Ero sivun ”Vaapun valmistus” versioiden välillä

kalapediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”{{Käyttäjä:Cpt Miller}}”)
Merkkaus: Korvattu
 
(50 välissä olevaa versiota 7 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Tämä artikkeli on tarkoitettu oppaaksi vaapunvalmistusta aloitteleville. Myös kokeneemmat voivat siitä saada joitain uusia ideoita. Artikkelissa käydään läpi vaapunvalmistus vaihe vaiheelta alusta loppuun - suunnittelusta koeuittoon. Artikkeliin on pyritty keräämään kokoelma aloittelijalle mielestäni sopivimmista tarvikkeista ja helpoimmista menetelmistä.
+
{{Käyttäjä:Cpt Miller}}
[[Kuva:kuva00.jpg]]
 
 
 
== Johdanto ==
 
 
 
Tämä artikkeli on tarkoitettu aloitusoppaaksi ensimmäisiä vaappujaan väkertäville. Todennäköisesti monet artikkelissani esittelemäni menetelmät herättävät jonkinlaista keskustelua konkareiden keskuudessa ja osa saattaa pitää niitä myös "väärinä" tapoina. Itse aloitin vaapunvalmistuksen vuonna 1990 ja olen ajan myötä tutustunut moniin erilaisiin valmistustapoihin ja materiaaleihin. Kun aikanaan aloitin vaapunvalmistuksen, oli kaikki aiheeseen liittyvä tieto tarkoin varjeltua ja harrastus tuntui välillä siltä, kuin salatieteitä olisi tutkinut. Lähes kaikki piti kokeilla ja keksiä itse, yleensä kantapään kautta ja oppi tuli epäonnistumisista. Nykyään netti on tietoa ja mielipiteitä pullollaan ja valloillaan on pikemminkin kilpailu siitä, kenen tapa valmistaa vaappuja on se ainoa oikea ja paras. Tässä mielipiteiden viidakossa aloittelijan on vaikea löytää helppoa ratkaisua vaappunsa valmistamiseksi, mutta tämän artikkelin tarkoitus on antaa yksi varmasti toimiva vaihtoehto. Moni asia on kuitenkin muuttunut tämän artikkelin kirjoitushetkestä, mutta pääpiirteissään tietoa voi vieläkin käyttää ihan sujuvasti hyväkseen.
 
 
 
Vaappujen pintakäsittelyistä on mainittu vain perusteet. Aiheesta on kuitenkin tekeillä myös toinen laajahko katsaus, mutta sen valmistumisen ajankohta ja julkaisu ovat vielä avoinna.
 
 
 
Esittelen nyt vaapunvalmistuksen vaihe vaiheelta alusta loppuun. Tässä on kokoelma aloittelijalle mielestäni sopivimmista tarvikkeista ja helpoimmista menetelmistä.Tämä menetelmä ei ehkä kaikkien mielestä ole paras, mutta lopputuloksena on hyviä ja pyytäviä vaappuja.
 
 
 
== Otsikkoteksti ==
 
 
 
'''Vaihe 1: Suunnittelu'''
 
 
 
Tämä on vaapunteon lopputuloksen kannalta yksi merkittävimmistä hetkistä. Istu rauhassa alas ja tuumaa tovi. Avaa kalapakki, levittele ja lajittele vaappusi. Lue vaikkapa lehtiä ja katsele viehetestiin osallistuneita vaappuja. Käy kalastustarvikekaupassa ja katsele hyllyjä. Paina mieleesi runkomalleja ja leukaläppäratkaisuja. Kirjaa väritykset tarkasti mielesi syvimpiin sopukoihin. Aloita myös kirjanpito, johon kirjaat kalareissulla mieleesi tulleet ajatukset. Millainen viehe NYT pitäisi olla, että kalaa tulisi. Ensi reissulla sellainen pitäisi olla, joten paina tämä idea ja tarve tarkasti muistiin.
 
