Matofarmi
Matofarmin perustaminen
Matojen kasvattaminen sisätiloissa saattaa tuntua ensi alkuun älyttömältä idealta, mutta tarkemmin ajateltuna madot ovat aina valmiina ja kaupunkioloissa matojen saaminen vaatii joko marssimista kauppaan tai sitten pihanurmikon kääntelyä. Monesti myös keväällä ensimmäiselle siikareissulle lähdön kynnyskysymykseksi muodostuu: -"mistä madot?" Omasta farmista tietenkin, perustetaan siis oma matofarmi.
Tarvikkeet
Perustettaessa matofarmia tarvitaan astiaksi n. 50l neliskulmainen astia, puutarhamultaa ja Hollantilaisia onkimatoja (Dendrobeana veneta) Hollantilanen onkimato on aikuisena jopa lyijykynän paksuinen ja vajaa 10cm pitkä. Kaupasta ostetussa rasiassa on yleensä n. 50kpl keskenkasvuisia matoja jotka kasvavat nopeasti hyvällä ruokinnalla ja sopivalla lämmöllä. Muovilaatikoita saa halpamyymälöistä edulliseen hintaan ja Mullaksi sopii mikä tahansa huoltoasemilta ja puutarhaliikkeistä löytyvä n. 40-50l multasäkki. Madot löytyvät kalastusvälineliikkeestä. Perustamiseen riittää jo yksi purkki. Matojen ja multasäkin hintä pyörii 6 euron pinnassa (v. 2024) ja astian saa jo kympillä.
Perustaminen
Uuden farmin perustaminen tapahtuu yksinkertaisimmillaan siten, että multasäkistä kaadetaan astiaan multaa kunnes astiaan jää n. 10cm tyhjää tilaa. Multa kastellaan huolellisesti. Sopiva kosteus on silloin, kun multaa puristamalla tulee muutama tippa vettä. Multaan kaivetaan n. 15cm syvä kuoppa ja siihen kaadetaan desilitran verran Neljän Viljan Hiutaleita. Hiutaleet kastellaan vedellä ja kuoppa täytetään mullalla. Matopurkki kaadetaan päälle ja mullan pinnalle asetellaan sanomalehti. Lehti kastellaan märäksi ja matofarmi on valmis. Kantta farmiin ei laiteta, koska kansi aiheuttaa laatikon sisäsivujen kostumisen ja vaarana on matojen nousu kosteaa pintaa pitkin pois laatikosta. Tiivis kansi aiheuttaa myös mullan pinnan homehtumista ja koko matofarmi saattaa kuolla. Oikein hoidettuna farmi on hajuton.
Hoitaminen
Matofarmi sijoitetaan sisälle normaaliin huoneen lämpöön. Sopiva lämpötila on 20 -30°C. Kylmemmässä matojen lisääntymimen hidastuu ja lämpimämmässä ruoka alkaa pilaantumaan vauhdilla. Matoja hoidetaan pitämällä multa kosteana ja ruokaa koko ajan tarjolla. Madot kasvavat nopeasti. Munasta lisääntyväksi madoksi kuluu aikaa n. 2kk. Yksi mato munii suunnilleen kerran viikossa uuden munan. Madot ovat hermafrodiitteja eli jokainen mato munii ja samalla myös toimii koiraspuolisena yksilönä toiselle madolle.
Aikanaan madot muuttavat mullan harmaaksi massaksi syömällä sen. Vanha multa saattaa tappaa koko matokannan ja multaan saattaa myös pesiytyä erilaisia punkkeja ja muita mullassa viihtyviä pikkueliöitä. Nämä eliöt ovat vaarattomia, mutta näyttävät usein inhottavilta. Eräs tavanomaisin multaan pesiytyvä laji on Hyppyhäntäinen Keinoa em. eläimen hävittämiseen farmista ei juuri ole.
Mullan vaihto
Kun multa alkaa olemaan raskasta ja tiivistä, on aika suorittaa mullan vaihto. Matofarmin multa sihdataan ja madot kerätään talteen. Vanha multa on erinomaista multaa kasveille. Multa kannattaa jättää toiseen astiaan ja sihdata n. kuukauden kuluttua uudestaan, jotta kaikki madot saadaan talteen. Mullan vaihtoprosessi on samanlainen kuin perustamisessakin.