Ero sivun ”Parttionginta” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
 
(8 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Partti on pisto-osista koottava [[onki]][[vapa]]. Siten parttia voidaan käyttää erittäin pitkänä tai toisaalta myös hyvin lyhyenä. Tyypillisimmillään partti on virrasta ongittaessa, jolloin syötti voidaan pitää täsmälleen halutulla paikalla. Parttivapaa voi myös käyttää menestyksellisesti järvestä ongittaessa tuulisella säällä tai ylipäänsä silloin kun syötti halutaan pitää täsmälleen tietyssä kohdassa. Kun kala nappaa, vastaisku tehdään vastavirtaan. Partilla ei voi nostaa kaloja, kuten muilla vavoilla. Jos parttivapa, jossa on kymmenmetrinen varsi ja kolmimetrinen siima, nostettaisiin pystyyn, kala olisi peräti seitsemän metrin korkeudessa. Siksi ylösotossa vapaa liu´utetaankin taaksepäin rantaa kohti, ja samalla vavasta irroitetaan paloja tai katkaistaan se sopivasta kohdasta. Taaksepäin liu´uttaminen onnistuu parhaiten pitkin takana olevia vapatelineitä. Ellei sinulla ole vapatelineitä, tulee takana olla riittävästi tasaista maastoa, jotta vapa liukuisi riittävästi. Kun parttivapaa on jäljellä esim kolme metriä, se katkaistaan ja kala nostetaan normaaliin tapaan. Syötin vienti onkipaikalle tapahtuu käänteisessä järjestyksessä. Kolmen metrin vavan avulla siima heitetään veteen ja onkivapaa jatketaan haluttuun pituuteenlisäämällä paloja tyvipäähän. Partilla voidaan hämätä kaloja ottamaan kiinni syöttiin. Syöttiä on helppo vedellä ja nostella hiljalleen, jolloin kalan mielenkiinto saadaan heräämään. Parttionginnassa voi käyttää hyvinkin pientä koukkua. Näin onkimiseen saadaan herkkyyttä. Tavalisesti parttionkija rakentaa vapaansa kuminauhakärjen. Sen tarkoituksena on pitää siima tiukalla, kun vapaa vedetään taaksepäin. myös isot kalat on helpompi saada ylös, sillä venyvän kuminauhan ansiosta siimaan ei tule liikaa painoa. Parttionkijan tärkeä lisävaruste on sopivan korkea ja tukeva istuin. Tukevuus on tärkeä, jotta onkija voi helposti nousta seisomaan onkiessaan. Korkeus on sopiva, kun reidet ovat istuttaessa vaakatasossa. Onkiessa ollaan tavallisesti melko kauan liikkumatta. Siksi hyvän onkiasennon löytäminen on tärkeää, jotta kädet eivät puudu, tai selkä väsy.
+
=== Parttiongen osat ===
  
 +
'''Partti''' on pisto-osista koottava [[onki]][[vapa]]. Parttia voidaan käyttää erittäin pitkänä tai toisaalta myös hyvin lyhyenä. Parttionginnassa voi käyttää hyvinkin pientä [[koukku]]a. Näin onkimiseen saadaan herkkyyttä. Tavalisesti parttionkija rakentaa [[vapa]]ansa kuminauhakärjen. Sen tarkoituksena on pitää [[siima]] tiukalla, kun [[vapa]]a vedetään taaksepäin. myös isot [[kala]]t on helpompi saada ylös, sillä venyvän kuminauhan ansiosta [[siima]]an ei tule liikaa painoa. Parttionkijan tärkeä lisävaruste on sopivan korkea ja tukeva istuin. Tukevuus on tärkeä, jotta onkija voi helposti nousta seisomaan onkiessaan. Korkeus on sopiva, kun reidet ovat istuttaessa vaakatasossa. Onkiessa ollaan tavallisesti melko kauan liikkumatta. Siksi hyvän onkiasennon löytäminen on tärkeää, jotta kädet eivät puudu, tai selkä väsy.
 +
 +
=== Parttionginta ===
 +
 +
Tyypillisimmillään partti on virrasta ongittaessa, jolloin [[syötti]] voidaan pitää täsmälleen halutulla paikalla. Partti[[vapa]]a voi myös käyttää menestyksellisesti järvestä ongittaessa tuulisella säällä tai ylipäänsä silloin kun [[syötti]] halutaan pitää täsmälleen tietyssä kohdassa. Kun [[kala]] nappaa, vastaisku tehdään vastavirtaan.
 +
 +
=== Syötin saaminen onkipaikalle ===
 +
 +
[[syötti|Syötin]] vienti onkipaikalle tapahtuu niin, että esim. kolmen metrin [[vapa|vavan]] avulla [[siima]] heitetään veteen ja onkivapaa jatketaan haluttuun pituuteenlisäämällä paloja tyvipäähän. Partilla voidaan hämätä [[kala|kaloja]] ottamaan kiinni [[syötti]]in. [[Syötti]]ä on helppo vedellä ja nostella hiljalleen, jolloin [[kala]]n mielenkiinto saadaan heräämään.
 +
 +
=== Kalojen nosto parttiongella ===
 +
 +
Partilla ei voi nostaa [[kala|kaloja]], kuten muilla [[vapa|vavoilla]]. Jos [[parttivapa]], jossa on kymmenmetrinen varsi ja kolmimetrinen [[siima]], nostettaisiin pystyyn, [[kala]] olisi peräti seitsemän metrin korkeudessa. Siksi ylösotossa [[vapa]]a liu´utetaankin taaksepäin rantaa kohti, ja samalla vavasta irroitetaan paloja tai katkaistaan se sopivasta kohdasta. Taaksepäin liu´uttaminen onnistuu parhaiten pitkin takana olevia [[vapateline]]itä. Ellei sinulla ole [[vapateline]]itä, tulee takana olla riittävästi tasaista maastoa, jotta vapa liukuisi riittävästi. Kun parttivapaa on jäljellä esim kolme metriä, se katkaistaan ja [[kala]] nostetaan normaaliin tapaan.
 +
 +
== Lähteet ==
 +
 +
* {{kirjaviite|tekijä=Olli Aulio|kirjan nimi= Onkijan kirja|tunnus=9512048450}}
 
