Pielinen

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

https://www.xvideos.com/video14577839/excuse_me_5_inga

Jos Setä näkee lapsen, lapsi menettää neitsyytensä. Ellei lapsi osaa juosta pakua nopeammin, lapsesta tulee prostituoitu.

GENTOO LINUX ON AINOA OIKEA KÄYTTIS!!!

Feminismi on vaarallinen ääriliike!!!


Pielinen (Pielisjärvi) on Pielisen reitin keskusjärvi Vuoksen vesistössä Pohjois-Karjalassa.

Maantiede[muokkaa]

Pielisen koko on 870 neliökilometriä, joten se on Suomen viidenneksi suurin järvi. Pituutta järvellä on 120 km ja leveyttä leveimmillään 40 km; tällä etäisyydellä vastarantaa ei näy. Pielinen on 94 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin syvyys on 60 metriä. Pielisen vedet laskevat Pielisjokea pitkin Pyhäselkään. Järvelle ovat leimaa-antavia suuret avoselät.

<googlemap lat="63.245994" lon="29.641113" type=map zoom=10> 63.245994,29.641113, Pielinen. </googlemap>

Pielisen rannoilla ovat Lieksan ja Nurmeksen kaupungit sekä Juuan kunta ja Joensuun Eno. Suurimmat siihen laskevat joet ovat Koitajoki, Lieksanjoki ja sen sivuhaara Jongunjoki.

Itärannan Lieksaan kuuluva Kolin seutu on järven länsipuolella, ja sinne ainoa suora yhteys kaupungin keskustasta on kesäisin kulkeva autolautta. Talvisin Kolin ja Vuonislahden välillä kulkee Suomen pisin yleinen jäätie, Kolin jäätie.

Kolilta järvelle avautuva maisema on kauneudestaan kuulu, yksi Suomen kansallismaisemista.

Järvessä on monia saaria, joista suurin on Paalasmaa. Monet saarista ovat suurehkoja, korkeita, samansuuntaisia metsäsaaria, joiden rannat ovat kallioisia.

Kalastoon kuuluvat mm. harvinaiset järvilohi ja nieriä.

Saaria[muokkaa]

Eteissaari, Hattusaari, Honkasaari (Juuka), Honkasaari (Nurmes), Iso Ristisaari, Kaitasaari, Karhusaari, Kaunissaari, Kertonsaari, Kelvänsaari, Kinahmonsaaret, Kolmassaari, Korppisaari, Koveronsaari, Kuivasaari, Kulkulsaari, Kuusisaari, Kynsisaari, Larinsaari, Laukkalansaari, Lehtosaari, Liklamo, Lokkisaari, Lörsänsaari, Läpsy, Mantina, Mustasaari, Palosaari, Paalasmaa, Patvisaaret, Pieni Ristisaari, Porosaari, Pyysaari, Pääsaari, Rekisaari, Retusaari, Romonsaaret, Rääkky, Satjanko, Sipolansaari, Toinensaari, Turakka, Uramonsaari, Varpo.

Pielisellä on saaria kokonaisuudessaan 1259 kpl.

Pielinen taiteessa[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]