Mäskäys

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mäskäys on tehokas tapa saada kalat tulemaan onkipaikalle, herättää niiden ruokahalu ja saada ne pysymään paikalla. Houkutus-/houkutinaine jota toiselta nimeltään kutsutaan mäskiksi on kaikkien kilpaonkijoiden tuntema aine. Mäskääminen tehostaa ongintaa huomattavasti. Valmismäskiä saa ostaa joistain liikkeistä, mutta sen voi tehdä myös itse. Itse tehty on halvempi, mutta työläämpi tapa. Mäskin perusaineena on yleensä jokin jauho esimerkiksi leipäjauho. Sen jälkeen sekoitellaan muut raaka-aineet.

Jos onkii virtaavassa paikassa esim. joessa, kannattaa mäskin sekaan sekoittaa jotain joka vie mäskin pohjalle asti. Siihen tarkoitukseen käy hyvin hiekka. Kun tekee mäskiä itse pitää muistaa pari tärkeää seikkaa. Ensinnäkin mäskiä kostuttaessa ei saa laittaa itse mäskiä veteen vaan vettä on kaadettava tarpeen mukaan mäskin sekaan jotta mäskistä tulisi juuri sopivaa eikä liian vetistä tai kuivaa. Jos mäski on liian kuivaa se hajoaa heitettäessä veden pinnalle eikä siitä silloin ole juurikaan hyötyä. Kun mäskiin on sekoitettu vettä annetaan sen imeä vettä itseensä. Kun mäski näyttää sopivalta annetaan sen kuivua 4 minuutista 8 minuuttiin.

Kuivauksen jälkeen vähän vettä ja lopuksi mäski pyöritellään palloiksi. Esimerkiksi omenan tai appelsiinin kokoisiksi. Sen kokoiset pallot soveltuvat alkumäskäykseen hyvin. Mäskin voi myös värjätä lisätäkseen houkuttavuutta. Kun pallot heitetään veteen kannattaa pallot heittää alakautta, jotta heittokaari olisi jyrkempi. Tämä siksi että, mäskipallo ei liukuisi veden alla kovin paljon. Kaikki pallot kannattaa heittää samaan kohtaan, jotta kalat olisivat vain yhdessä kohtaa. Onginnan välillä kannattaa pitää kalojen mielenkiintoa yllä välimäskäyksen avulla eli heitellään ongintakohtaa nyrkkiin mahtuvilla pienillä palloilla. Jos heität onginnan aikana isoja palloja voivat kalat säikkyä. Vanha ja hyvä konsti on laittaa mäskin sekaan samoja syöttejä ja houkuttimia jota on koukussa. Esim jos onkii kärpäsen toukilla kannattaa mäskiin laittaa samoja kärpäsen toukkia kalojen totuttamiseksi. Kaikista paras tapa on mäskätä monta päivää ennen ongintaa jos vain mahdollista vielä samaan kohtaan ja kellonaikaan jolloin aikoo onkia, jotta kalat oppisivat ns. "hakemaan ruokaa".

Esim. särkikaloille hyvää mäskin perusraaka-ainetta on maissi. Mäskin vahvuuksia eri paikkoihin kannatta soveltaa. Virtaavaan savipohjaiseen paikkaan kannattaa käyttää hitaasti hajoavaa mäskipalloa. Tälläinen mäskipallo houkuttelee joskus isoja lahnoja paikalle. Toinen vahvuus hajoaa aika nopeasti, mutta kestää hyvin virtausta. Kolmas vahvuus hajoaa nopeasti pohjassa, pallo on kevyt toisin kuin kahdessa aiemmassa mallissa. Tämä sopii isoille kaloille. Neljäs vahvuus hajoaa veteen osuessaan, joten se soveltuu hyvin särjelle ja salakoille. Tämä on hyvä koska se muodostaa pilven veteen.


Lähteet[muokkaa]

  • Kalassa.netin arkisto.