Ruijanpallasta Norjasta

0

Ruijanpallaksen pyynti Norjassa on todentotta yksi jännittävimmistä kalastustavoista. Aluksi voi olla, ettei mitään tapahdu ja on aivan hiljaista pitkän aikaa, kunnes… Alkaa todellakin tapahtumaan! Ruijanpallas on vahva kala, jonka väsyttäminen ei käy ihan hetkessä ja sen kalastus tarjoaakin mitä mahtavampia ja antoisampia hetkiä. Kannattaa ehdottomasti lähteä kalastamaan kaveriporukassa.

Ruijanpallasta pyydetään melko matalissa vesissä ja kalan kanssa saa käydä yleensä aika taiston. Tarvitset tiettyjä välineitä, joista muunmuassa kerromme tässä artikkelissa. Näillä vinkeillä osaat varautua juuri oikeilla välineillä lähtiessäsi Norjaan ruijanpallaksen perään. Suosittelemme kalavarusteiden lisäksi ottamaan mukaan myös kameran, sillä tulet varmasti saamaan upeita otoksia niin Norjan upeista maisemista kuin tästä rujosta jättiläisestäkin.

Norjaan kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan niin ruijanpallaksen ja muidenkin kalojen pyyntiä varten. Ruijanpallas on kala, viihtyy pohjalla, mutta tulee mielellään ruokailemaan myös lähelle pintaa,mikäli vain herkkuja on tarjolla. Jätä siis hetkeksi parhaat pikakasinot tauolle ja lue, millä välineillä sinäkin saat ruijanpallasta saaliiksesi.

Ruijanpallaksen kalastuksessa avainasemassa ovat syötit. Kala nimittäin syö mieluiten muita kaloja, vaikka sen ruokavalioon kelpaavat silloin tällöin myös äyriäisetkin. Syöttikalojen lisäksi voit käyttää erilaisia jigejä, kuten jäämerijigi Westin Crazy Daisyä, Slim Jimejä jne. Koukkujen tulisi ehdottomasti olla vahvoja.

Millä keinoilla lähden kalastamaan ruijanpallasta?

Seuraavaksi kootaan tärkeä työväline, jolla ruijanpallasta todennäköisimmin saa. Moni kalastaja on todennut seuraavan välineen hyvin tehokkaaksi ruijanpallasvesillä ja siksi suosittelemmekin ehdottomasti kokeilemaan sitä. Tarvitset vain muutaman osan ja olet valmis vesille!

Tarvitset kaksi reilun metrin pituista pätkää fluorocarbon-siimaa, jonka toiseen päähän sidotaan paino. Paino voi olla esimerkiksi 400-grammainen. Toisen siiman toiseen päähän sidotaan leikari ja toiseen päähän tulee kaksi koukkua; toinen 25 cm siiman päästä ja toinen aivan päähän. Yksihaarakoukut käyvät tarkoitukseen loistavasti. Tämän jälkeen toinen siima (johon paino on sidottuna) pudotetaan leikarista läpi. Sido tämän jälkeen toinen leikari painosiiman toiseen päähän. Leikari mahdollistaa siiman pyörimisen sujuvasti painosiiman ympärillä, ilman, että siimat menevät solmuun.

Ideana on kiinnittää syöttikala näihin kahteen koukkuun, jolloin ruijanpallas on mahdollista saada. Ruijanpallas syö tavallisesti pohjassa, mutta nähdessään ravintoa ylempänä, se kyllä tulee syömään syötin. Ruijanpallasta voidaan kalastaa vaikka vain metri pinnan alapuolelta. Kun tämä jättiläinen alkaa syömään syöttikalaa, anna sen nauttia siitä hetki. Ole kärsivällinen, ettei saalis pääse karkuun. Saat kyllä tämän mahtavan saaliin, mikäli maltat rauhassa odottaa, että aika on täydellinen.

Ruijanpallaksen pyyntisyvyydet vaihtelevat yleensä n. puoli metriä – 6 metriä merenpohjasta. Kun kalastat ylläneuvotulla painon, leikarien ja koukkujen muodostamalla yhdistelmällä, voit antaa painon mennä pohjaan asti. Tällöin pyyntisyvyys on aivan sopiva.

