Lv-1

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 31. heinäkuuta 2009 kello 14.24 käyttäjän Eza1992 (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleistä

LV-1 on Solmaster Oy:n valmistama, monien vaapuntekijöiden suosima polyuretaanipohjainen betonilakka. Se on suosittua pintalakkana erityisesti sen ylivertaisen lujuuden ja kovuuden vuoksi, kun verrataan muihin yleisiin uistimissa käytettyihin pintalakkoihin (mm. probionaatti, CAB-lakka, nitroselluloosalakka). LV-1 on yleisesti käytetyistä lakoista ainoa, joka kestää siedettävästi hauen hampaita. LV-1 soveltuu vain pintalakaksi.


Käyttö

LV-1 on polyuretaanipohjainen betonilakka, joka kovettuu ilmankosteuden vaikutuksesta, ei siis ohentimen haihtuessa kuten useimmat muut lakat. Sen ohenteena käytetään mm. ksyleeniä. LV-1:n säilymisaika on alkuperäisessä purkissaan viikko purkin avaamisesta. Säilymisaikaa voidaan kuitenkin pidentää huomattavasti siirtämällä lakka patenttikorkilliseen purkkiin, jonka kannen väliin laitetaan vielä kaupan irtohedelmäpussi estämään kannen kiinniliimautuminen. Tällä tavoin säilymisaikaa saadaan pidennettyä 1 viikosta useisiin kuukausiin, mikäli purkin kantta pidetään auki vain muutamia sekunteja lakkauksen aikana. Ja koska kyseessä on ilmankosteudesta kovettuva lakka, uistimet kannattaa lakata ilmankosteuden ollessa pieni. Ilmankosteus ei saisi ylittää ainakaan 75 %. Ilmankosteuden voit selvittää Ilmatieteen laitoksen sivuilta [1], ja valitsemalla lähimmän ilmankosteutta mittaavan sääaseman. Myös kaupassa on saatavana ilmankosteusmittareita. Nyrkkisääntö on, että sateisena päivänä, tai kun ilma tuntuu hiostavalta, ei kannata koskaan lakata.

Lakkaa voidaan ohentaa ksyleenillä, ennen kuin lakan jähmettyminen on alkanut. Kun lakka alkaa jähmettyä, lakan elinikää voi pidentää korkeintaan muutamalla päivällä ohentamalla lakkaa ksyleenillä. Mikäli jähmettyminen on edennyt pidemmälle, lakalle ei voi enää tehdä mitään. Tosin jähmettyneen aineksen sisällä on hieman vielä jähmettymätöntä lakkaa, joten jähmettyneen kerroksen poiskuorinnalla saadaan vielä hieman käyttökelpoista lakkaa.

© Eza1992