Chat

Kirjoittaja Aihe: Jalokalan nostaminen  (Luettu 2475 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Säkyläläinen

 • Viestejä: 32
  • Profiili
  • Sähköposti
Jalokalan nostaminen
« : Maaliskuu 24, 2014, 21:22:54 »
Olen aloitteleva koskikalastaja ja olisi kiva tietää mistä esim kirreä kuuluu nostaa? niskasta vai mistä?


hauki000

 • Ex-Puro hauestaja
 • Viestejä: 517
  • Profiili
Vs: Jalokalan nostaminen
« Vastaus #1 : Maaliskuu 24, 2014, 22:00:51 »
Niskasta ei ainakaan kannata nostaa, kirjolohen pää on sen muotoinen että se ei pysy otteessa kovin hyvin. Haavi on kaiketi käytetyin nostoväline.
Verkko on joukko reikiä jotka on sidottu narulla yhteen.

KÖSTER

 • Viestejä: 1321
  • Profiili
  • Sähköposti
Vs: Jalokalan nostaminen
« Vastaus #2 : Maaliskuu 24, 2014, 22:51:18 »
Jos ranta on loiva ja hermo pitää voi kirrenkin taluttaa kuiville koskematta juurikaan kalaan.
Monet kerrat testannut ja yllättävän harvoin irronnut ,kun on hyvin kiinni ja sopivasti väsynyt kala onnistuu aina.

Aloittelevan kirrekalastajan lampi/koski yleisimmät virheet lienee: jarru liian tiukalla, vapa kuin rautakanki ja seniori tms. viehe pienine koukkuineen  kera kuitusiiman ilman minkäänlaista joustomonofiilia perukkeena.

Sitten vielä revitään kauhealla kiireellä väkisin,jotta hyppii ilmaan kuin naton ohjus konsanaan saaden pienen koukun oikeamaan tai kudoksen repeämään jne,..

> jarrun ollessa löysällä olen havainnut kirjolohenkin käyttäytyvän vähemmän paniikin omaisesti ja turhia hyppimättä ja siltikin väsyy kyljelleen kohtuu ajassa ja voi nostaa haavilla pikkukoukulla tai käsin jopa niskasta kiduskaarien kohdalta sormet "läpi" nopeasti ja tarkasti ja eikun veneeseen,mutta vain loppuun väsytettynä tuo jälkimmäinenkin voi onnistaa....ja ei sille 6-kiloselle :wink:

Tietenkin koskella voi joutua tilanteeseen,jotta esim. suuren virran niskalla on pakko testata kaluston kestävyyttä, ettei kala pääse menemään risukkoon,ruovikkoon,kovaan kuohuun tms. siimaleikkurialueelle ja näin ollen karkaamaan kenties vielä se luottoviehe suupielessään.

Riittävän suurikehäinen ja syvällä pussilla varmistettu haavi lienee yleisin nostoväline. (ennen kuin kokemusta karttuu ja jotkut pikkuhiljaa luopuu haavistakin kokonaan) Ne alamitathan päästetään vedestä nostamatta ja kuivin käsin koskematta kasvamaan esimerkiksi kalapihtien avulla koukut varovaisesti kalan leuasta irrottaen ,jotta ei turhia vaurioita kalaparalle aiheutuisi.

Niitä saamamiesten ja naisten väsyttelyjä kannattaa vähän seurailla jos sattuu näkemään,siitäkin voi oppia monia asioita :wink:.

Tervetuloa koskille kalaan!


Kirjaudu sisään palveluiden tunnuksilla

 center>