Värikoukun valmistus

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Värikoukku on koukku, johon on tehty värikäs pallo liimalla ja värijauheilla. Värikoukkua käytetään yleensä pystypilkin tai tasapainopilkin alla. Värikoukkua ei tarvitse syötittää, vaan sitä värisytetään ja heilutellaan niin, että kala ei ehdi tarkemmin tutkailla sitä. Kohta kala sitten nappaa luullessaan saavansa herkkupalan, tai sitten pallo toimii ärsykkeenä, joka johtaa kalan iskuun. Tämä on siitä hyvä, ettei aina tarvitse tarkistaa missä kunnossa toukka on. Tässä artikkelissa käydään nyt läpi, miten niitä sitten oikein tehdään.

Välineet[muokkaa]

Värikoukun valmistaja ei tarvitse kovin lompakkoa rasittavia hankintoja. Parillakympillä pääsee jo alkuun. Tarvittavia välineitä:

  • Kaksikomponenttiliimaa
  • Erivärisiä värijauheita
  • Koukkuja
  • Palanen pahvia tai paperia sekoitusalustaksi
  • Tulitikkuja liimojen ja värijauheen sekoitukseen
  • Hammastikkuja tai nuppineuloja liimaseoksen levittämiseen.
  • Puupalikka tai puinen korkki
  • Mikrolasia jos teet mätikoukkuja

Kaksikomponenttiliimaa saa yleensä mistä vain tavarataloista. Koukut ja värijauheet löytyy parhaiten kalastustarvikeliikkeistä.

Töihin[muokkaa]

Työt kannattaa tehdä hyvin ilmastoidussa huoneessa. Liima haisee pahalle, ja saattaa olla myrkyllistä. Siksi hyvä tuuletus on hyväksi.

Tee suunnitelmat, millaiset värit haluat koukkuusi. Helpointa se on kun teet piirrokset paperille. Ota puukko, ja tee puupalaan lovi, johon pystyt laittamaan koukun niin, ettei se heilu siinä. Voit kiinnittää koukun myös puukorkkiin, tai hammastikkuun, jos haluat. Kaksikomponenttiliima on yleensä kahdessa eri putkilossa. Toisessa on liima, ja toisessa kovetinta. Pursota sekoitusalustan päälle kumpaakin yhtä paljon. Sitten laita viereen vähäsen valkoista värijauhetta. Sekoita liimat ja värijauheet keskenään. Tämän jälkeen sipaise tulitikulla koukun haaroihin liimaseosta. Liima on tässä vaiheessa vielä juoksevaa. Ota puupalikka käteesi, ja liiman valuessa pyörittele palikkaa jotta liima jämähtäisi kauniin pallon muotoon. Kun liima jämähtää, anna sen jäädä kuivumaan pariksi tunniksi.

IMG 3960.JPG

Nyt sinulla pitäisi olla tällainen pallo koukussasi


Kun pallo on kuivunut, alkaa sen maalaaminen. Tämä valkoinen pallo kannattaa tehdä sen takia, että värit kiiltäisivät paremmin koukussa. Laita taas sekoitusalustalle liimaa, ja nyt jotain toista väriä. Levitä uusi liimaseos valkoisen päälle vaikka hammastikulla tai nuppineulalla.

Maalaus.JPG

Koukkua on maalattu oranssilla


Kun edellinen väri on kuivunut, niin taas liimojen ja värien sekoittelua. Voit tosin jättää osan valkoiseksi jos haluat. Itse peitin valkean keltaisella, ja tein vielä mustan iskupisteen. Iskupiste kannattaa laittaa aina. Sen voi tehdä liimaseoksen sijaan myös vedenpitävällä tussilla.

Jos koukun varsi tuli vahingossa sotkettua, voit puukolla raaputtaa ylimääräiset värit pois.


Valmis.JPG

Koukkuun lisättiin keltaista, ja musta iskupiste. Kuivattuaan se on valmis talvisiin koitoksiin!


Jos haluat tehdä mätikoukun, eli koukun joka jäljittelee kalan mätiä, maalaa koukku kokonaan oranssiksi tai punaiseksi. Kun koukku ei ole vielä ihan täysin kuivunut, pyörittele sitä mikrolasissa.


Matikoukku.JPG

Valmis mätikoukku. Kuvan koukussa pallo on vähän liian iso, joten kalan tarttuminen on hankalaa, mutta ei välttämättä mahdotonta.


Koukkuun voi kiinnittää myös karvatupsun juuri ennen liiman kuivumista.


Karvakoukut.JPG

Alempaan koukkuun kiinnitettiin karvat, ja sitten käytettiin mikrolasin seassa. Katso liiman kuivumisaika myyntipakkauksesta, jotta osaat kiinnittää karvat oikeaan aikaan!


Yhteiskuva.JPG

Yhdistele eri värejä niin saat eri säälle sopivia koukkuja. Jos jokin koukku paljastuu äärimmäisen kalastavaksi, niitä kannattaa tehdä useampia. Taitojen kehittyessä ja ajan kuluessa saat mukavan kokoelman nättejä taideteoksia rasiaasi. Muista että vihoviimeisen ratkaisun koukun kalastavuudesta päättää kala itse. Älä epäröi laittaa "rumia" koukkuja siiman päähän. Kenties se on juuri sen hetken ottikoukku!

Katso myös[muokkaa]