Chat

Kirjoittaja Aihe: Lusikoiden tekemisestä  (Luettu 4083 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Pyrophos

 • Viestejä: 14
  • Profiili
Lusikoiden tekemisestä
« : Tammikuu 07, 2004, 21:16:13 »
Tästä on ollut palstalla keskustelua, muttei mielestäni tarpeeksi syvällisesti. Muutenkin lusikoiden tekemisestä ei tunnu löytävän mistään infoa.

Olen hiljalleen kiinnostunut uistinten rustaamisesta, tarkoituksena lähinnä näpertely omaksi iloksi ja koska lusikkauistimet ovat lähinnä sydäntäni, ajattelin iltojen kuluksi vääntää parit lusikat. Ongelma on siinä, että edellisen kerran olen tehnyt metallitöitä yli 10 vuotta sitten koulussa. Mm. seuraavanlaiset kysymykset on noussut mieleen:

1. Lusikkauistimissa on täällä neuvottu käyttämään pehmeitä metalleja (mm. messinkiä tai kuparia). Miten näiden metallien ruosteensieto? Entä kolhunsieto? Mitä metallia esim. Kuusamon uistimissa käytetään?

2. Katsoin tuossa yhtä Räsästä ja se näytti aikas paksulta, ehkä 1.5-2 mm. Lähteekö tällainen enää peltisaksilla?

3. Kun (näyttää pikemminkin olevan "jos"...) saan lusikan leikattua metallilevystä, niin pitänee takoa se muotoon. Ei siinä mitään vikaa sinänsä, mutta olen sen verran pikkutarkka nysvääjä, että jos saan aikaiseksi haluamani muotoisen lusikan, haluaisin "monistaa" tätä lusikkaa helposti. Tarkoitus ei edelleenkään ole myydä näitä, vaan tulevat ihan omaan käyttöön. Olisi vain mukava, jos on saanut hyvän uinnin aikaan, niin tehdä niitä tarvittaessa useampia. Onko kellään kokemusta prässäämisestä (millä ilmeisesti esim. Kuusamon lusikat tehdään)? Onko jotain muita kikkoja vastaavaan?

4. Miten saadaan aikaan esim. Kuusamon lusikoissa kääntöpuolella oleva kirkas metalliväri (elektrolyysillä? vai ihan materiaalilla?)? Ei taida ihan maalamalla onnistua?

Hmm olikohan nämä järkeviä kysymyksiä...


Selenius

 • Viestejä: 210
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:Lusikoiden tekemisestä
« Vastaus #1 : Tammikuu 08, 2004, 11:35:49 »
1. Messinki/kupari ei ruostu, tummuvat toki ilman lakkaa, mutta ruoste on raudan ongelma.

2. Ei. Tässä onkin suurin lusikoiden valmistuksen ongelma, siis metallin paksuus. Dremel tai vastaava olisi varmaan toimiva ratkaisu, en ole jaksanut paneutua.

3. kannattaa heti alussa tehdä toimivasta yksilöstä mahdollisimman tarkka malli, lesti jota vasten myöhemmät naputtaa muotoon. Yksilöllisyyttä esiintyy varmasti tämänkin jälkeen (esimerkkinä Trutat). Prässäys menee sitten jo alihankinnaksi normaalilla ihmisellä ei liene tarvekaluja kotona.

4. Elektrolyysi/materiaalivalinta. Kaksi väriset on elektrolyysillä aikaan saatuja.

Yksi ongelma on vielä omalle kohdalle tullut kotosalla. Nimittäin reiät, yllättävän vaikeaa ilman penkkiporaa
Mikään muu ei ole elämässä tärkeää kuin kalastus. Eikä sekään nyt niin tärkeää ole.

Mikko_-Procyon-

 • Veronkiertäjä
 • Mikkonator
 • *****
 • Viestejä: 5112
 • Ei tunnu missään!
  • Profiili
  • Propilkki 2
Re:Lusikoiden tekemisestä
« Vastaus #2 : Tammikuu 08, 2004, 13:10:48 »
1. Kuten Selenius sanoi, kestävät kyllä ruosteetta. Kolhujakin kestävät, tosin maalaukset lähtevät varsin helposti "kävelemään", vaikka  kuinka lakkailisi. En tiedä, onko olemassa jotain parempia "metallilakkoja", joita voisi käyttää.

