Chat

Kirjoittaja Aihe: Tinalanka perhonsidonnassa  (Luettu 4178 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

HuliVili

 • Viestejä: 6
 • ei sääli joku änäri
  • Profiili
Tinalanka perhonsidonnassa
« : Huhtikuu 10, 2003, 16:37:02 »
Voiko käyttää tinalankaa painotuksessa?

edit. oikeinkirjoitus, tarkennusta otsikkoon


Jermoni

 • Viestejä: 82
  • MSN Messenger - spikey.head@jippii.fi
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:tinalanka
« Vastaus #1 : Huhtikuu 10, 2003, 20:00:38 »
No voihan toki. Se vain saattaa katketa hieman helpommin... :(
Vapa taipuu aivan kaarelle, liitokset natisee, kelan räikkä huutaa! Alkaa hurja vääntö. 10 minuutin väännön jälkeen luovutan. Perho ei lähde millään irti puusta.           :D

redondo

 • Viestejä: 40
  • Profiili
Re:tinalanka
« Vastaus #2 : Huhtikuu 11, 2003, 11:03:44 »
Niin ja ominaispaino ei ole ihan yhtä suuri kuin lyijylangalla...


edit. oikeinkirjoitus
- J -

Aleksi

 • Viestejä: 107
  • Profiili
  • http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #3 : Huhtikuu 12, 2003, 15:43:02 »
Kuten onkin jo todettu, lyijyn sijasta voidaan käyttää tinaa perhojen painotukseen, mutta ominaispainoissa on eroa; lyijy on huomattavasti painavampaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että lyijy on paitsi raskaampaa niin myös todellista myrkkyä. Tina puolestaan ei juurikaan myrkyllistä ole, joten luontoympäristöllisestä näkökulmasta katsottuna tinan käyttö olisi itseasiassa varsin suositeltavaa; onhan sorsastajatkin joutuneet laittamaan lyijyhauleilla täytetyt patruunat hyllylle ja käyttämään lain velvoittamina erilaisia korvaavista aineista tehtyjä hauleja patruunoidensa täytteenä, esim. vismuttia.

No jokuhan varmasti ajattelee, että eihän muutama kierros lyijyä haittaa vaikka ns. hukkuisikin pohjaan. Ajatellaanpa hypoteettisesti; suomalainen innokas perhokalastaja kalastaa kaloja tehokkaasti toteamallaan tavalla, larvastamalla, ja kuten arvata saattaa pohjaanhan niitä raskaasti painotettuja larvoja jää kauden mittaan varsin runsas määrä. Heitetään sellainen luku kuin 100g lyijyä/kausi/keskiverto perhokalastaja - ei varmaan tunnu edes kovin pahalta määrältä, mutta kun sitä alkaa kertoa ns. keskivertokalastajien määrällä ja pitemmällä tähtäimellä lyijyä alkaa kertyä hälyttäviä määriä. Eikä asiaa auta yhtään jopa ympärivuotinen kalastuspaine useissa kalastuskohteissa.

Joku varmaan vetää niin sanotusti hernettä nenään tässä vaiheessa. Tunnustetaan, en minäkään käytä tinalankaa lyijyn korvikkeena ja ehkäpä juuri siitä syystä, että perhonsitojien tarpeisiin vastaavaa tinalankaa ei ole saatavilla, joten on helppoa turvautua lyijyyn.

Elämä koostuu pienien asioiden muodostumista isommista kokonaisuuksista. Pienet asiat voivat tuhota elämän, suuret sitäkin helpommin.
Aleksi Määttä,
Perhokalastuspuolen vastaava Kalassa.netissä
http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Palautetta? [email protected]


panumies

 • Viestejä: 323
  • Profiili
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #4 : Huhtikuu 12, 2003, 20:37:42 »
Itsekkin olen ajatellut tuota lyijyn haittavaikutusta. Varsinkin kun jotkut heittävät punttia hyrrällä niin voi jo yhden reissun aikana jäädä 100g lyijyä veteen. Käyttäisin mieluusti tungstenia tai mitä ne uudet painotukset olivatkaan, mutta ovat huomattavasti kalliimpia. Toivottavasti keksivät jonkun ympäristöystävällisen painotuksen, olisi hieno kalastaa jatkossakin.

Selenius

 • Viestejä: 210
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #5 : Huhtikuu 12, 2003, 21:31:34 »
Peholla voi hyvällä omalla tunnolla käyttää lyijylankaa. Spinflugalla heittää pahimmillaan 200g/per heitto pohjaan...
Mikään muu ei ole elämässä tärkeää kuin kalastus. Eikä sekään nyt niin tärkeää ole.

