Chat

Author Topic: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??  (Read 838261 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Pohjakosketus

 • Posts: 38
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1170 on: March 28, 2013, 12:36:34 »
Tuli tehtyä reissu Pyhäselälle. Muutaman tunnin ja yli 30:n reijän kairauksen jälkeen tulos on juurikin samanlainen kuin kaikkina muinakin tämän talven pilkkireissuilla.. Tällä kertaa tulos HUIMAT 6 vaaksan mittaista ahventa ja kiiski. Suunnaton vitutus alkaa tulla, kun kala ei syö/omalle kohdalle osu. Hieman on kyllä käynyt mielessä, kun lukee muiden reissuraportteja, että mahtaa olla miehessä pian se vika, kun kala ei syö  :-D.
Lauantaina kuitenkin jonnekin päin pilkille, tod.näk. jonkun olusen joutuu ottamaan mukaan, ei sitä enää selvin päin jaksa ku siimoissa ei tunnu painoa   :roll:

Kireitä heille, jotka pilkillä meinaavat pääsiäistä vietellä! Toivottavasti edes muilla on kalaonnea, kun itselläni sitä ei tänä talvena ole  :-)

Sotka

 • Posts: 110
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1171 on: March 28, 2013, 13:38:01 »
Hiljasta täälläkin suunnalla..kuoringan reissu tänään ja munat pataan. :x

Joensuun kolli

 • Posts: 17
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1172 on: March 28, 2013, 20:00:03 »
Eilen olin koko päivän pyhäselällä ja saalistakin tuli! :-) 7,7kg ahventa, suurin osa 100-200g, joukossa muutamia 300-400g. Töitä sai kyllä tehä, etsiä ja kairata. Aamusta oli paras syönti omalla kohdalla, sitten hiljeni selvästi....

Miten muuten, oletteko huomannu Pyhäselällä selviä syöntiaikoja? Itsestä tuntuu että aamu/aamupäivä paras, iltapäivästä saa jos saa..... Itse tulee mentyä jäälle aina heti valostuttua (tai siihen ainekin pyrittyä) mutta huomannu monien tulevan myöhemmin. Nytten olen ollu "pelipaikoilla" 7maita (ja aurinko noussut jo ajat sit :-).... Muut tullu myöhemmin....

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1173 on: March 28, 2013, 21:29:17 »
^Se että joku on löytäny Pyhäselältä ahventa ei tarkota sitä että muiden kannattas sinne rynnätä. Pyhäselkä on niin laaja käsite että ei osaa yhtään arvioida mistä päin sitä kalaa lähtis hakemaan. Viime vuodet ollu Pyhäselällä niin älyttömän huonoja etten enää jaksa uskoa että sieltä koskaan saisin hyvin kalaa. 90-luvulla ja vielä 2000-luvun alussa reilu 10v sitten sieltä sai kalaa helposti. Oikein ikävä tulee niitä aikoja kun ei tarvinnu kun kävellä jonneki syväväylän kupeelle ja alkaa mättämään isoo ahventa reppuun. Kalaa tuli ihan ensimmäisiltä jäiltä hyvin ja myös läpi talven, muistan monta koulujen hiihtolomaviikkoa kun nuorena poikana raahasin säkkikaupalla kalaa kotiin. Kalaa oli vähän joka paikassa, sortavalan saarien kupeella ja muiden pienempien saarien välissä matalassa ja siitä sai todella helposti paistokalat. Tänä talvena oon käyny 2 reissua ja tulos on ollu molemmilla kerroilla pari säälittävän kokosta sinttiä. Vaikka oon kävelly useemman kilometrin päähän rannasta ja kokeillu syvät ja matalat ja avoselältä ja saarien kupeilta ja heinikoista ja ihan mistä vaan. Kalaa ei vaan tule. Ite jos oot päivän pommittanu jotain syvänteen penkkaa niin joku kirjottaa tänne nettiin että kalat oli ihan matalassa tai jos meet seuraavana päivänä matalaan niin joku vetää syvästä kymmenen kiloo.

Paistokalan jos vielä joskus saan pyhäselältä se on semmonen uutinen että varmaan ostan Karjalaisesta etusivulta palstatilaa ja kirjotan aiheesta pitkän kertomuksen.

