Chat

Kirjoittaja Aihe: Viehe kellonajan mukaan?  (Luettu 1443 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Miskala

  • Viestejä: 348
    • Profiili
Viehe kellonajan mukaan?
« : Kesäkuu 11, 2009, 21:34:47 »
Itse en ole yhtään välittänyt kellonajasta vieheenvalinnassa, mutta kalan mukaan kyllä vaihtelen.

Katsottekos te kelloon, kun valitsette, mitä siiman päähän laittaisi? Ei vain sen perusteella, että mikä kala on siihen aikaan syönnillä.
Esim. jos yrität saada kuhaa ympäri vuorokauden, niin vaihdatko vaappua sen mukaan, mitä kello on?


Miskala

  • Viestejä: 348
    • Profiili
Vs: Viehe kellonajan mukaan?
« Vastaus #1 : Kesäkuu 11, 2009, 22:12:34 »
Tännehän voisi vinkkejäkin vähän kertoa, millä tulee mihin aikaan.  :roll:

pjk

  • Vieras
Vs: Viehe kellonajan mukaan?
« Vastaus #2 : Kesäkuu 11, 2009, 23:01:47 »
Kellonaika itsessään ei kerro vieheiden toimivuudesta vielä mitään, mutta se tietysti liittyy siihen mikä vuorokaudenaika on menossa eli kuinka valoisaa on, myös pinnan alla. Valon määrä ja sen muuttuminen on luultavasti yksi syy siihen, miksi jokin vieheväri voi toimia hyvin vaikkapa iltapäivällä, mutta iltaa kohti mentäessä sen tehot hiipuvat pikkuhiljaa ja ottiväri vaihtuu toiseksi. Kun aurinko painuu illalla alemmaksi, yhä vähemmän valoa pääsee pinnan alle, ja se vieheväri joka vielä iltapäivällä näytti kalojen mielestä oikealta ei jossain vaiheessa enää näytäkään samalta, ja kalantulo sillä uistimella loppuu. Tämä siis vain sillä edellytyksellä, että sää pysyy koko ajan samana. Jos katsoo kellon lisäksi myös kalenteria, huomaa että jos on kalastanut peräkkäisinä päivinä samassa paikassa ja ensimmäisenä päivänä sää oli synkän pilvinen, jälkimmäisenä aurinkoinen, on lähes varmaa että ottiväritkin olivat molempina päivinä erilaiset. Valaistuksesta on tässäkin kyse. Tuossa yksi syy, miksi kalapäiväkirjaan kannattaa ottivieheiden lisäksi kirjata myös sääolot.

*Jätetään tässä yhteydessä kuitenkin kalan aktiivisuustason vaikutus ottiväreihin pois, ettei mene liian monimutkaiseksi.

Jos mietitään vieheen muita ominaisuuksia kuin väriä, eri vuorokaudenaikoihin liittyen yksi tärkeimmistä voisi olla uintisyvyys. Kuha voisi olla tästä hyvä esimerkki: päivällä uisteltaessa vaappu saa uida syvemmällä kuin iltamyöhällä, jolloin kuhat nousevat lähemmäs pintaa saalistamaan.

"Kellonaika ja viehevalinta" on aihe, josta joku voisi ehkä työstää kirjan – tai sitten ei. Vaikka kellonaika onkin koko Suomessa sama, maa on niin pitkä että erot valoisan ajan pituudessa ovat suuren osan vuotta järkyttävät maan pohjois- ja eteläosien välillä. Keskitalvella voi olla samaan kellonaikaan Lapissa kaamos ja etelässä aurinkoinen talvipäivä, loppukesän öinä melkeinpä toisin päin. Ehkä ennemmin pitäisi miettiä sitä olosuhteiden kokonaisuutta, joka sillä hetkellä vallitsee juuri sillä kalapaikalla, jossa itse sattuu olemaan, ja valita viehe sen perusteella.

--pikeye
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 28, 2010, 17:53:43 kirjoittanut pikeye »

kkop

  • Viestejä: 18
    • Profiili
Vs: Viehe kellonajan mukaan?
« Vastaus #3 : Kesäkuu 18, 2009, 11:35:30 »
mulla ainaki on iltasyönnillä tullu haukia, mustalla vibraxilla jos on oranssi/keltasia pilkkuja :-DKirjaudu sisään palveluiden tunnuksilla

 center>