Onkilaitteen tekeminen
Kilpaonkijoille onkilaitteen tekeminen on itsestään selvyys ja helppo homma, mutta tavalliselle harrastelijalle se ei välttämättä luonnistu, jos sitä ei ole aikaisemmin tehnyt. Varsinkin kohon painotuksen kanssa voi syntyä ongelmia. Onkilaitteen siiman tulee olla suunnilleen yhtä pitkä kuin vapa. Jos siima on paljon pidempi kuin vapa, on onkea paljon vaikeampi kontrolloida esim. kalaa nostettaessa vedestä. Jos taas siima on paljon lyhyempi kuin itse onki ei kalan irroittaminen ole kovin helppoa.
Kun on katsottu siiman pituus voidaan etsiä tarkoitukseen soveltuva koho. Koho tulee asettaa oikeaan kohtaan veden syvyydestä riippuen. Riippuu siitä, mitä kalaa on kalastamassa ja miltä syvyydeltä. Esim. lahnan onginnassa syötti tulee olla pohjalla lojumassa josta kala sen sitten nappaa. Koho määrää syötin uintisyvyyden. Koho tulee painottaa painoilla niin, ettei kala juurikaan tunne vastusta tarttuessaan syöttiin. Jos kala tuntee kohosta vastuksen iskiessään se voi hylätä syötin. Kohosta saisi näkyä vähän sen yläosaa jolloin vastus on minimaalinen.
Sitten voidaan siirtyä koukkuihin. Jos haluaa saada paljon kaiken kokoisia kaloja tai sitten jotain pieniä kaloja kuten särkiä kannattaa käyttää pieniä koukkuja. Joskus isotkin kalat ovat nirsoja ruoan suhteen ja ottavat vain pieniä syöttejä. Isoja koukkuja kannattaa käyttää jos haluaa vain isoja kaloja, mutta saaliin lukumäärä on yleensä pienempi. Koukkuja on erilaisia päiltään. On lapiopäisiä koukkuja ja silmukkapäisiä koukkuja. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa. Lapiopäisissä hyvänä puolena on siiman pitävyys ja huonona puolena sen vaikea sidottavuus aloittelijoille. Silmukkapäisissä huonona puolena on se, että koukunirroittimen käyttö mudostuu vaikeammaksi. Hyvänä puolena on se, että syötit eivät nouse siimaa pitkin kuten lapiopäisissä.
Onkilaitteen kiinnittäminen itse onkeen tapahtuu helpoimmin kuminauhalla. Se on helppo aina kietaista vavan kärkeen. Onkilaitetta on kätevä säilyttää onkipohjissa tai niille varatuissa telineissä.Jos on monta onkilaitetta on hyvä merkitä onkilaitteen tiedot esim. siiman pituus koukun koko jne.Kun on monta onkilaitetta nille kannatta hommata oma pakkinsa jossa onkivälineet pysyvät kunnossa ja tallessa.