[[luokka:ongintatekniikat]]
 
[[luokka:ongintatekniikat]]

Nykyinen versio 12. marraskuuta 2010 kello 16.47

Parttiongen osat[muokkaa]

Partti on pisto-osista koottava onkivapa. Parttia voidaan käyttää erittäin pitkänä tai toisaalta myös hyvin lyhyenä. Parttionginnassa voi käyttää hyvinkin pientä koukkua. Näin onkimiseen saadaan herkkyyttä. Tavalisesti parttionkija rakentaa vapaansa kuminauhakärjen. Sen tarkoituksena on pitää siima tiukalla, kun vapaa vedetään taaksepäin. myös isot kalat on helpompi saada ylös, sillä venyvän kuminauhan ansiosta siimaan ei tule liikaa painoa. Parttionkijan tärkeä lisävaruste on sopivan korkea ja tukeva istuin. Tukevuus on tärkeä, jotta onkija voi helposti nousta seisomaan onkiessaan. Korkeus on sopiva, kun reidet ovat istuttaessa vaakatasossa. Onkiessa ollaan tavallisesti melko kauan liikkumatta. Siksi hyvän onkiasennon löytäminen on tärkeää, jotta kädet eivät puudu, tai selkä väsy.

Parttionginta[muokkaa]

Tyypillisimmillään partti on virrasta ongittaessa, jolloin syötti voidaan pitää täsmälleen halutulla paikalla. Parttivapaa voi myös käyttää menestyksellisesti järvestä ongittaessa tuulisella säällä tai ylipäänsä silloin kun syötti halutaan pitää täsmälleen tietyssä kohdassa. Kun kala nappaa, vastaisku tehdään vastavirtaan.

Syötin saaminen onkipaikalle[muokkaa]

Syötin vienti onkipaikalle tapahtuu niin, että esim. kolmen metrin vavan avulla siima heitetään veteen ja onkivapaa jatketaan haluttuun pituuteenlisäämällä paloja tyvipäähän. Partilla voidaan hämätä kaloja ottamaan kiinni syöttiin. Syöttiä on helppo vedellä ja nostella hiljalleen, jolloin kalan mielenkiinto saadaan heräämään.

Kalojen nosto parttiongella[muokkaa]

Partilla ei voi nostaa kaloja, kuten muilla vavoilla. Jos parttivapa, jossa on kymmenmetrinen varsi ja kolmimetrinen siima, nostettaisiin pystyyn, kala olisi peräti seitsemän metrin korkeudessa. Siksi ylösotossa vapaa liu´utetaankin taaksepäin rantaa kohti, ja samalla vavasta irroitetaan paloja tai katkaistaan se sopivasta kohdasta. Taaksepäin liu´uttaminen onnistuu parhaiten pitkin takana olevia vapatelineitä. Ellei sinulla ole vapatelineitä, tulee takana olla riittävästi tasaista maastoa, jotta vapa liukuisi riittävästi. Kun parttivapaa on jäljellä esim kolme metriä, se katkaistaan ja kala nostetaan normaaliin tapaan.

Lähteet[muokkaa]

  • Olli Aulio; , Onkijan kirja, ISBN 9512048450. .