Tuleekohan nykyään ongittua liian hienoilla välineillä. Oon ostanu kymmenillä, jos ei sadoilla euroilla uutta tasapainoa ja pystypilkkiä ja mormyskaa ja vapaa ja reppua ja isompaa kairaa ja kaikee mahollista. Aina on tuoreet toukat, kärpäsiä ja surviaisia. Ennen riitti kun on oli joku anttilasta ostettu styroks pönttö jossa oli mukana jäykkäkärkinen vapa jossa oli paksu siima ja joku pilkkiä etäisesti muistuttava lyijymöykky jossa lyhyen ketjun päässä iso tylsä koukku johon et toukkaa saanu ehjänä pujotettua. Aamulla pilkille mennessä käytiin huoltoasemalta ostamassa toukkapurkki jossa saatto koteloituneiden kärpästen seassa olla vielä muutama elävä toukka. Silti oli kalaa niin paljon että sukulaisetkin alko kyllästymään kun jatkuvasti soitettiin ja tarjottiin kilotolkulla ahventa.
« Last Edit: March 28, 2013, 21:47:56 by Eci »
Ehkä otin, ehkä en!

Joensuun kolli

 • Posts: 17
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1174 on: March 30, 2013, 18:26:08 »
Itekkin tykkään olla jäällä aikaseen juuri siitä syystä, että mukava seurata aamun edistymistä. Ja useimmiten saa olla aivan yksin :-) Eilenkin lähdin jäälle 5 jälkeen autolta ja istuin pakkassumun keskellä tyytyväisenä yksikseni. Ja tulihan sitä pilkittyä, mutta kalan tulon kannalta olisi ollut sama tulla pilkille vasta 9maita.....

Eci on ihan oikeassa mitä tuossa kirjoittelee. Ei meikällä ainakaan kalan saanti ole koskaan ollu helppoa Pyhäselältä. En tiedä onko ukossa vai paikassa vika? Monta reissua saa tehä, että sattuu joku hyväkin mukaan (saaliin kannalta). Monesti ahvenet on kyllä olleet hyvän kokoisia mitä olen saanut, mutta niitä sitten onkin tullut vähemmän. Nytten on pari reissua ollut putkeen kun on tullut mukavasti kalaa ja hyvän kokoista. Kaikki olen vaan saanut hyvin pieneltä alueelta. Mutta huomennahan tilanne voi olla ihan eri... Se että ne löysin, on ollut ihan silkkaa tuuria. Tietysti on pitänyt etsiä mutta silti.....

Kunhan kevät etenee ja lumet alkaa hävitä, pilkkireissut alkaa suuntautua pikku lammille ja järville. Sielläkin on hyviä paikkoja, mistä saa isompaa ahventa 8-) Meikälle tutumpia vesiä. Mutta ei sieltäkään helpolla aina kala tule.

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1175 on: March 30, 2013, 19:29:20 »
Eilen pyhäselällä Suhmurassa päin. 4 tuntii kairailua ja sitten yhestä reiästä pelkällä mormyskalla 6 ahventa joista suurin 500g. Siinä päivän kalat. Tänään olin jo aamukuudelta samoja reikiä kyttäilemässä mutta koko päivän saalis 3 pientä ahventa ja yhden ison karkuutus. Kalat ei vaan syö, jonkun verran siinäkin paikassa oli kalaa alla kun silloin tällöin pieniin tasapainoihin kävi tökkimässä mutta eivät vaan ottaneet kiinni. Pitää käydä tuo paikka kokeilemassa vielä keväämmällä kun keli jäällä paranee.
Ehkä otin, ehkä en!

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1176 on: March 31, 2013, 16:46:42 »
Kevät taitaa tehdä tuloaan kun meikäläinenkin joutu jo fileerausveitsen likaamaan. Onkamolta pienen silpun seasta muutama isompi. Suurimmat 390g ja 360g.

tiskipöytäkuva kun kamera ei toiminu jäällä
Ehkä otin, ehkä en!

Joensuun kolli

 • Posts: 17
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1177 on: March 31, 2013, 20:45:51 »
Komeita ahvenia. Ecille kertyy ainakin talven aikana kiitettävästi pilkkipäiviä tällä tahdilla:-) Itekkin meinasin huomenna käydä ennen kuin arki koittaa..... Hyvää keliä luvannu. Ei kyllä lumet vaan jäältä häviä tällä tahdilla jos tämmöisiä yöpakkasia pitää.

