta syvyydeltä. Jos tähän ei olla varauduttu, oikein matalissa (alle metri) ja syvissä (yli 3 m) paikoissa tajutaan, että käyttökelpoiset vieheet puuttuvat valikoimasta.

--pikeye
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 28, 2010, 18:17:43 kirjoittanut pikeye »


Kirjaudu sisään palveluiden tunnuksilla

 center>