Silkkiuikku

kalapediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 12. tammikuuta 2011 kello 18.02 käyttäjän Kalapoika96 (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Silkkiuikku (Podiceps cristatus) on Suomen yleisin uikku.


Ulkonäkö

Kurssi.jpg

Pitkäkaulainen, töyhtöpäinen uikkulintu. Lennossa Silkkiuikku näyttää vaalealta, hoikalta, takapainoiselta ja huteralta. Talvella Silkkiuikun tunnusomainen töyhtö puuttuu. Silkkiuikku on noin 46-51 cm kokoinen aikuisena. Silkkiuikku on myös Suomen suurin uikkulintu.

Äänet

Silkkiuikulla on runsaasti korisevia, käheitä ja suhteellisen voimakkaita ääniä. Silkkiuikun äänen voi sekoittaa varislintuihin.




Lisääntyminen

Silkkiuikku.jpg

Pesii ensimmäisen kerran yksi- tai kaksivuotiaana ja saapuu pesimis paikalle pareittain. Silkkiuikku rakentaa kelluvan lautan ja munii siihen 3-6 munaa. Niitä haudotaan 25-29 päivää.

Levinneisyys

Silkkiuikku on Suomen runsaslukuinen uikku, joka esiintyy etelästä aina oulun ylä rajaan asti. Pesimälintuna suuremmilla, suhteellisen syvillä järvillä, joiden rannoilla on voimakasta kasvillisuuttaa. Vesipintaa pitää olla ainakin 2 hehtaaria. Silkkiuikku voi pesiä myös murtovedessä. Suomessa on arviolta 30 tuhatta Silkkiuikkua.