2. Saattaa sakset sanoa työsopimuksen irti, jos tuota yrität. Kyllä noin paksun aihion tekoon tarvitset järeämpiä työkaluja.

3. Eläköön ne pienet vivahde-erot! Minä ainakin toivoisin, että jokainen lusikkani olisi hivenen erilainen ja niiden välisten erojen arvioiminen uinnin ja kalantulon suhteen olisi se harrastuksen mukavin vaihe. Jos haluaa samanlaisia, niin miksei sitten osta suoraan kaupasta.. (sama se pätee vaappuihinkin, siksi teenkin ne vuolemalla, että takuulla on yksilöitä jokainen).

4. Elektrolyysillä joo... eli ihan tavallisen eläjän haaveeksi tämä jää. Metallimaaleillakaan kun ei ihmeisiin pystytä.
Henri Poincare: "Tiede on faktoja; aivan kuten talot tehdään kivistä on tiede tehty faktoista; mutta kivikasa ei ole talo eikä kokoelma faktoja ole välttämättä tiedettä."

http://kalassa.net/mikkoprocyon/

Pyrophos

 • Viestejä: 14
  • Profiili
Re:Lusikoiden tekemisestä
« Vastaus #3 : Tammikuu 09, 2004, 11:39:38 »
Palaan maalamisen pariin myöhemmin, nyt alkuun olisi vain tarkoitus saada lusikanmuotoinen läpyskä aikaiseksi... :).

Kaivelin vähän sukulaissuhteita ja kas, eräs emännän puoleinen sukulainen on ollut joskus töissä jossain metalliverstaassa tms. ja sain vähän lisää neuvoja aiheeseen.

Hänen mukaansa aihio pitää sahata ja kuulemma saan lainata jotain sähkökäyttöistä työvälinettä, jolla homma onnistuu "helposti". Suositteli myös metalliksi kuparia tai messinkiä, joten oikeita neuvoja on tullut jo aikaisemminkin, kiitos niistä!

Kuulemma myös prässäys onnistuisi tuossa verstaassa, pitäisi vain muotit yms tehdä. Prässin käyttö tunniksi maksaisi arviolta jotain luokkaa 50e. Ainoa "ongelma" vain on, että tunnissa saisi prässättyä kuulemma yli 200 uistinta... Tällä menolla hukkaan noita uistimia 20 vuotta! (Noh, voisihan niitä kavereillekkin antaa)

Hmm... pitää vielä miettiä. Tuosta käsin takomisesta vielä:

Jos teen haluamani muotoisen uistimen vaikka ohuesta kuparista (niin ohuesta, että pystyn käsin taivuttelemaan), niin voisin tehdä lestin Plastic Paddingilla. Kuinkas kovaa tuo Plastic Padding on? Kovempaa varmaankin kuin puu (jota on suositeltu käytettäväksi lestinä)?


Selenius

 • Viestejä: 210
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:Lusikoiden tekemisestä
« Vastaus #4 : Tammikuu 09, 2004, 16:13:50 »
Takominen tapahtunee kumminkin vasaralla, jolloin muotin materiaalin kovuuden lisäksi sen tulee olla melkoisen sitkeä, liian kova muotti hajoaa. Itse en lusikoiden tekoa jaksa, mutta jos tekisin niin muotti syntyisi varmaankin koivusta/tammesta tms kovasta puusta (eben?) Dremelin avustuksella. Sitä vasten sitten hissukseen naputtamalla leikatut aihiot muotoon. Vaan kun laiska olen, en jaksa vaan haen kilkuttimet kaupasta ja eipä nykyisin tule kuin taimenta/lohta lusikoitua.

edit:typo
Mikään muu ei ole elämässä tärkeää kuin kalastus. Eikä sekään nyt niin tärkeää ole.

Selenius

 • Viestejä: 210
  • Profiili
  • Sähköposti
Re:Lusikoiden tekemisestä
« Vastaus #5 : Tammikuu 09, 2004, 18:43:34 »
Kannattaa muuten vakavasti harkita tuota prässiä, tulee nimittäin aika kiva lahja kalamiehille... Vaappujahan vuollaan joka torpassa, mutta lusikoita
Mikään muu ei ole elämässä tärkeää kuin kalastus. Eikä sekään nyt niin tärkeää ole.


Kirjaudu sisään palveluiden tunnuksilla

 center>