Aleksi

 • Viestejä: 107
  • Profiili
  • http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #6 : Huhtikuu 12, 2003, 22:11:44 »
Lainaus
Peholla voi hyvällä omalla tunnolla käyttää lyijylankaa. Spinflugalla heittää pahimmillaan 200g/per heitto pohjaan...
Hmm, mielestäni näin ei tulisi ajatella. Tämän tulkitsee helposti hieman kärjistäen tyyliin "No kyllä minäkin, jos tuokin". On kyllä kiistaton totuus, että spinflugaajaat yms.  haukkaavat tästä lyijykakusta ehdottomasti suurimman osan, mutta kuitenkin tulee muistaa lyijyn olevan myrkky, heittipä sitä sitten perhokalastaja muutaman gramman tai spinflugaaja satakertaisen määrän. Toisten virheitä ei tulisi toistaa pitäen niitä oikeutettuna.

Tässä tuli mieleen hyvä esimerkki. Nythän on ns. C&R (pyydystä ja päästä) -kalastus tullut yhä suurempaan suosioon niin perhokalastajien kuin kasvavassa määrin muidenkin urheilukalastajien keskuudessa. Ketkä tätä periaatetta lähes ainoastaan ovat tuoneet esille? Perhokalastajat, fakkiutunut vähemmistö ryhmä, joita pidetään jopa ylimielisinä hienostelijoina. Mitä tästä voi oppia? Toisten virheitä ei pidä toistaa, pienienkin ryhmien pelkkä asennemuutos saattaa johtaa todella laajoihin muutoksiin, jolloin pienilläkin muutoksilla on vaikutusta.

Ja joku vetää varmaan sitten hernettä toiseenkin sieraimeen.
Aleksi Määttä,
Perhokalastuspuolen vastaava Kalassa.netissä
http://www.kalassa.net/perhokalastus/
Palautetta? [email protected]

Anonymous

 • Vieras
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #7 : Huhtikuu 13, 2003, 10:26:49 »
Vielä ykspointti: Liika lyijy koukun ympärillä ei tee hyvää perhon uinnille. Varsinkin streamerien pyytävyys kärsii jos se on liian raskas. Eikä larvatkaan ihan justiinsa ui. Kun nämä otetaan huomioon, ei sitä painotusta niin kovin paljon tarvitse käyttää. Toki joskus on kunnonmäärä lyijyä paikallaan, mutta harvemmin. Eli laitetaan vähemmän, niin voi käyttää näitä uusia kalliimpia painomateriaaleja.

Mayfly

 • Viestejä: 135
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #8 : Huhtikuu 17, 2003, 20:18:30 »
Tina kyllä voisi tosin toimia, jos ei haluta painottaa perhoa kovin paljoa.
Varsinkin matalimmissa ja hiljavirtaisimmissa paikoissa varmasti päästän tinallakin pohjaan saakka. Toinen mahdollisuus nuissa matalissa paikoissa, ettet laita tinaa/lyijyä ollenkaan, eiköhän näinkin päästä pohjaan, kuhan ei kovin syvässä purossa/pienimmissä joissa kalasteta.

Jos vaikkapa pienimmissä joissa/puroissa on suurikin kalastus paine, tuppaa siellä jäämään lyijyä hiukan enemmän pohjaan ja näin se saastuttaa suuremman %osan vedestä, kuin vaikka teno joen kokoisella joella. Onhan niillä kummiskin koko eroa.

''Jokainen taimen on liian arvokas kalastettavaksi vain yhden kerran''. -Lee Wulff-

Perhokalastus tärkein harrastus minulle aina päivänä, jolloin ei muu duuni kutsu.
Perhokalastanut olen -93- vuodesta asti ja homma senku menee parempaan suuntaan.

/May


tarpooni

 • Viestejä: 42
  • Profiili
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #9 : Huhtikuu 19, 2003, 21:16:00 »
Kuulapääaikana on kyllä lyijyn käyttö varsinkin perhoissa jäänyt aika lailla pois, kalaakin tulee ihan yhtä vähän :).
Ameriikan reissuuni sidoin kaikki perhot kupari/tungsten painotteisena sekä kuulapäinä, oletin että olisi ollut jotain rajoituksia mutta ei kohdalle sattunut. Sikäläiset käytti surutta lyijyä perukkeissa ja coloradon flyshopeissa kyllä löytyi myrkyttömiä vaihtoehtoja. Tinaa en ole itse kyllä käyttänyt, kaikkea muuta metalliroinaa kylläkin. Kupari on suosikkini kun käytän paljon pieniä perhoja, lyijylanka kun on aika paksua.

Perhopoika

 • Viestejä: 139
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:Tinalanka perhonsidonnassa
« Vastaus #10 : Maaliskuu 26, 2004, 22:54:33 »
Kannattaa käyttää kuparilankkaa. Sitä saa mistä tahansa elektroniikka-laitteesta. Kaikenlaisten sähköjohtojen sisältä löytyy myös kuparilankaa... ;)
Hölömö.


Kirjaudu sisään palveluiden tunnuksilla

 center>