Muut keskustelut > Kalassa.net - Kalapedia

Artikkelimateriaalia pilkkijöiden ja muiden jäälläliikkujien vaaroista kaivataan

(1/4) > >>

Kipster:
Tarvitsen teidän apuanne nyt. Kaipaan materiaalia, josta tehdään artikkeli, joka käsittelee erilaisia vaaroja jäällä.  Vähäinenkin tieto auttaa paljon.
Paljon on tietoa kyllä pilkintätyyleistä ja muusta pilkintään liittyvästä mutta mielestäni tämäkin artikkeli olisi enemmän kuin hyvä saada Kalapedian puolelle. Kuvat ovat myös enemmän kuin tervetulleita ja mieluiten itse ottamia.

Olisi myös hyvä, jos kertoisitte millä tavalla kyseinen vaara on vaarallinen.

Kipster:
Laitan itse ensimmäisen ja samalla esimerkki muille:

Uveavanto
Aukioleva avanto, josta vettä pulppuaa jäälle:


Umpeenjäätynyt:


Uveavantoja syntyy useimmiten keskitalvella tai myöhemmin, jolloin lumen massa kasvaa riittävän suureksi. Kun avanto on syntynyt ja vettä virrannut jään päälle tarpeeksi, vesi ja lumi jäätyvät kohvajääksi teräsjään päälle. Veden virtaus avannosta tyrehtyy ja avanto jäätyy umpeen. Uusi tuisku voi peittää tällaisen avannon, jolloin se on vaarallinen jäällä liikkujalle.

Uveavantoja tapaa useimmin suojaisilta ja pienehköiltä metsäjärviltä, koska niillä lumi sataa tasaisesti eikä teräsjää kasva kovin paksuksi. Sen sijaan suurten järvien ulapoilla uveavannot ovat harvinaisempia, koska tuuli puhaltaa lumen vähiin ja teräsjää pääsee muodostumaan paksuksi.

Uveavannot ovat kohtia, josta auringon valo pääsee veteen. Valoisien avantojen houkuttelemana monet vesieliöt kerääntyvät niiden lähettyville. Tämä puolestaan saa ravintoa etsivät kalat uteliaiksi ja asettumaan avantojen tuntumaan. Pilkkijät eivät yleensä jätä kokeilematta uveavannon suomaa yllätysmahdollisuutta.

Keväällä ennen jään lähtöä jään paksuus on niin suuri, että jäälle lumesta sulava vesi virtaa jään alle jäässä olevista rei'istä. Kyseessä on tällöin tavallaan "käänteinen uveavanto".

Kipster:
Foorumi täynnä taitavia pilkkijöitä ja kenelläkäänkö ei ole antaa yhtään tietoa tähän tärkeään asiaan? Vai onko kyse nyt taas viitseliäisyydestä? Kaikkien hyväksi näitä tehdään.

Pelkkä kuvakin riittää.

Tällä hetkellä kaipailisin kuvia ainakin railosta ja virtapaikasta. Jos muita tulee mieleen niin mielellään saa kertoa

Kipster:
Uskomattoman välinpitämätöntä porukkaa tällä foorumilla, kun ei voida avustaa tärkeän asian vuoksi.
Mutta eipä tuo nyt haittaa. Onneksi toimittajat osasivat hommansa ja tulosta tuli.
http://www.kalapedia.fi/index.php?title=J%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4_liikkumisen_vaarat

Vikke:

--- Lainaus käyttäjältä: Kipster - Maaliskuu 07, 2011, 17:36:00 ---Uskomattoman välinpitämätöntä porukkaa tällä foorumilla, kun ei voida avustaa tärkeän asian vuoksi.
Mutta eipä tuo nyt haittaa. Onneksi toimittajat osasivat hommansa ja tulosta tuli.
http://www.kalapedia.fi/index.php?title=J%C3%A4%C3%A4ll%C3%A4_liikkumisen_vaarat

--- Lainaus päättyy ---
Sitähän varten toimittajat ovat... Tai niin ainakin olen käsittänyt.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta