Chat

Kirjoittaja Aihe: hyrräkelan käyttö?  (Luettu 10980 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

KatchU

 • Viestejä: 91
  • MSN Messenger - mika_romppanen@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
hyrräkelan käyttö?
« : Joulukuu 26, 2003, 14:49:37 »
elikkäs kun toi pukki toi hyrräkelan ja vetovavan, mutta kun en oo hyrrä kelaa käyttäny ja ei näköjään tullu manuaalia mukana joten mitä merkitystä on noilla auto on/auto off vivulla ja kammen vieressä olevalla "ristin tyyppisellä" joka pyörii siinä sillee. kuinka säädetään jarrua saadaan jarru päälle/pois. kela on muistaakseni storm 340 sarjan veto uisteluun tarkoitettu kela. jos joku viisaampi vois vähä neuvoa kun ei netistäkään neuvoa löytynyt.


Kyösti

 • Viestejä: 5
  • Profiili
Re:hyrräkelan käyttö?
« Vastaus #1 : Joulukuu 27, 2003, 17:40:49 »
Itselläni on Ambassadeur 6000 hyrräkela sekä kahdenkäden heittovapa jotka nekin ovat nyt appiukon kesämökillä, joten täytyy hieman ulkomuistista vastailla.  En ole nähnyt storm keloja mutta luulisin ainakin nämä säädöt löytyvän mistä tahansa hyrräkelasta:
  - puolan vapautin nappi, jota painamalla puola pääsee vapaasti pyörimään heitossa
  - heittojarrun säätö, jolla säädetään puolan pyörimisvastusta heiton aikana. omassa kelassani tämä on pyöreä ruuvi oikeanpuoleisessa päädyssä kammen vieressä
  - kitkajarru kalan väsyttämiseen, omassa kelassani tämä on useampisakarainen "tähden näköinen" säätöruuvi samalla akselilla kammen kanssa
  - räikkä, jolla saadaan kela rätisemään kalan tarttuessa siimaan

Pari perussäätöä tarvitaan ennen heittelemään ryhtymistä.

1. kitkajarrun säätö:
  - kierretään ensin kammesta jotta puola ei pyöri vapaasti
  - vedetään käsin siimasta ja säädetään "tähden näköinen" kitkajarru sopivan tiukalle

2. heittojarrun säätö:
  - laitetaan viehe siiman päähän
  - painetaan puolan vapautin nappia jolloin puola pääsee vapaasti pyörimään
  - säädetään heittojarru siten, että heilautettaessa vapaa ylhäältä alas n. metrin verran vieheen paino purkaa siimaa kelalta n. 50-100 cm. Siis viehe ei tipu maahan asti mutta siimaa purkautuu kuitenkin jonkin verran.

Nyt voidaan ryhtyä varovasti heittelemään. Haettaessa heitolle maksimipituutta tulee vieheen, heittotyylin ja heiton suunnan tuulen suhteen olla koko ajan sama. Heittojarrua voidaan löysätä niin paljon kuin uskalletaan ennen kuin puola pääsee liian vapaasti pyörimään ja tulee siimasotku.  Tämän voi oppia vain käytännössä kokeilemalla ja joka tapauksessa vähintään kerran kerran kesässä tulee kuitenkin sotkettua siima.

Heittelemisessä en pidä räikkää päällä.  Vetouistelussa se sen sijaan on hyödyksi. Kitkajarrun säädän aika tiukalle koska etupäässä rannalta heittelemällä saamiani pikkuhaukia ei tarvitse paljoa väsytellä vaan tulevat helposti kuiville kelaamalla.

En tiedä mikä on kelassasi "auto on/auto off" vipu ja jarruja ei yleensä voi kytkeä pois päältä muuten kuin säätämällä ne kireälle/löysälle.

Toivottavasti tästä on edes jotain hyötyä.

--
Kyösti

Aimo Haipakka

 • Viestejä: 15
  • Profiili
Re:hyrräkelan käyttö?
« Vastaus #2 : Joulukuu 29, 2003, 03:08:12 »
Stormin keloissa se Auto on/off on juuri tuo puolan vapautus. Se ristikko siinä kahvan juuressa säätää jarrun tiukkuutta. Keskipakojarru säädetään oikealla sivulla olevasta metallinvärisestä "ruuvista". Lisäksi vasemmalta sivulta löytyy vielä yksi nappi, jolla saa räikän (sen rätinä-äänen) päälle ja pois. Ulkomuistista ehkä suunnilleen noin.....

KatchU

 • Viestejä: 91
  • MSN Messenger - mika_romppanen@hotmail.com
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:hyrräkelan käyttö?
« Vastaus #3 : Joulukuu 29, 2003, 12:55:47 »
kiitos avusta. liekkö miten hyviä noi stormin kelat?Kirjaudu sisään palveluiden tunnuksilla

 center>