Muut keskustelut > Kalassa.net - kommentteja ja parannusehdotuksia

Vetoomus Kalassa.netin foorumin tason parantamiseksi

(1/41) > >>

Aleksi:
Viime aikoina foorumin käyttäjiä on puhuttanut suuressa määrin foorumin taso, tai paremminkin sen vähyys tai jopa puuttuminen kokonaan. Syy tähän on varsin epäselvä, mutta ehkä korkeimmalle on nostettu tämän foorumin käyttäjien nuori ikä, mitä en lähde sen kummemmin kommentoimaan. Vaan vetoankin Teihin, hyvät Kalassa.netin foorumin käyttäjät, tehdään asioihin muutos! Tehdään tästä foorumista entistäkin parempi!

Mutta miten? Itse olen käsittänyt ongelman johtuvan siitä, että osalla foorumin käyttäjistä tuntuu olevan vaikeuksia foorumin käytössä. Ehkä suurelta osalta siksi, että eihän täällä missään ole kerrottu pelisääntöjä, mutta myös omalla viitseliäisyydellä on foorumin käytössä merkittävä osuus. Listaan seuraavaksi hieman peruspelisääntöjä hyvän foorumin saavuttamiseksi. Harras toiveeni olisi, että jokainen noudattaisi näitä sääntöjä foorumia käyttäessään. Eikös se ole kuitenkin aika vähän pyydetty sen vastineeksi mitä me tarjoamme teille?


Milloin luoda uusi thread?
Kun on jotain:
-tärkeää mitä foorumilla ei ole vielä käsitelty, kannattaa selata aiempia threadeja!
-mieltä askarruttavaa asiaa, johon kaipaa vastausta.
-mikä on kysymisen arvoista eli jotain mistä sinulle on todella hyötyä.
-mikä ei selviä helpommin muista tietolähteistä, esim. google-haulla.
-tärkeää ilmoitusluonteista asiaa, jolla on arvoa muille foorumin käyttäjille

Miten luoda hyvä threadi?
-Valitse keskustelualueelta threadiin parhaiten sopiva kategoria
-Luo asiaa parhaiten kuvaava otsikko, käytä tarkentavia määreitä, tee otsikosta mielenkiinnon herättävä.
-Esitä asiasi asiallisesti niin muotoilun kuin oikeinkirjoituksen kannalta. Muista, että siten sinulle vastataan kuin sinä kirjoitat - onkin kiistatonta, että asiallisesti kirjoitettu viesti saa huomattavasti asiallisempia ja laajempia vastauksia kuin asiattomasti kirjoitetut. Keskustelua herättää myös asiallisuuden ohella mielenkiintoinen kirjoittaminen, kuten esim. mielenkiintoinen aloitus, luontevasti jatkuva kirjoitus, avoimeksi jätettävät kysymykset, asioiden monipuolinen tarkastelu jne.
-Perustele aina asiasi/väittämäsi! Ilman perusteluja kirjoituksesi arvo on yhtä tyhjän kanssa! Ja perustelujen tulee olla ennen kaikkea asiallisia!
-"Musta tuntuu..." vastaukset tulisi jättää suosiolla pois, koska sellaiset viestit eivät palvele ketään, ne vain haittaavat asiallista keskustelua.
-Jos jokin asiaan liittyvä asia jää epäselväksi niin kirjoita saman threadin alle jatkoa, mutta vältä off-topiccia!


Kuinka vastata asiallisesti threadiin?
-Vastaa siihen mitä kysytään/käsitellään. Vältä off-topiccia
-Muista perustella aina vastauksesi.
-Huolehdi oikeinkirjoituksesta ja tekstin muotoilusta. Kiinnitä huomiota vastauksen etenemiseen loogisessa järjestyksessä.
-Esitä asiasi/vastauksesi/mielipiteesi selkeästi ja tiiviisti, ei jaarittelua.


