Alueittaiset keskustelut > Oulun lääni

Oulun kalapaikat

(1/6) > >>

Wizzi:
Olen vasta vähän aikaa Oulussa asustellut, ja olisi kiva tietää,  missä Oulussa on hyviä kalapaikkoja.  Olen kuullut monista paikoista, kuten "toppilan putkesta" tms. Mutta vähän aikaa asuneena tuolla kuvauksella ei välttämättä onnistu paikallistamaan.. Kerran olen Sanginjoella käynyt heittelemässä, tuloksetta tosin.  Niin, mitähän hyviä paikkoja Oulun aluella on? Miellään sellaiset ohjeet, että huonosti paikkoja tuntevakin osaa perille  :wink:

Kimple:
Aika hyvä paikka on Oulujoen alakanava siinä entisen karkkitehtaan kupeessa, missä uistelijoiden veneetkin on parkissa. Ahventa saa ainakin uistimella kohtalaisesti, mahdollisesti jopa jotain muutakin  :lol:

kaivo:
Suosittelen hankkimaan käsiinsä Oulun kartan, jota selailee helpoiten Oulu-Koillismaa -puhelinluettelosta tai netistä.

Seuraavista paikoista puhuttaessa käytän "ajo-ohjeena" puhelinluettelosta Oulun opaskarttaa, koska se on mielestäni nopeampi ja selkeämpi tapa:

Oulun kalapaikoista tunnetuin ja monipuolisin on jo mainittukin jokisuisto Merikosken voimalan alapuolella (opaskartta, sivu 12), josta tavoittaa parhaimmillaan merilohen ja taimenen, tavallisimpien sisävesikalojen ohella. Tässäkin paikassa pätee kuitenkin tuttu juttu, että saalista alkaa kertyä runsaan yrittämisen ja kokeilujen jälkeen, ts. mistään helposta paikasta ei ole kysymys. Kalastus onnistuu ympäri vuoden, Hartaanselällä uistellen ja talvella pilkitään siikaa päävirran reunoilta.

Merikosken voimalan yläpuolinen jokiosuus on myös kalaisaa aluetta, jonka hallitsee parhaiten uistelemalla joen suuruuden takia. Rannalta heittämälläkin on toki mahdollista saada haukea, mm. ylempää Turkansaaresta ja Lapinsaaresta (sivu 23), sekä Pikkaralan lossilta ylävirtaan (s. 25, ruutu T 16). Merikosken kalaportaan toimivuuden takia on tietysti mahdollisuus saada superyllätyksenä nousutaimen tai lohi siiman päähän.

Sanginjoki on toiminut pitkään paikkana, johon kaupunki istuttaa onkikokoista kirjolohta ja taimenta kesä-heinäkuussa Lemmenpolun alueelle. Puhelinluettelosta ei ko. paikkaa kovin tarkasti näe, itse joen kyllä paikallistaa koko kaupungin laajasta kartasta, mutta paremmin näkee netistä.

"Toppilan putki" (karttasivu 6, ruutu H2) on isohko avo-oja, jonka kautta lähistöllä sijaitseva Toppilan lämpölaitos laskee lauhde- tms. vetensä Toppilansalmeen n. 600 metriä merestä (kartassa paikka näkyy selvästi, sanojen "Toppilansalmi" ja "Öljylaituri" välissä). Käsittääkseni kyseessä on kaupungin suosituin onkipaikka, josta lähtee monenlaista kalaa: ahventa, särkikaloja, kuoretta, hyvällä tuurilla kuha tai taimenkin saattaa onkeen erehtyä. Kävin paikalla muutamia päiviä sitten, mutta paikalla olleet papparaiset sanoivat ajankohdan olleen vielä ahvenelle liian aikainen. Saaliiksi tuli vain seipiä, jota tuntui olevan "oja täynnä". Toppilan putkella käytetään enimmäkseen pohjaonkea, mutta tavallinen koho-onkikin toimii ja esim. jigistelykin on mahdollista. Kesäpaikka.

Järvikalastuksesta ja hauesta + ahvenesta kiinnostuneille Kuivasjärvi on monesta suuntaa helposti saavutettavissa (karttasivu 3 ja 4). Matala ja rehevänpuoleinen järvi tarjoaa kalaa kesät-talvet, paras aika rannalta kalastajalle on alkukesä, jolloin vesikasveista ei ole vielä liikaa harmia. Rantojen mataluuden takia kahluusaappaista on hyötyä. Järven yhteydessä on mainittava siihen liittyvät ojat, Kuivasoja (sivu 3), jonka leveältä alkuosalta saa haukea, sekä järven itäpäähän laskevan Laholaisojan alaosa (s. 4). Jälkimmäisen vedenlaatu saattaa kyllä herättää epäilyksiä, mutta kalaa ojassa on. Erikoisuutena alkutalven hurjat pilkkisaaliit tuosta kapeahkosta ojasta, itsekin sain 12,5 kg viime marraskuussa muutamassa tunnissa.

Samantyyppinen paikka lähistöllä on myös Oulun suurin järvi, Pyykösjärvi. Järvi on myös erittäin matala, joten kahlaaminen tai veneen käyttö on mielestäni suositeltavaa. Järvi ei ole Kuivasjärveen verrattuna yhtä hyvin saavutettavissa, mutta reppu selässä kävellen ei järven kiertäminen ole ongelma. Omat kokemukseni järvestä ovat melko vähäiset, mutta rannalta kalastava pääsee haukien kanssa kosketuksiin järven "oikeassa yläkulmassa" olevista lahdista, mistä em. Laholaisojakin saa alkunsa.

Siinäpä olisi muutamia paikkoja ensihätään. Kannattaa tutustua paitsi karttoihin, myös Oulun kaupungin vapakalastuksen lupaehtoihin... Niin ja poiketa silloin tällöin täällä Kalassa.netissä, oululaisiakin on kanavalla :)

-- Kaivo

Wizzi:
Kiitoksia hyvistä vinkeistä! Pitänee käydä viikonloppuna koekilemassa. Jos vaikka ensin kävisi erämessuilla katselemassa uusia vinkkejä  :D

Tepelius:
Toimiiko tuo Merikosken nousuputki tosiaan? Onko siinä millainen seuranta?

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta