Kalastusvälineet > Perhot & Perhonsidonta

Tinalanka perhonsidonnassa

(1/3) > >>

HuliVili:
Voiko käyttää tinalankaa painotuksessa?

edit. oikeinkirjoitus, tarkennusta otsikkoon

Jermoni:
No voihan toki. Se vain saattaa katketa hieman helpommin... :(

redondo:
Niin ja ominaispaino ei ole ihan yhtä suuri kuin lyijylangalla...


edit. oikeinkirjoitus

Aleksi:
Kuten onkin jo todettu, lyijyn sijasta voidaan käyttää tinaa perhojen painotukseen, mutta ominaispainoissa on eroa; lyijy on huomattavasti painavampaa.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että lyijy on paitsi raskaampaa niin myös todellista myrkkyä. Tina puolestaan ei juurikaan myrkyllistä ole, joten luontoympäristöllisestä näkökulmasta katsottuna tinan käyttö olisi itseasiassa varsin suositeltavaa; onhan sorsastajatkin joutuneet laittamaan lyijyhauleilla täytetyt patruunat hyllylle ja käyttämään lain velvoittamina erilaisia korvaavista aineista tehtyjä hauleja patruunoidensa täytteenä, esim. vismuttia.

No jokuhan varmasti ajattelee, että eihän muutama kierros lyijyä haittaa vaikka ns. hukkuisikin pohjaan. Ajatellaanpa hypoteettisesti; suomalainen innokas perhokalastaja kalastaa kaloja tehokkaasti toteamallaan tavalla, larvastamalla, ja kuten arvata saattaa pohjaanhan niitä raskaasti painotettuja larvoja jää kauden mittaan varsin runsas määrä. Heitetään sellainen luku kuin 100g lyijyä/kausi/keskiverto perhokalastaja - ei varmaan tunnu edes kovin pahalta määrältä, mutta kun sitä alkaa kertoa ns. keskivertokalastajien määrällä ja pitemmällä tähtäimellä lyijyä alkaa kertyä hälyttäviä määriä. Eikä asiaa auta yhtään jopa ympärivuotinen kalastuspaine useissa kalastuskohteissa.

Joku varmaan vetää niin sanotusti hernettä nenään tässä vaiheessa. Tunnustetaan, en minäkään käytä tinalankaa lyijyn korvikkeena ja ehkäpä juuri siitä syystä, että perhonsitojien tarpeisiin vastaavaa tinalankaa ei ole saatavilla, joten on helppoa turvautua lyijyyn.

Elämä koostuu pienien asioiden muodostumista isommista kokonaisuuksista. Pienet asiat voivat tuhota elämän, suuret sitäkin helpommin.

panumies:
Itsekkin olen ajatellut tuota lyijyn haittavaikutusta. Varsinkin kun jotkut heittävät punttia hyrrällä niin voi jo yhden reissun aikana jäädä 100g lyijyä veteen. Käyttäisin mieluusti tungstenia tai mitä ne uudet painotukset olivatkaan, mutta ovat huomattavasti kalliimpia. Toivottavasti keksivät jonkun ympäristöystävällisen painotuksen, olisi hieno kalastaa jatkossakin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Vastaa

Siirry pois tekstitilasta