Pohjakosketus

 • Posts: 38
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1178 on: March 31, 2013, 22:53:03 »
Hienoja apuroita on Eci vedellyt

Pienellä porukalla käytiin eilen Pyhäselällä ja saaliiksi tuli toista sataa pientä ahventa. Tänään aamulla samassa paikassa enää muutama sintti jään päälle... Emännän kanssa päätettiin komean kelin takia lähteä jonnekin uudelle paikalle iltasyönnille. Paikaksi valikoitui Pielisjoki Paiholan paikkeilla. Kannatti lähteä, koska siellä odotti koko talven paras ahvenpilkki-reissu henk.koht. tasolla meillä: Yksi pieni hauki (n.400g) ja läjä päin 120g - 400g ahvenia. Itse tasapainoilin ja emäntä pystypilkkeili. 6 ahventa lähti kotiin fileiksi ja loput C&R- tyyliin takaisin luontoon. Eipä jäänyt tänäkään talvena filerointiveitsi käyttämättä vaikka pahasti jo siltä näyttikin  :-).

Joensuun kolli

 • Posts: 17
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1179 on: April 01, 2013, 16:15:40 »
Tänään päivä pyhäselällä. Ei kehukaloja (suurimmat n.200g) eikä paljoa mutta syöntikalat kuitenkin! Pitkästytti jo välillä pilkkiä kun kaikki tapahtumat kahdesta reijästä..... Loistokeli!
Aamusta tapasin lähtörannassa vanhan herrasmiehen pilkillä. Oli kuulema tälle talvea 81 reissu, aika hyvin. Kuulema hyvä aamulenkki :-) Ja kaikki reissut pyhäselälle!

Sotka

 • Posts: 110
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1180 on: April 01, 2013, 16:56:27 »


Paistokalan jos vielä joskus saan pyhäselältä se on semmonen uutinen että varmaan ostan Karjalaisesta etusivulta palstatilaa ja kirjotan aiheesta pitkän kertomuksen.

Eilen pyhäselällä Suhmurassa päin. 4 tuntii kairailua ja sitten yhestä reiästä pelkällä mormyskalla 6 ahventa joista suurin 500g. Siinä päivän kalat.

Joko palstatilan Karjalaisesta varasit?  :-D

Njoo.. vähän omia mietteitä tuosta Pyhäselästä ja muistakin tummavetisistä järvistä lähialueilla.Nämä ajatukset perustuu omiin kokemuksiin ja muilta kuultuihin juttuihin, ei siis mitään absoluuttisia totuuksia. Jokatapauksessa itse olen saanut sen käsityksen että näistä tummista vesistä(esim Pyhäselkä) saa parhaiten kalaa heti jäiden tultua ja noin kuukautta ennen jäiden lähtöä. Keskitalven paksu lumikerros ei tee hyvää kalan syönnille noilla vesillä, vaan se aika kannattaa käyttää kirkkaammissa vesissä pilkkimiseen, jossa kalan syönti voi olla parempaa.

Tästä syystä itse en ole vaivautunut vielä Pyhäselälle edes kokeilemaan kalan syöntiä kun en usko että kala vielä siellä on hyvällä purulla. Sitten lähdetään Pyhäselälle kun alkaa laikkua tulla kunnolla ja ahven siirtymään matalaan, eli loppukeväästä. Ja silloin voi kyllä taata että kohtuullisella vaivalla paistokalat sieltä irtoaa. Nyt muutamien edellisten rapsojen perusteella voisi varovaisen arvion tehdä että ahven alkaa tummissakin vesissä liikkumaan.JR#15

 • Posts: 305
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1181 on: April 02, 2013, 10:11:07 »
Keli oli jo sen mukaan että piti ahven vermeet kaivaa esiin. Sunnuntaina tuli aamusta istuskeltua Pyhäselän puolella, vielä ei mitään merkittävää mutta kaveri kisko sentään pari puolenkilon malliahvenaa. Kyllä niitä siellä on. Eilen sitten oltiin jo "merta" edempänä kalassa kun oli mehtuuseurojen väliset kisat pyhäjärvellä. Ensimmäisen kerran moisella lätäköllä mutta positiivinen haju jäi. Piti kävellä vähän edemmässä haistelemaan paikkoja niin ei ehtinyt kun reilut pari tuntia tehokkaasti pilkkiä kisa-ajan puitteissa mutta neljän kilon kassi reilua kukkoahventa (keskipaino reilut 50g) mukaan ja hartiat kipeeksi kairauksesta. Nooh jos tänään varastais hiukan työajasta ja kävis sitten Höytiäisellä verryttelemässä...

Sotka

 • Posts: 110
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1182 on: April 02, 2013, 16:27:08 »
Mahdollisesti tulis käytyä Keretinlahtea kokeilemassa huomenissa vaan tietääkö joku mihin autoa saisi näppärästi parkkiin? Onko porukka jättäny kurssikeskukselle autot ja siitä kävelly vai löytyykö parempia paikkoja autoille?

