Eri kalalajit ravintona

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ahven[muokkaa]

Ahven on kiinteälihainen ja todella hyvänmakuinen kala. Parhaimman makuinen ahven painaa noin puolikiloa. Ahvenessa on paljon ruotoja joka voi hankaloittaa syömistä. Ison ahvenen voi paistaa, keittää tai höyryttää. Pienistä kaloista voi tehdä hyvän liemen.

Ankerias[muokkaa]

Ankerias on kala joka vaeltaa ja sitä saa pyydystettyä järvistä, joista ja rannikoilta. Ankerias on nyljettävä ennen paistamista tai keittämistä. Jos ankerias savustetaan jätetään nahka, mutta veret päästetään pois. Ankerias on parhaimillaan kesällä ja syksyllä.

Hauki[muokkaa]

Hauki on kuiva kala joka on parhaimman maukuinen noin kilon kokoisena. Pulskimmillaan se on elokuun ja toukokuun välillä. Hauki voidaan paistaa tai keittää, fileeraamalla saa suurimman osan ruodoista pois. Isommat hauet kuten yli kolme kiloa kannattaa jättää mureke aineksiksi.

Kampela[muokkaa]

Kampela majailee etelä-suomen saaristo vesissä.Suomessa voi pyydykseen tarttua tavallisia tai piikkikampeloita. Kampela on parhaimmillaan uunikalana, savustettuna tai paistettuna. Kampelan liha on rasvaista, valkoista ja todella herkullista. Piikkikampela nyljetään ennen paistamista.

Kiiski[muokkaa]

Kiiski on halveksittu kala, mutta sen pyrstölihaksista saa hyvän liemen ja kiisken mäti on monen kalamiehen herkkua.

Kilohaili[muokkaa]

Kilohaili on sukua silakalle ja sitä käytetään kuten silakkaa. Se sopii myös maustekalaksi

Kirjolohi[muokkaa]

Kirjolohi viihtyy tarhakalana ja sille on ominaista että se kasvaa nopeasti. Kirjolohi on rasvainen kala ja siitä valmistetaan ruokaa samalla tavalla kuin lohesta.

Lahna[muokkaa]

Lahna valmistetaan savustettuna tai uunikalana. Lahna on rasvainen ja siinä on paljon ruotoja. Sen takia kaikki eivät lahnasta pidä. Muuten lahna on hyvän makuinen kala. Lahnaa kannattaa pyydystää keväällä tai syksyllä.

Lohikalat[muokkaa]

Lohikalat ovat kalliita ja sen takia lohta pidetään juhlakalana. Lohta voi valmistaa monella tavalla esimerkiksi paistamalla, savustamalla, keittämällä tai graavata.Graavilohi on monen kalamiehen herkkua.

Made[muokkaa]

Madetta pyydetään yleensä kylmänä vuoden aikana. Se on parhaimillaan keitossa tai muhennoksissa. Made kannattaa nylkeä ennen ruuaksi valmistamista. Mateen mäti ja maksa ovat myös hyvää.

Muikku[muokkaa]

Muikku on rasvainen ja siinä on paljon lihaa. Sen voi nauttia paistettuna, keitettynä tai halstreenattuna. Ja muikkuhan on kalakukon tärkein osa. Muikun mäti on arvostettua herkkua.

Nahkiainen[muokkaa]

Nahkianen yleensä halstrataan hiilloksessa ja tarjoilla etikka- tai sinappimarinadissa. Nahkiaista voi myös savustaa.

Kuore[muokkaa]

Kuore eli norssi on silakalle sukua jonka tuntee voimakkaasta hajusta. Sen voi paistaa ja kuorruttaa ruisjauhoilla. Haju häviää valmistuksen aikana.

Siika[muokkaa]

Siika on arvostettu kala. Ja sen pyyntiaika sijoittuu huhti-syyskuulle. Siika voidaan valmistaa monella tavalla: paistaa, keittää, graavata ja halstrata. Siika ei ole kallis kala. Siian mäti on herkkua.

Silakka[muokkaa]

Silakka on monikäyttöinen kala ja sitä voidaan valmistaa tavalla kuin tavalla. Silakka on tunnettu kala ympäri Suomen. Simppu on oudon näköinen kala ja sitä on vaikea saada pois verkoista koska sillä on kookas pää. Härkäsimppujen liha on maukasta. Simppupata on helppo valmistaa ja se on hyvän makuista. Simppu on levinnyt rannikoillemme. Mäti on väriltään vihertävää tai keltaista. Se on käyttökelpoista.

Särkikalat[muokkaa]

Särki, säyne, toutain ovat särkikaloja. Särkikaloissa on paljon ruotoja ja ne elelevät puhtaissa vesissä. Niistä saa hyvän liemen tai murekkeen. Ja särkikaloista tulee hyviä kalapullia. Isokokoisen säynen voi paistaa tai halstrata.

Turska[muokkaa]

Turska on suolaisten vesien kala. Sitä esiintyy etelä-rannikoilla. Turska on voimakkaan makuinen kala ja herkullinen. Turska voidaan keittää mutta se pitää maustaa voimakkaasti. Turskan voi myös savustaa. Ja maksa on herkullista. Ja kuorrutettu turskafile on erinomainen kalaruoka.

Lähteet[muokkaa]