 
 
Laske määrä, jonka pystyt kerralla tekemään vaappuja. Älä ahnehdi liikaa, sillä silloin vaaput saattavat jäädä laatikkoon odottamaan aikaa tulevaa. Ensimmäiseen erään voisi olla ehkä 20 vaappua sopiva määrä. Myöhemmin ehkä 50 vaappua ja sitten 100:n erä, josta liikenee jo muutama myydä naapurille ja kalakaverillekin, ehkäpä sukulaisille lahjaksikin.
 
 
 
Ota kynä ja paperia käteesi. Viivain ja värikynät viereen toiselle puolelle ja ideoita sitten paperille sitä mukaan kuin niitä syntyy. Päätä kohdekalalajisi ja haluamasi vaapun pituus. Piirrä paperille erilaisia runkomalleja, joita vertailet mielessäsi siihen optimaaliseen vaappuun. Valitse niistä se paras ja ala sitten suunnitella värityksiä. Mieti mitä maaleja ja pinnoitusvaihtoehtoja sinulla on käytettävissäsi. Pysy niiden rajoissa, mutta älä sulje materiaalihankintojen vaihtoehtoa pois. Vaapun muotoa voit vielä profiloida pidemmällekin tekemällä kuvat edestä ja ylhäältä päin. Sommittele kuvaan myös leukaläppä ja sisälle asetettava runkolanka.
 
 
 
[[Kuva:kuva01.jpg]]
 
 
 
''Hyvästä suunnittelusta on suunnatonta hyötyä vaapun valmistuksessa''
 
 
 
 
 
Lopputuloksena sinulla pitäisi olla täydellinen värikartta tulevasta vaappuerästäsi ja muutamia hyviä ehdokkaita runkomalleiksi vaapuille. Parhaat runkomallit voit siirtää jatkokäsittelyyn. Leikkaa vaapun kuva tarkasti irti paperilta ja tee siitä sapluuna. Sapluunan avulla voit tehdä aina samanmallisia vaappurunkoja. Säilytä sapluuna ja kirjoita siihen vaappuprototyyppisi nimi ja päivämäärä. Kymmenen vuoden kuluttua sinulla saattaa olla jo kymmeniä eri vaappumalleja, joten niiden erottamisen vuoksi kannattaa merkitä nämä sapluunat huolella.
 
 
 
[[Kuva:kuva02.jpg]]
 
 
 
''Paperista leikattuja sapluunoita''
 
 
 
 
 
Suunnitteluvaihe kuulostaa askartelulta ja turhalta, mutta se on ehdottoman tärkeä, jos teet yhtään suurempia vaappumääriä kerralla. Yksittäisten vaappujen tekemisen voi toteuttaa perstuntumalta, mutta jo 10 on tarpeeksi iso erä tehdä työlle hyvä suunnitelma. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty!
 

Nykyinen versio 23. heinäkuuta 2021 kello 18.02

Cpt Miller[muokkaa]

On kalassa.netin moderaattori, joka johtaa kalapedia projektia. Itsestäni voisin sen verran kertoa että pidän luonnontieteistä erityisesti biologia on lähellä sydäntä. Kalastan myös usein. Jigikalastus on lempipuuhaani kesäisin. Minut tavoittaa kalassa.netin chatista. Jos sinulla on jotain asiaa minulle, laita ihmeessä yv:tä kalassa.netissä tai keskustelusivulleni.


Lista Kalapedian ylläpito-ryhmästä[muokkaa]

  • Cpt Miller (Päätoimittaja, moderaattori, valvoja + byrokraatti)
  • Kipster (Apul.päätoimittaja, valvoja + byrokraatti)
  • Kala erkki (Apul.päätoimittaja, valvoja + byrokraatti)
  • Qkkeli (Moderaattori, valvoja + byrokraatti)
  • Timpe (Moderaattori, valvoja + byrokraatti)
  • Toimitus (Admin, valvoja + byrokraatti)

Lista kalapedian toimittajista:[muokkaa]

  • A. B. Korhonen
  • Don Miguel
  • Hoksaahven
  • Kala Erkki
  • Meetvursti
  • ohyeahiguess
  • szczupak
  • [Tkk] MIETTINEN
  • _ankkuri_