Pohjakosketus

 • Posts: 38
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1183 on: April 02, 2013, 17:02:43 »
Mahdollisesti tulis käytyä Keretinlahtea kokeilemassa huomenissa vaan tietääkö joku mihin autoa saisi näppärästi parkkiin? Onko porukka jättäny kurssikeskukselle autot ja siitä kävelly vai löytyykö parempia paikkoja autoille?
Kurssikeskuksen pihaan saa kyllä auton parkkiin. Ja jos jatkaa sitä tietä Pohjalammen kohdalta eteen päin, niin ihan kohtalaisen hyviä autopaikkoja tulee ihan järven viereen. Itse pidin Kiehuvalahden kohdalla autoa, kun muutaman kerran siellä kävin.. Ei kauas tarvinnut kävellä että vettä oli monta metriä ja pikku ahvenia sai kiskoa.

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1184 on: April 02, 2013, 17:07:18 »
^Siinähän on autoja tien varressa pysäköitynä aina kun pilkkimiehiä keretinlahdella näkyy, vaikka ei kai lain mukaan  siihen sais pysäköidä kun autot jää osittain tielle.
Ehkä otin, ehkä en!

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1185 on: April 03, 2013, 14:28:04 »
Ei sitä isompaa ahventa joka päivä tule. Tänään 6 tuntii Onkamolla ja saaliina muutama sata kappaletta sinttejä. Suurin ahven tuskin sataa grammaa. Päivän isoimmat kalat sain kun satuin lahnaparveen ja nostelin putkeen 7 kpl semmosia mitkä just mahtu 4" reiästä ylös tulemaan. Veikkaanpa että melko voimakas pohjoisen puoleinen tuuli oli syynä huonoon kalantuloon.
Ehkä otin, ehkä en!

Salmo trutta

 • Posts: 84
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1186 on: April 03, 2013, 16:14:47 »
Aika heikkoa oli joo..hiihtelin aamulla Pyhäselällä Napaluodolle, josta kertyi kassiin kokonaista 4 ahventa, ei mitään isoja, mutta pannulle pistettäviä kuitenkin. En oikein kyllä tuntenut paikkojakaan, kun ensimmäistä kertaa tuolla kävin. Luodon itäpuolella pilkittelin tiheällä avantokentällä, kaipa siitä on joku joskus saanut enemmänkin. Joku näkyi kävelevän suoraan luodon eteläpuolelle, oletan siellä olevan pelipaikkoja syvyyskartassa näkyvien pattien kohdalla?

Mutta kyllä siellä on jäiden puolesta vielä aivan täysi talvi, ei ainakaan ole myöhässä tullut tänä vuonna aloitettua ahvenen kevätpilkintää.  :-o
Ken kešällä onkiu, šillä näläkä talavella peršettä tonkiu

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1187 on: April 03, 2013, 16:56:16 »
Mutta kyllä siellä on jäiden puolesta vielä aivan täysi talvi, ei ainakaan ole myöhässä tullut tänä vuonna aloitettua ahvenen kevätpilkintää.  :-o

Jos ei rupee pikkuhiljaa yöpakkaset hellittämään niin varmasti vielä Vappuna istutaan pilkillä.
Ehkä otin, ehkä en!

Sotka

 • Posts: 110
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1188 on: April 03, 2013, 18:34:12 »
Matkalammella tänään kolmen ukon voimin ja tuloksena pari kiloa pientä ahventa ja isoa särkeä per ukko..Ei oo hääviä vielä ei.

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1189 on: April 05, 2013, 16:17:01 »
Viinijärven tummemmalta puolelta tänään sekalaista saalista. Pientä aventa ja särkee jäi lokeille aikamoinen kasa. Mukaan lähti 14 ahventa jotka painoivat 2,5 kg...kalat oli kokoluokkaa 100-260g. Lisäksi 400g hauki mormyskalla. Huomenna uusiks! On siellä tuota vähän paremman kokosta mutta ois pitäny vaan aktiivisemmin kairata kun ei tullu useempia per avanto.
Ehkä otin, ehkä en!

