Chat

Kirjoittaja Aihe: Millainen on hyvä ahvenen jigaus kela?  (Luettu 3137 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Valtsu

  • Viestejä: 1
    • Profiili
Millainen on hyvä ahvenen jigaus kela?
« : Toukokuu 13, 2005, 07:08:59 »
[[/i][/b]Siis minkälaisia ominaisuuksia arvostatte jigaus kelassa. Onko joku kela osoittautunut hyväksi? Pitääkö sen olla UL-sarjan kela vaiko käykö ns. tonniset kelat?
Ahven on kala ja hauki on paha.....


kaivo

  • Vieras
Millainen on hyvä ahvenen jigaus kela?
« Vastaus #1 : Toukokuu 13, 2005, 14:20:19 »
Tärkein ominaisuus avokeloista puhuttaessa on mielestäni kelan instant antireverse eli suomeksi se, että takasalvan ollessa ON-asennossa kampi ei pyörähdä yhtään taaksepäin. Kalastus on tunnokkaampaa ja vastaiskut onnistuvat paremmin, kun kampi ei pääse pyörimään taaksepäin. Kelan takapotkuttomuus säästää pitkällä tähtäimellä myös itse kelaa, etenkin käytettäessä jigikalastukseen parhaiten soveltuvia venymättömiä siimoja, kun roottori ei vastaiskussa heilahda ensin taaksepäin ja stoppaa sitten kuin seinään.

Toinen hyvän jigikelan ominaisuus on nopeahko välitys, jolloin vetojen välillä löystyvän siiman saa kelattua sukkelammin sisään. Mitä pienempi avokela, sitä enemmän sen soisi ottavan siimaa sisään yhdellä kammenkierroksella. Oman UL-kelani välitys on hitaahko 4,3 : 1, jolloin kampea saa pyörittää melkoista vauhtia.

Kelan koko sinänsä riippuu jigikalastuksessakin siitä, minkälaista jigikalastusta harrastaa. Pienikokoista ahventa pikkujigeillä metsälammilla ja järvillä pyydettäessä riittävät UL-vehkeet, jolloin kelan kokokin jää 500-1000 -luokkaan. Merelle raskaampaan kalastukseen kelakin kasvaa samassa suhteessa, 1500-2000 -luokkaan eli raskaimmillaan puhutaan jo kevyestä kakkosluokasta.


Kirjaudu sisään palveluiden tunnuksilla

 center>