Mitä syötiksi? Syöttinä on hyvä käyttää esimerkiksi pientä turskaa tai makrillia. Syöttikalojen saamisen ei pitäisi olla Norjassa vaikeaa. Kun kiinnität syöttikalan kahteen koukkuun: sen suusta ja selkäevästä, ruijanpallas luulee syöttiä eläväksi kalaksi ja käy kiinni.

Entä, jos kala vain leikkii syöttikalalla?

Tilanteet, jolloin ruijanpallas vain leikkii syöttikalalla eikä tartu siihen, on onneksi olemassa hyviä apuvälineitä. Voit esimerkiksi kokeilla useamman koukun yhdistelmiä (yksihaaraisten ja kolmihaaraisten).

Esimerkiksi Westin Halibut Anti Twist Rig on hyvä apuväline ruijanpallaksen kalastuksessa. Tämän kannattaa olla n. 300-450 g painoinen ja koska on kyse ruijanpallaksesta, sen kiinnitysrenkaiden ja leikarien tulee olla erityisen vahvat. Suosittelemme korkealaatuista ruostumatonta terästä. Kyseistä välinettä voidaan edelleen muokata niinsanotuksi BaitBall-rigiksi vaihtamalla renkaassa olevia rigejä. Bait Ball on noin 12-tuumainen koukku, jossa on kiinni sekä yksi- että kolmihaarainen koukku sekä leikari sen päässä. Leikari on kiinnitettynä BaitBalliin.

Kun kiinnität syöttikalan tähän viritelmään, on ruijanpallaksen saaminen jälleen todennäköisempää. Viritelmä on varsinkin eurooppalaisten kalastajien suosiossa.

Kuinka huomaan saaliin tarttuneen syöttiin?

Kun ruijanpallas on saatu satimeen ja se on kiinni syöttikalassa, tämä ei tunnu siimassa tai vavassa juurikaan – vaikka kyseessä olisi isokin kala. Ruijanpallas ei nimittäin juurikaan nykäise vaan se tulee syömään syöttikalaa, aiheuttaen vain pienen pientä nykimisen tunnetta. Siimaa jatkuvasti tarkkailemalla voit huomata saaliin olevan kiinni ja voit ryhtyä pikkuhiljaa tositoimiin. Muista kuitenkin olla äärimmäisen kärsivällinen tai saalis pääsee pakoon.

Kuten huomaat, ruijanpallaksen pyynti poikkeaa hieman muiden kalojen pyynnistä. Moni kohtaa kalastaessaan ongelmia saada saalista, mutta kaikessa saattaa olla yksinkertaisesti kyse vääristä välineistä. Ruijanpallaksen kalastukseen myydään erilaisia välineitä, mutta näistä kaikki eivät välttämättä ole niitä parhaita ja tehokkaimpia vaihtoehtoja.

Jos siis olet aikeissä lähteä Norjaan pyytämään näitä vesien jättiläisiä, kannattaa kuunnella muiden, menestyneiden kalastajien kokemuksia – tarkoitamme nimenomaan ruijanpallaksen kanssa menestyneitä kalastajia. Voit saada arvokkaita neuvoja, joita et muualta saa. Neuvot voivat parhaassa tapauksessa koitua oikeaksi jättipotiksi.

Mitä ruijanpallaksesta voi valmistaa?

Ruijanpallas on kala, joka voi kasvaa hyvinkin kookkaaksi. Jos kala painaa esimerkiksi yli 100 kiloa, riittää siitä ruokaa isommallekin väelle, pidemmäksikin aikaa. Ruijanpallas on kala, jota käytetään erityisesti ravintoloissa, mutta toki siitä valmistaa helposti herkullisia aterioita kotikeittiössäkin.

Voit kokeilla esimerkiksi savustettua pallasta. Laita kala erittäin kuumaan savustuspönttöön. Näin sen pinta paistuu ensin eikä rasva pääse valumaan lihasta pois, lihan jääden mehukkaaksi. Toinen hyvä vaihtoehto on kokeilla paistaa pallas uunissa tai pannulla. Pallaksen makua ei kannata peittää kokonaan mausteilla tai kastikkeilla, jotta sen oma maku ei peity. Näin saat kunnon maistiaisen tästä kampeloihin kuuluvasta kalasta.

Share.

About Author

Leave A Reply