Milloin pitäisi jättää vastaamatta threadiin?
-Kun et tiedä asiasta.
-Kun et osaa vastata asiallisesti ko. asiaan.
-Kun threadi on huonosti luotu, koska tämä kannustaa omalta osaltaan kirjoittamaan huonosti luotuja threadeja ja siten laskee huomattavasti foorumin tasoa. Keskity mieluummin vastaamaan asiallisesti esitettyihin threadeihin.


Mitä tulisi ehdottomasti välttää foorumilla?
-Threadien luomista jo olemassa olevista aiheista.
-Threadien luomista vääriin aihealueisiin.
-Asiatonta keskustelua, sisältäen mm. asiattoman kirjoittamisen, ns. trollaamisen ja off-topicin.
-Tähtien keräämistä, koska se laskee todella huomattavasti foorumin tasoa!
-Ns. yhden rivin vastauksia. Kukaan ei saa supistettua hyvää vastausta yhteen riviin, turha edes yrittää!
-Itsestäänselvyyksien toteamista. Esim. "hauki on kala" -tyyppisiä väläytyksiä ei foorumilla kaivata.
-Liiallista hymiöiden käyttöä. Ei, hymiö ei ole loppumerkki.
-Kiroilua ja muuta sopimatonta kielenkäyttöä
-Isoilla kirjaimilla kirjoitettua tekstiä, koska sitä on vaikeampi lukea kuin tavallisia kirjaimia, sekä se tarkoittaa huutamista.


Millainen on hyvä tekstin muotoilu?
-Äidinkielellisesti oikein kirjoitettua: isot alkukirjaimet, välimerkit, loppumerkit jne.
-Vastaus jaettu selkeisiin kappaleisiin (kappaleiden väliin tyhjä rivi).
-Viesti on kirjoitettu kirjakielellä, koska murteet ja slangi-ilmaukset eivät yksinkertaisesti tahdo toimia kirjoitetussa kielessä siinä määrin missä puheessa. On myös vaara, että lukija ei ymmärrä ilmaisua tai ymmärtää sen tarkoituksen väärin, mikä aiheuttaa tarpeettomia ongelmia.
-Jos haluat korostaa jotain asiaa niin käytä esim. bold, italic, underline jne. -tekstiä

Gallupeista
-Vältä galluppien luomista, koska lähes poikkeuksetta gallupit eivät ole tähän asti saaneet kovin suurta kannatusta ja niiden informaatioanti on ollut varsin vähäinen.


Hyvä muistaa
-Foorumin taso on sitä mitä me kirjoitamme. Jokaisen tulee ottaa vastuu omasta itsestään.
-Foorumin muutkin käyttäjät ovat myös ihmisiä, joten suhtaudu siihen sen mukaisesti.
-Voit muokata ja poistaa kirjoittamiasi viestejä, jos olet rekisteröitynyt. Tässä tulee kuitenkin muistaa se, että viestien asiasisällön muuttaminen/lisääminen keskustelujen kesken tulee tehdä harkiten, ettei muokkaaminen vie pohjaa viestiäsi seuraavilta viesteiltä.
-Kuvien lisäämisen kanssa tulee kuvan koko rajoittaa järkeviin mittasuhteisiin.
-Profiilin allekirjoituksen on tarkoitus olla  allekirjoitus, ei mikään paikka mihin pistää mielestään hienoja hymiöitä tms.

Jaksoitko lukea kaiken tätä edeltäneen? Toivon todella, että jaksoit. Huomautettakoot, että tuossakin on vain jonkinlaista runkoa foorumin käyttöön koskien, mikään kaikenkattava tuo ei missään nimessä ole.
Lopuksi haluaisin korostaa, että asiallinen kirjoittaminen synnyttää asiallista kirjoittamista. Pitäkää siitä kiinni.

Melkein unohdin! Jos joku vielä kirjoittaa tänne edellä mainittujen ohjeiden vastaisesti vastausta niin ne viestit lähtee täältä samantien bittiavaruuteen!

Aleksi:
Ohjeeksi voorumien käyttäjille. Älä tee huonoja kysymyksiä, äläkä huonoja vastauksia.

