Ero sivun ”Tenojoki” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
 
(3 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
{{suorakopio|http://fi.wikipedia.org/wiki/Tenojoki}}
 +
 
'''Teno''' tai '''Tenojoki''' on Suomen ja Norjan välinen raja[[joki]]. Se on myös maineikas ja suosittu kalastusvirta, Pohjois-Euroopan suurin ja tuottoisin luonnontilainen [[lohi]]joki.
 
'''Teno''' tai '''Tenojoki''' on Suomen ja Norjan välinen raja[[joki]]. Se on myös maineikas ja suosittu kalastusvirta, Pohjois-Euroopan suurin ja tuottoisin luonnontilainen [[lohi]]joki.
  
Rivi 18: Rivi 20:
  
 
==Lähteet==
 
==Lähteet==
http://fi.wikipedia.org/wiki/Teno_(joki)
+
* http://fi.wikipedia.org/wiki/Teno_(joki)
  
  
 
[[Luokka:Suomen joet]]
 
[[Luokka:Suomen joet]]
 +
[[Luokka: Kalapaikat Pohjois-Suomi]]

Nykyinen versio 10. heinäkuuta 2011 kello 10.23

Ahven 11566b.jpg HUOLELLISUUS AJAA EI MAALI LISÄ ILMIANTO ALA -KANSI

Teno tai Tenojoki on Suomen ja Norjan välinen rajajoki. Se on myös maineikas ja suosittu kalastusvirta, Pohjois-Euroopan suurin ja tuottoisin luonnontilainen lohijoki.

Tenojoki.jpg

"Mittaamaton" rajajoki[muokkaa]

Tenon pituutta voidaan sanoa "mittaamattomaksi" - niin paljon erilaisia lukuja siitä esitetään. Saman virtaavan uoman eri osuuksia kutsutaan myös peräti neljällä eri nimellä ennen sen vesien Jäämereen laskemista.

Rajankäynnin asiakirjojen [1] mukaan Suomen ja Norjan välinen valtakunnanraja kulkee jokirajana Teno-vesistössä 294 kilometrin matkan. Pääuoma alkaa Käsivarren juuresta Peltotunturin (katso myös Ivalojoki) kupeelta Rajajokena ja jatkuu sitten Kietsimäjokena Angeliin, missä se yhtyy Inarijokeen.

Varsinainen Teno alkaa Utsjoen Karigasniemen kylän liepeiltä, Kaarasjoen ja Inarijoen yhtymäkohdasta. Tästä se virtaa edelleen Suomen ja Norjan rajajokena 152 km:n matkan Nuorgamiin asti ja tästä vielä 50 km:n matkan Tenovuonoon kokonaan Norjan alueella.

Sillat[muokkaa]

Varsinaisen Tenon yli johtaa kaksi maantiesiltaa. Toinen sijaitsee E6/E75-teillä Tenon kunnan keskustaajamassa; sillan samoin kun taajamankin nimi on Tana bru, sananmukaisesti Tenon silta. Silta otettiin käyttöön vuonna 1948. Utsjoen kuntakeskuksen ja Tenon Roavvegieddin välillä, osana E75-tietä, sijaitsee puolestaan Saamen silta, joka valmistui vuonna 1993.

Lisäksi Inarijoen yli kulkee maantiesilta juuri ennen Kaarasjoen suuta, Karigasniemen ja Kaarasjoen kuntakeskuksen välillä. Tällä sillalla yhdistyy Suomen kantatie 92 Norjan samannumeroiseen valtatiehen.

Lähteet[muokkaa]