Asetoni
Asetoni (myös 2-propanoni, dimetyyliketoni, kemiallinen kaava C3H6O) on yksinkertaisin ketoniyhdiste. Asetoni on normaaliolosuhteissa väritön ja helposti syttyvä makeanhajuinen neste. Orgaanisena yhdisteenä se liukenee eetteriin, mutta pienen kokonsa ja ketoniryhmän ansiosta myös veteen ja etanoliin. Asetoni haihtuu erittäin nopeasti, ja se imee runsaasti kosteutta ilmasta.
Käyttö[muokkaa]
Asetonia käytetään lähinnä liuottimena ja yleisesti orgaanisissa synteeseissä sekä laboratoriokemikaalina. Asetoni on yksi tinnerin raaka-aineista. Asetonilla voidaan ohentaa lähes kaikkia liuotinohenteisia maaleja ja lakkoja, ja sitä käytetäänkin yleisesti mm. CABin maalien ja lakkojen ohentamiseen. Asetonilla ohennettuja, kuten muitakaan liuotinohenteisia lakkoja ja maaleja, ei suositella käytettäväksi kun ilmankosteus on suuri (yli 75 %), koska asetoni imee runsaasti kosteutta ilmasta. Ja koska vesi ja liuotinohenteiset tuotteet eivät liukene toisiinsa, kostealla kelillä asetonilla ohennetut maalit ja lakat voivat käyttäytyä epätavallisesti, esimerkiksi CABin maaleissa Metallic-sarjan maaleista häviää metallinkiilto, ja lakattu uistin saattaa harmaantua. Mikäli lakattu vaappu harmaantuu, pinnan saa jälleen kirkkaaksi kun vaapun uittaa asetonissa.
Terveysvaarat[muokkaa]
Asetoni ärsyttää silmiä, ihoa ja hengitysteitä. Suuret asetonipitoisuudet pystyvät aiheuttamaan nenän, nielun ärsytystä ja silmien kirvelyä ja erittäin suuret pitoisuudet heikkoutta, päänsärkyä, väsymystä, pahoinvointia ja mahdollisesti jopa tajuttomuuden ja kuoleman. Mikäli asetonia menee silmään, se voi aiheuttaa sidekalvontulehduksen tai jopa sarveiskalvon vaurion. Asetonin joutuessa iholle, iho kuivuu. Muutaman desilitran nielemisestä aiheutuu tajuttomuus. On todettu, että päivittäinen asetonihöyryn suurille pitoisuuksille altistuminen aiheuttaa pohjukaissuolen, mahalaukun ja hengitysteiden tulehdusta.
Saatavuus[muokkaa]
Asetonia on saatavissa rautakaupoista kautta maan ja myös jotkut kalastustarvikeliikkeet, kuten Samfishing myyvät asetonia ja muitakin ohentimia.