Avokela

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 15. huhtikuuta 2010 kello 10.56 käyttäjän Hoksaahven (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avokela (englanniksi open-faced spinning reel) on heitto-onginnassa ja heittokalastuskessa käytettävä kalastuskela, jota käytetään virkistyskalastuksessa. Avokela on heitto-onkivavan alapuolella toisin kuin umpikelassa ja hyrräkelassa, kelat ovat vavan päällä.
Alunperin kevyeen kalastukseen rakennetut avopuolaiset kiintokelat ovat levinneet kaikille kalastuksen alueille. Keloja on nykyisin saatavilla lähes mikrokokoisista Ultra Light malleista aina järeisiin lohenkalastuskeloihin ja lukematon määrä kokovaihtoehtoja näiden väliltä.
Avokelojen parhaat ominaisuudet tulevat näkyviin heittokalastuksessa. Avonaisen puolan ansiosta siimapurkautuu puolalta vapaasti ja lähes ilman kitkaa. Avokela soveltuu hyvin erittäin pitkiin heittoihin. Heittoa suorittaessa kalastajalla on siima sormissaan, joten tuntuma heittoon on herkempi kuin esim. umpikelassa ja hyrräkelassa.
Avokelojen huonona puolena pidetään yleensä sitä ettei heittäjä saa tuntumaa kalaan, koska siima kulkee puolalle siimaohjaimenkautta. Heikkoutena pidetään myös sitä että, siima kiertyy kalaa väsyttäessä joka kuitenkin on enemmän kalastajan kuin kelan vika.

Avokela.JPG

Ominaisuudet

Avokelojen tärkeisiin ominaisuuksiin kuuluvat välityssuhde, joka voi vaihdella esimerkiksi 3,8:1:stä 5,1:1:een. Mitä suurempi välityssuhde on, sitä useamman kierroksen kelan siimapuola pyörii yhden kammen kierroksen aikana. Suuria välityssuhteita voi olla kevyillä ja pienillä keloilla, joihin kelataan pitkä ja suhteellisen ohut siima, kun taas saman avokelasarjan kookkaamille keloille on mitoitettu paksua siimaa vähemmän.

Siimatila

Siimatila ilmoitetaan siiman paksuuden perusteella siiman pituutena.

Kuulalaakerointi

Muita avokeloihin ja myös muihin keloihin liitettäviä ominaisuuksia ovat kuulalaakereiden määrä, joka voi vaihdella esimerkiksi kahdesta yhteentoista Kuulalaakerit ovat melkoisen kallis osa, joten mitä enemmän avokelassa ja myös muissa keloissa on laakereita, sitä laadukkaampana sitä voidaan pitää kestävyytensä kannalta.

Valmistusaineet

Materiaaleista markkinoinnissa arvostetaan metallia enemmän kuin muovikomposiitteja.

Avokelamalleja

Avokelamalleista on olemassa siimajarrun osalta kahta tyyppiä. Yleisimmässä ratkaisussa, etujarrullisessa avokelassa, säätö tapahtuu siimakelan päältä kelan etuosasta, kun taas harvinaisemmassa mallissa, takajarrullisessa avokelassa, kelan takaa kierrettävästä nupista.

Lähde