JuP3

 • Heikki Vihinen ULIULI
 • Posts: 1016
 • Rajaseudun Rambo
  • MSN Messenger - jupe89@luukku.com
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1190 on: April 05, 2013, 18:51:09 »
Eilen kiihtelysvaaralaiselta lammelta 19 ahventa mukaan yht. 2,2kg (isoin joku 300g). Kaverilla (Parka) isompia kiinni, mutta ei reppuun asti... :|
Reilusti kalastusta, jo vuodesta 1927. P-KUK

JR#15

 • Posts: 305
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1191 on: April 05, 2013, 22:04:52 »
Tänään illasta tuli hiihdeltyä Mattisenlahdella. Kappale määräsesti oli taas valtava syönti. Ihan kokonaiset kaksi ahvenaa, painoa toisella 400g ja toiselle 300g. Pannulle siis... Aamusta uudestaan jospa ne kalatkin ois aamuvirkkuja.

Eci

 • Posts: 940
 • kikkelis kokkelis mitäs läksit
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1192 on: April 06, 2013, 15:15:25 »
Viinijärveltä taas ihan kohtalaisesti kalaa. Kohta pitää keksii jotain muuta tekemistä kun ei jaksa syödä kaikkee kalaa....talvella valittaa kun ei saa paistokaloja ja nyt niitä tulee liikaa :D

Ehkä otin, ehkä en!

PaNuCCi-

 • Posts: 69
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1193 on: April 06, 2013, 17:43:05 »
Eci näköjään käyny ottamassa kuvan meikäläisen kaloista. Aivan identtiset otettavat tänään Onkamosta.

JuP3

 • Heikki Vihinen ULIULI
 • Posts: 1016
 • Rajaseudun Rambo
  • MSN Messenger - jupe89@luukku.com
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1194 on: April 07, 2013, 19:44:43 »
Aamulla kun verhot aukasin niin Syväsatamassa ukkoa pilkillä kymmeniä.  :-o Noh merta edemmäksi piti suunnata (Höytiäiselle) kuitenkin ja tirriä olisi saanut mielin määrin.
Reilusti kalastusta, jo vuodesta 1927. P-KUK

Sotka

 • Posts: 110
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1195 on: April 07, 2013, 20:26:17 »
Aamulla kun verhot aukasin niin Syväsatamassa ukkoa pilkillä kymmeniä.  :-o Noh merta edemmäksi piti suunnata (Höytiäiselle) kuitenkin ja tirriä olisi saanut mielin määrin.

Onko Pyhäselälle muodostunu yhtään vielä laikkuja?

JuP3

 • Heikki Vihinen ULIULI
 • Posts: 1016
 • Rajaseudun Rambo
  • MSN Messenger - jupe89@luukku.com
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1196 on: April 07, 2013, 20:40:18 »
Aamulla kun verhot aukasin niin Syväsatamassa ukkoa pilkillä kymmeniä.  :-o Noh merta edemmäksi piti suunnata (Höytiäiselle) kuitenkin ja tirriä olisi saanut mielin määrin.

Onko Pyhäselälle muodostunu yhtään vielä laikkuja?

Johan niitä oli pari vko sitten (hiihtoladulla tosin), mutta ei vielä "kunnollisia".  :wink:
Reilusti kalastusta, jo vuodesta 1927. P-KUK

Smuge

 • Pöllölammen pöllö-öljyttäjä
 • Posts: 82
  • View Profile
  • Email
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1197 on: April 08, 2013, 01:13:47 »

Ecillä ahvenet sinne päin :)

Alkaa jo viinijärvi herätä kun itsekin tänään tummalta puolelta vajaa 7 kg aapoa muta suurimpien ollessa vajaa 200 grammaiset. Kurnauskis nelitassut pitäneet ainakin hyvänä kun hiekka astia ropissut tasaseen tahtiin ja kehräys ennennäkemätöntä :-)

jokipohja

 • Posts: 12
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1198 on: April 08, 2013, 09:06:20 »
Tekis mieli saada kunnon ahvenet vielä tänä keväänä. Mistä päin Viinijärveä olette saaneet ja mistä sinne yleensä kätevimmin pääsee, kun yksityisteitä näyttää joka puolella olevan?

puskajute

 • Posts: 22
  • View Profile
Vs: Isompaa ahventa Joensuun läheltä??
« Reply #1199 on: April 08, 2013, 11:05:09 »
Juu-u, Höyskälläkin vähän elonmerkkejä piiiiiiiiiiiiiiiiiitkästä aikaa. Ahvenia ei kyllä montaa seassa ollu ja yks kuhan rääpälekin sattui kohdalle, mitä jo isommaksi ahveneksi potkujen perusteella kerkisin kuvitella.


Uploaded with ImageShack.us

 center>