Tyyppiesimerkki huonosta kysymyksestä on kysyä mikä on paras jokin... pitäisi kysyä mikä on hyvä johonkin käyttöön, ja muutenkin hieman tarkentaen. Eli kysymys: "Mikä on paras vapa?" on mahdoton vastatava järkevästi, kun taasen esimerkiksi kysymykseen : "Mikä vapa olisi hyvä pääasiassa hauen ja ahvenen heittokalastukseen sisävesillä, kun pääosan vieheistä paino on 12-25g ja budjetti 50e?"

Toinen erittäin typerä kysymys on: "Ostin kelan Shimano 4000(tms), onx tää hyvä?", koska jos osto on jo tehty, niin mitä sitä enää kyselemään, kyllä aika näyttää mitä tuli ostettua.

Samoin kysymys parhaasta vieheestä toistuu typeryydessään jatkuvasti ja kuitenkin se vieheen hyvyys riippuu olosuhteista joissa kalastetaan. Eli kysymys "mikä on paras viehe hauelle, kuhalle, lohelle?" on mahdoton vastattava ja typerä. Sensijaan voi kysyä esimerkiksi: "Kalastan ruskeavetisellä järvellä haukea ja kuhaa. Mistä vieheistä ja väreistä on hyviä kokemuksia vastaavissa olosuhteissa?".

Samaten välinekysymykseen vastaukset tyyliin: "Shimano on PARAS, mä tiädän ku mulla on Shimano", tai "se on paska ku se on Daiwa", kertovat vain vastaajan typeryydestä. Jos käytät Shimanoa ja olet siihen tyytyväinen ja joku kysyy onko se hyvä, niin vastauksena asiallinen on jotain tyyllin: "Itselläni on ShimanoCX4000 ja se on täyttänyt odotukseni hyvin, voin suositella".

Samoin vastauksena johonkin välinekysymykseen on erittäin typerä: "Se on paras, se voitti Erän testinki...", asian voisi kuitenkin ilmoittaa asiallisestikin, eli jotain tyyliin: "Erä-lehdessä numero x/yy oli nuo testissä ja kela tai vapa menestyi siinä hyvin"... tai jopa todeten, että voitti ko. testin.

Peruslähtökohtana olisi hyvä pitää, että jos kysytään jostakin, mistä ei itsellä ole konkreettista kokemusta, jättää vastaamatta. Ja kun kysyy, niin olisi hyvä pyrkiä muotoilemaan kysymys niin, että kokeneempi(ja vanhempi) viitsii sen lukea ja jotakin jopa vastata.

Peruslähtökohtana on kuitenkin se, ettei alkeis- ja peruskysymykset ole tyhmiä, mutta tyhmästi esitettyjä kysymyksiä pitää välttää. Tyhmään kysymykseen kun saa vain tyhmän vastauksen ja tyhmät vastaukset taasen pilaavat koko threadin.

Hota:
Ei näytä menevän asia käyttäjien tietoisuuteen.
Joutunut hiukan poistelemaan.
Eivät ilmeisesti viitsi lukea ohjeita.

Täytyis varmaan olla ohjeiden pakkoluku ennenkuin pääsee kirjoittelemaan foorumille ?

Salmo:
Olisi todella suotavaa, jos käyttäjät todella noudattaisivat näitä sääntöjä. Joka päivä saa siirrellä/poistella aiheita vääristä osioista yms. Ja nyt viime aikoina tämä on lisääntynyt.

Foorumi todellakin on sitä, mitä te kirjoittelette ja vastaukset sen mukaisia. Tyhmiä saa kysyä, kunhan tekee sen asiallisesti ja käyttää hieman vaivaa kysymyksen kirjoittamiseen.

edit. HOTAKAINEN, en tiedä onko ohjeiden perillemenossa mitään vikaa. Luulisi nuorempienkin osaavan lukea. Ongelma on vain siinä, ettei viitsitä nähdä yhtään vaivaa.

Mikko_-Procyon-:
KYse on siitä, että tuo teksti on liian pitkä. Jos se olisi esitetty sarjakuvana tai salattujen elämien jaksona, niin viesti todennäköisesti olisi mennyt perille :)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta